Moos Lamerus
Moos Lamerus Psyche 21 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Wat is geluk eigenlijk? De meningen zijn verdeeld

Geluk is hip. We hebben onze lading tarwegras nog niet in de blender gestopt, ons huidje glimmend van de kokosolie, of de volgende trend staat alweer voor de deur: nóg gelukkiger worden. Dáár gaat het om. Bovenop onze verwoede pogingen om machtig en prachtig over te komen, moeten we nu ook nog werken aan ons geluk. Maar weten we eigenlijk wel wat we bedoelen als we het hebben over geluk? De vraag wat geluk precies inhoudt is waarschijnlijk zo oud als de mensheid zelf. Grote denkers in het Oosten – Confucius, Lao Tzu en Boeddha, gaven meer dan twee millennia geleden al definities van geluk, net als Aristoteles en Epicurus, onze helden in het Westen. De Oosterse definitie van geluk is, kort door de bocht gesteld, hoe jij met je omgeving omgaat. Geluk is medeleven.

In het Westen daarentegen ligt de nadruk veel meer op het individu. Geluk is een gematigd, moreel leven leiden, aldus Aristoteles. Of in de woorden van Epicurus – licht geparafraseerd – ‘geluk is het ervaren van plezier en zo min mogelijk pijn’.

Geen eenkoppig monster

Het feit dat grote denkers tot verschillende conclusies zijn gekomen over wat geluk precies inhoudt, doet vermoeden dat geluk niet een eenkoppig monster is. In de wetenschappelijke zoektocht naar geluk worstelt men hier ook mee, maar er is natuurlijk een werkbare definitie nodig om systematisch onderzoek te kunnen doen naar dit onderwerp.

Lees ook: 6 slaapkamerregels voor een gelukkige relatie

De wetenschap ziet geluk vooralsnog als tevredenheid over ons leven, in combinatie met de verhouding tussen positieve en negatieve emoties van dag tot dag. Om deze definitie van geluk op wetenschappelijke manier te onderzoeken, zijn er in de jaren negentig een aantal vragenlijsten (bijvoorbeeld ‘Satisfaction With Life Scale’ en ‘Scale of Positive and Negative Experience’) ontwikkeld door de Amerikaanse onderzoekers Ed Diener en Sonja Lyubomirsky. Pakweg 17 vragen beantwoorden en voilà: je hebt je geluks-rapportcijfer.

Invuloefening

Als je je nu met een frons afvraagt of zo’n invuloefening werkelijk een beeld geeft van geluk dan is dat volkomen terecht. Iemand kan tenslotte sociaal wenselijke antwoorden geven of moeite hebben met inschatten hoe hij zich voelt. Toch komen de scores op deze vragenlijsten verrassend overeen met de resultaten van andere metingen die onderzoekers kunnen doen naar iemands welzijn.

Ook interessant: Het is helemaal oké (en gezond) om niet altijd gelukkig te zijn

Denk hierbij aan: het interviewen van vrienden en familie, het analyseren van de gelaatsuitdrukking en het vergelijken van de activiteit in de linker versus rechter prefrontale cortex. Zodoende kunnen we er vertrouwen in hebben dat deze vragenlijsten wel degelijk een waardevol beeld geven van hoe gelukkig iemand zich voelt.

En zingeving?

In deze vragenlijsten wordt er geen woord gerept over zingeving. Het zogenaamde eudaimonische aspect van ons leven. Is zingeving ervaren niet noodzakelijk voor een gelukkig leven?

De wetenschap is hier nog niet helemaal over uit. De hedendaagse helden in de gelukswetenschap – Sonja Lyubomirsky, Ed Diener, Barbara Fredrickson en Martin Seligman, om er maar een paar te noemen – neigen er naar zingeving als een onlosmakelijk onderdeel van geluk te zien.

Voor mij bestaat een gelukkig leven in ieder geval óók uit het nastreven van intrinsiek waardevolle doelen waarmee ik mijn leven zin geef. Als je het mij vraagt is de zoektocht naar een prettige en zinvolle manier van leven – het gelukkige leven zogezegd – van alle tijden. Geluk is meer dan alleen hip. Geluk is een groot goed.

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Wat is geluk eigenlijk? De meningen zijn verdeeld
Sluiten