Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 24 aug 2017

Wat je zegt ben je zelf (science says)

Onderzoek suggereert dat één simpele vraag kan onthullen wat iemand zijn persoonlijkheid is. Vraag mensen (of jezelf dus) hoe ze denken over andere personen, et voila, je weet precies wie je voor je hebt, of hoe je zelf in elkaar steekt.

Volgens Dustin Wood – een Amerikaanse psychologieprofessor, die ook het onderzoek heeft geleid – kunnen onze percepties van anderen veel vertellen over onze eigen persoonlijkheid. Als we andere mensen als positief beschouwen, stelt hij, kan dat bijvoorbeeld veel zeggen over onze eigen positieve eigenschappen of de mate waarin we tevreden zijn met ons eigen leven. En andersom is ook het geval. Zo merkte hij op dat wanneer je anderen op een negatieve manier bekijkt, de kans groot is dat je zelf negatieve persoonlijkheidstrekken hebt.

Wat je zegt ben je dus écht zelf. Alleen is de kans groot dat je het zelf niet door hebt, like me.

Hé, dit ben ik!

Een tijdje terug deed ik mee aan een trainingsprogramma voor net-afgestudeerden. Een van de eerste opdrachten die we kregen was om een groepsgenoot te omschrijven, in beeld. Een probleem: we hadden elkaar nog helemaal niet gesproken. Zonder enige informatie moest je dus bepalen wat die ander leuk vond en wat voor eigenschappen deze persoon had. Ijverig ging ik aan de slag met knippen en plakken, om vervolgens mijn collage aan de groep te tonen. Bij alles wat ik had uitgekozen gaf ik een korte toelichting. Maar toen kwam het. Ik kreeg de vraag: ‘Hoeveel van de dingen die je zojuist verteld hebt zijn ook op jouzelf van toepassing? ‘Ehh.. ja, dit wel’ was mijn antwoord. ‘En dat eigenlijk ook wel’. ‘Mmh.. alles eigenlijk!’

‘Hè wat gek’, dacht ik vervolgens. Ik heb niet per se mijn groepsgenoot omschreven, maar mezelf. Maar eigenlijk is dat dus helemaal niet zo gek. De meeste mensen, stelt Wood (en ik dus ook), zijn geneigd te verwijzen naar eigenschappen die ze zelf ook herkennen.

Het kan zelfs best handig zijn. Want anderen doen het dus óók. Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, kan het vragen naar zijn of haar mening over anderen je een goed beeld geven van die persoon zelf.

Meer Bedrock?

Hardop tegen jezelf praten heeft zo zijn voordelen.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Wat je zegt ben je zelf (science says)
Sluiten