Cato van Ee
Cato van Ee Psyche 16 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Wat ik leerde van keuzestress tijdens mijn verhuizing

De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met de verbouwing van mijn huis in Amsterdam. Een spannend nieuw proces om mee te maken en een ware stap naar het serieuze ‘volwassen mensen leven.’ Toen ik begon met modellenwerk had ik één doel en dat was een huis kopen. Ik heb hard gewerkt en lang gespaard en eindelijk was het moment daar: ik werd eigenaar van mijn Amsterdamse droomhuis. Er was wel wat werk aan de winkel, waardoor ik een aantal maanden moest verbouwen. Ik vond het een leuk idee om mijn huis helemaal eigen te maken, maar al die keuzes…Het voelde als een grote stressexplosie.

Stay calm… Rustig blijven in stressvolle momenten doe je zo

Welke kraan? Welke deurklink? Opeens keuze uit 3 miljoen verschillende soorten tegels. Ik heb dagen lang doorgebracht met mijn vriend in woonwinkels. Elk vrij uurtje dat we samen hadden stonden we weer materialen uit te zoeken, waardoor Ikea en Praxis mijn nieuwe BFF’s werden. Ineens waren onze Facetime-gesprekken er niet meer voor de gezelligheid. Nee, daar werden alleen nog maar sexy onderwerpen als een nieuwe toiletrol-houder, metrotegels en wandlampen aangetikt.

Twijfelkont

In deze periode was ik opeens omgedoopt tot enorme twijfelkont. Ik vond het makkelijk te zien wat ik allemaal niet wilde, maar wat ik dan wél wilde? Ik was continu bang dat ik de verkeerde keuze zou maken. Ik was nerveus dat iemand misschien mijn keuzes lelijk zou vinden. Wat heel raar is, want zolang ik het mooi vond was er toch niets waar ik me zorgen over hoefde te maken?

Waarom ‘trucjes’ als yoga en wandelen niet werken tegen stress en onrust

“Kiezen is verliezen,” werd er tegen me gezegd. Tja, je kunt dus niet alles hebben. Het was een proces van lijstjes maken met voor- en nadelen, nachtjes over slapen en knopen doorhakken. Wat was het heerlijk zodra ik weer een keuze had gemaakt en er opnieuw een last van mijn schouders af viel.

Waarom is het toch zo moeilijk om keuzes te maken?

Iedereen ervaart wel eens keuzestress: welke baan past het beste bij mij, wat ga ik vanavond kokkerellen, of welke van die paar schoenen heb ik écht nodig?

Ik ben van nature iemand die altijd op gevoel keuzes maakt en daar met volle vertrouwen achter staat, dus het was apart om te merken dat tijdens zo’n proces als deze een enorme twijfelaar in me naar boven kwam.

5 manieren om van je stress af te komen (zonder te mediteren)

Ik slaap voornamelijk in hotelkamers en vliegtuigstoelen, dus die schaarse momenten die ik thuis heb zijn erg belangrijk voor me. Mijn rustplekje waar ik mijn batterij weer op kan laden. Het was dus spannend om te zien hoe alle verschillende keuzes zich tot één geheel zouden vormen.

Terwijl de verbouwing nog niet af was ben ik al verhuisd naar mijn nieuwe huis. Zelfs tussen alle dozen en het stof was het erg speciaal om daar eindelijk thuis te komen. Als ik daar nu ben word ik overspoeld door een emotie van geluk. Alles wat ik zie heb ik zelf (met natuurlijk de nodige hulp) uitgekozen: dat tegelrandje, toch die ene douchekop, de kleur op de wc-muur, de spots op de balken. Ik heb me nog nooit ergens zo thuis gevoeld. Het is erg speciaal dat over elke cm van het huis een bewuste keuze is gemaakt.

Al met al heb ik ontzettend veel geleerd van deze hele ervaring

    • De angst voor de verkeerde keuze in deze situatie is nergens voor nodig. Het is allemaal relatief en hoe belangrijk zijn deze keuzes nou eigenlijk? Als je gaat relativeren zijn het geen keuzes die een bepalende rol hebben in jouw leven.
    • Ik durf nu 100% achter mijn beslissingen te staan. Ik ben hartstikke tevreden over alle keuzes die gemaakt zijn, dus ik mag nu ook het zelfvertrouwen hebben dat ik mijn gevoel hierin kan volgen. Doei onzekerheid!
    • De keuze hoeft niet perfect te zijn. De perfecte keuze is er namelijk niet, totdat je hem gemaakt hebt!

Nu de volgende stap; welke tafel zou goed passen in de keuken? Ik hoop dat je keuze om deze column te lezen je ook helpt met jouw eigen first world problems

5 manieren om stress te voorkomen (dan hoef je er ook niet mee te dealen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat ik leerde van keuzestress tijdens mijn verhuizing
Sluiten