Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Mind 15 dec 2017

Wat koeien ons kunnen leren over mens zijn

Als koeien zouden kunnen praten, wat zouden ze dan zeggen? De kans is klein dat we daar ooit achter zullen komen, maar onderzoekers van de Newcastle University bedachten wel een ander experiment om te onderzoeken hoe koeien nou tegen mensen aankijken, waarbij ze keken naar de invloed van de mens-dierrelatie.

Voor hun onderzoek vroegen ze 516 veehouders, die ze tientallen vragen stelden over hun koeien. Zo vroegen ze hen bijvoorbeeld of ze koeien als individuele beesten behandelden of als groep, of ze dachten dat ze emoties hadden, of hun koeien vaak angstig waren en of ze ze een naam gaven.

Ze gingen er namelijk vanuit dat de band tussen dier en mens, met name een eventuele angstige reactie, het gedrag en de ‘productiviteit’ van dieren deels bepaalt. Opvallend is dat slechts één op de vijf boeren het idee had dat veedieren bang zijn voor mensen, terwijl bijna de helft dacht dat volgzaamheid van koeien komt door contact met mensen.

258 liter meer

Over het algemeen schatten de boeren hun dieren wel vrij hoog in: negentig procent dacht bijvoorbeeld dat koeien ook gevoel hebben, en bijna tachtig procent vindt ze intelligent. Toch was er maar één vraag die er echt toe deed als de resultaten gecombineerd werden met de melkproductie: geef je je koeien een naam?

Wat blijkt: op boerderijen waar de boeren hun dieren een naam geven, produceren de koeien gemiddeld maar liefst 258 liter melk per jaar meer. Die naam is natuurlijk het begin van een betere individuele relatie tussen de koe en de boer, die koeien dus heel erg opmerken en zelfs ‘belonen’ – niet alleen psychisch, maar (daardoor) ook fysiologisch.

Wie goeds doet, goed ontmoet

De onderzoekers concluderen hieruit dat je houding tegenover een dier of mens, het gedrag van de ander heel erg beïnvloedt. Hoe meer aandacht je iemand geeft aan een individueel persoon, hoe meer diegene dat zal waarderen.

Wat wij hiervan kunnen leren? Simpel: behandel andere mensen altijd als individuen, zelfs als het lijkt alsof je ze makkelijk in een hokje kunt proppen. Wie goeds doet, goed ontmoet, zeg maar. En oh ja, naast mensen mogen we koeien dus ook best wat liever behandelen. Niet omdat ze dan meer melk produceren, maar gewoon omdat ze dat verdienen.

Meer Bedrock

Wat we kunnen leren van de levenswijze van deze Amazone-stam (de gezondste mensen ter wereld).

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Wat koeien ons kunnen leren over mens zijn
Sluiten