Kiara Louis
Kiara Louis Welzijn 10 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat eten we over 50 jaar? Dit is het voedsel van de toekomst

Het wordt nogal een uitdaging om alle inwoners van onze aarde te kunnen voorzien van voedsel. Naar verwachting wonen er halverwege deze eeuw 9 miljard mensen op ons blauwgroene bolletje. En dat vergt wat aanpassingen her en der. Bereid je voor op het voedsel van de toekomst: krekelbloem, kernza en algenolie. In dit artikel van National Geographic worden er vijf soorten voedsel gedeeld, waar we de komende jaren meer van gaan zien. Voedingsexpert Raj Patel vertelt: “Een groot deel van ons industriële landbouwsysteem beslist wat onze favoriete voedselbron is, zoals graan.” Hij stelt hierbij dat alle andere mogelijkheden al snel als minderwaardig worden gezien. “In de eenentwintigste eeuw moeten we gaan erkennen dat de dingen die we eerst zagen als minderwaardig, belangrijk gaan worden in onze voedselvoorziening.”

Krekelbloemchips

En wat zijn die nieuwe mogelijkheden op het gebied van voedsel dan? We beginnen met krekelbloem. Dat is -jawel- bloem van gemalen krekels. Het idee erachter is dat wij sneller insecten gaan eten, als ze minder herkenbaar zijn. Net zoals worst met een berengezichtje erop, zeg maar. Krekelbloem lijkt misschien geen culinaire delicatesse, maar het bevat meer proteïne en micronutriënten dan rundvlees. Er kan ook chips worden gemaakt van dit type bloem.

Kernza: de nieuwe quinoa?

Quinoa is lekker en gezond, maar werd op een gegeven moment zo duur, dat de lokale bevolking in Bolivia, waar veel quinoa wordt verbouwd, het niet meer kon betalen. Nu wordt quinoa echter ook in Nederland verbouwd.

Maar de quinoa van de toekomst is kernza, een tarwesoort. Het is een plant die het hele jaar door groeit en graan produceert voor maar liefst vijf jaar. De wortels van kernza gaan bovendien diep de grond in, wat goed is tegen droogte en de gezondheid van grond bevordert. Een echte gamechanger, zoals je leest in dit artikel.

Algenolie

Ja, men kan olie maken van algen. Het gaat om een lichte, neutraal smakende olie waarmee je prima kan koken. De allereerste algenolie is zelfs door een Nederlandse bedrijf gemaakt, in 2015. En deze olie is een duurzamer alternatief voor de omstreden palmolie, wat bekendstaat om zijn negatieve impact op de regenwouden. Algenolie is gewoon te koop op Amazon.

Dit vind je vast ook leuk: Klaar met voedselverspilling? Via deze app koop je eten dat anders wordt weggegooid

 

Kweekvlees

Oké, de naam is misschien niet heel aanlokkelijk. Toch kan dit dé uitkomst zijn voor vleesliefhebbers, die op deze manier minder schade toebrengen aan het milieu en de dieren. Op een gegeven moment zullen we wel moeten, want tegen de vraag van dierlijke proteïne is bijna niet op te boksen. Dieren kunnen wel gefokt worden, maar aan de landbouwgrond waar hun graan vandaan komt, zitten letterlijk grenzen.

Gelukkig heb je nog genoeg tijd om aan het idee te wennen van kipnuggets uit een petrischaaltje. Want het gaat waarschijnlijk nog 30 jaar duren, voordat kweekvlees bij de Appie te koop is.

Dus, wat is het voedsel van de toekomst? Wat dacht je van een kweekvlees-burger, gebakken in algenolie, op een broodje gemaakt van krekelbloem?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wat eten we over 50 jaar? Dit is het voedsel van de toekomst
Sluiten