Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Spiritualiteit 22 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Wat is spiritualiteit? Dit is een crash course no bullshit spirituality

De ene persoon vindt spiritualiteit onzin, voor de ander is het heel belangrijk. Maar wat is spiritualiteit nu eigenlijk? En hoe kom je in contact met je spirituele kant? Spiritualiteit is niet per se vaag en zweverig en meer dan tarotkaarten, wierook en paragnosten. Tijd om kennis te maken met de New Age. Je kunt spiritualiteit natuurlijk opzoeken in het woordenboek of googlen. Vervolgens geeft het woordenboek je een definitie waar je niet veel wijzer van wordt en via Google kom je uit bij verschillende interpretaties, vaak geformuleerd in hocus-pocus taal. Spiritualiteit klinkt voor leken dan ook vaak een beetje zweverig. Daarom deze crash course spirituality. De precieze definitie van spiritualiteit is voor iedereen anders, maar het houdt simpel gezegd in dat je de tijd neemt om te luisteren naar het gevoel diep in jezelf. Je gaat op zoek naar de ‘drive’ in je leven. Iedereen kan dit doen op zijn eigen manier.

Je spirituele kant ontwikkelen

Er is een opkomende interesse voor spiritualiteit in de westerse wereld. Dit tijdperk van toenemende interesse voor spirituele groei wordt ook wel New Age genoemd. Het is een tegenreactie op het materialisme en het individualisme dat we om ons heen zien. Mensen hebben meer verlangen naar een gemeenschapsgevoel en zijn van mening dat geluk niet zit in geld en eigendommen.

Lees ook: ‘Help, mijn partner is niet spiritueel!’

De New Age maakt een onderscheid tussen lichaam en geest en gelooft dat je je geest kunt verrijken door middel van persoonlijke ontwikkeling. Je kunt het zien als een proces van zelfontwikkeling: om zo te leren wie je bent en wie je wilt zijn.

Op deze manier kun je een gevoel van richting in je leven creëren. Je staat dus stil bij wie je bent en stelt jezelf vragen. Wie ben ik en wie wil ik zijn? Wat vind ik belangrijk in het leven? Wat betekent liefde voor mij? Hoe ben ik verbonden met anderen en met deze wereld?

In contact komen met je geest

De toenemende populariteit van spiritualiteit is niet heel gek. Rust en stilte is steeds meer een luxe geworden. We staan constant in contact met de buitenwereld en gunnen onszelf nauwelijks ontspanning. Om even alles op mute te zetten, gaan steeds meer mensen op stilteretraite.

Bij zo’n retraite leef je meerdere dagen in complete stilte op een rustige plek. De stilte zorgt ervoor dat je in contact komt met je innerlijke stem en zo even helemaal tot jezelf kunt komen. Weg met de stress, en hallo complete sereniteit.

Ook interessant: Spirituele beoefening… help hoe doe ik dat nou?

Het draait allemaal om contact met je geest. Je kunt dit contact bijvoorbeeld leggen door middel van meditatie. Het is als een nieuwe vriend leren kennen, maar dan ben je die nieuwe vriend zelf. Tijdens een meditatie-sessie focus je jezelf op een ding of object, gedachten laat je aan je voorbij gaan en je richt je op het moment: op het hier en nu. Je kunt gebruik maken van meditatie-oefeningen, zoals deze audio-meditatie van meditatieleraar Tijn Touber.

Ook met yoga streef je naar innerlijke bewustwording. Met ontspanningsoefeningen richt je je op het samenbrengen van lichaam en geest. Yoga is een eeuwenoude traditie maar vandaag de dag razend populair. Het is zelfs een van de snelst groeiende industrieën ter wereld.

Een manier van zelfontwikkeling

Verschillende vormen van spiritualiteit kun je dus eigenlijk zien als een manier van zelfontwikkeling. Ook de aspecten van spiritualiteit die in eerste instantie zweverig lijken: wierook wordt bijvoorbeeld gebruikt om tot rust te komen en tarotkaarten helpen je om meer inzicht te krijgen in verschillende aspecten van je leven.

Deze kaarten zijn geen manier om de toekomst te voorspellen – was het maar zo’n feest. De manier waarop je de kaarten interpreteert, zegt iets over jou als persoon. Het komt dus allemaal neer op één ding: jezelf beter leren kennen.

Meer over spiritualiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Wat is spiritualiteit? Dit is een crash course no bullshit spirituality
Sluiten