wpk-admin
wpk-admin Challenge 21 mrt 2016

Wat doet 30 dagen Hot Yoga met je? Aflevering #2

Hot yoga is toch voor zweverige health freaks die het heerlijk vinden om in hun eigen zweet te baden? Nope! Inmiddels zijn heel wat mensen overstag. Daarom gaat presentator Sol Wortelboer speciaal voor BEDROCK, samen met zijn vriend Sjoerd Dragtsma, een 30 dagen hot yoga challenge aan. Houden ze het vol, zijn de vooroordelen waar, is het ondragelijk heet en wat doet het met ze, zowel fysiek als mentaal? Via brieven aan elkaar en wekelijkse Vlogs volgen wij de ups and downs van deze zelfopgelegde challenge.

Sollie,

We zijn een weekje onderweg. Hot Yoga of Bikram Yoga of Yoga in de sauna…hoe je het ook wil noemen en wat er ook over beweerd en gezegd wordt. We gaan er best goed op toch?
Jullie moeten een heerlijke vakantie in Thailand hebben gehad. Voor de eerste keer op vakantie met het gezin, mooi man! Hetgeen jij omschrijft aangaande de doelen die je jezelf stelt herken ik ook. ‘Oke, vanaf morgen ga ik sowieso 3 keer per week hardlopen, 3 x naar yoga en elke dag mediteren.’ En inderdaad, vaak werkt het anders in de praktijk. Daar kun je van balen en jezelf de schuld voor geven omdat je weer niet genoeg discipline of wilskracht had, maar zoals jij ook omschrijft kan dat niet het doel van je vakantie (of je leven) zijn. Wij hebben beiden een rijk sociaal leven, dus een biertje pakken of even uiteten is zeker niet uitzonderlijk. Deze ontspanningsmomenten zorgen natuurlijk ook voor een mooie balans. (alleen zie je dat dan weer niet terug in de spiegel).

Maar goed, ik denk dat we beiden redelijk ambitieus zijn aangaande onze spirituele, maar ook sociale paden in het leven. Als ik als toeschouwer naar mijn eigen ontwikkeling kijk, zie ik dat ik vaak dingen vol moet doen. Ik wil graag voelen hoe het voelt om ergens volledig in op te gaan. Waarom het vaak met 2 extra schepjes moet is een interessante vraag en dit soort innerlijke vraagstukken zijn dingen die mij bezighouden. Je eigen denkproces, het verstand of de mind is een ‘tricky bastard‘ en de meeste mensen zullen niet eens beseffen hoeveel vooroordelen en geloof systemen ons verstand ons de hele tijd opdringt. Ik probeer me daar los van te maken en niet de hele tijd mijn ego aan het woord te laten, maar zo goed en kwaad als het soms gaat, ook eens te luisteren naar de stem achter het ego. Een stem die niet hoeft te scoren of aandacht wil, maar een stem die niets anders in zich mee draagt dan gewoon compassie.

Goed dit gaat dus even niet meer over yoga, maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet teveel zou ‘denken’ aan wat een ander vindt voordat ik aan deze brief begon. Voordat je het weet gaat het dus over het loslaten van het ego.

(Hot) Yoga is een vorm om je aandacht op het Nu te richten. Tijdens een les yoga is er niks anders dan de mat, de poses en de ademhaling. Dat is heerlijk! Die onophoudelijke maalstroom aan gedachtes zijn on hold en ik probeer dit na de yogales door te zetten. Een goede yoga les (of vipassana ervaring, of ayahuasca ceremonie) begint pas als je weer het dagelijkse leven betreedt. Wat doe je met inzichten die je verworven hebt? En pfff, ik ben nu pas een jaartje bezig mij spiritueel te ontwikkelen en dat was een behoorlijke roller coaster. Meestal voelt het heerlijk, maar ook de lelijkheid over wie je bent, hoe je je gedraagt enzovoorts is niet altijd makkelijk en f*cking confronterend. Ik heb namelijk een behoorlijk groot ego opgebouwd de afgelopen 30 jaar. Ik moet daar wel iets mee te doen zeg maar…

Oke, dus nog 3 weken Hot Yoga, nog vele liters zweet die we verliezen en daarmee gewicht. Maar hopelijk ook andere toxic en lage energie die ons lichaam vasthoudt en niet dient. Gezond leven dus de komende tijd. Saai? Nee man, want we gaan we er vol voor! Iets wat je met overgave doet, kan toch nooit saai zijn? Kijk, een beetje kokkerellen is bijvoorbeeld niet leuk, maar als je er echt voor gaat in de keuken, dan krijg je er lol in. Dan hoeft het resultaat niet eens perfect te zijn, maar dan was het creëren van de gerechten, het proces, in ieder geval plezierig. Al moet ik zeggen dat ik vaak nog behoorlijk ijdel ben als het om resultaat gaat. Hahaha, bewijsdrang dus in mijn geval.

Gappie, na deze challenge spreken we een avondje af en dan mag het beest ook wel weer een keer naar buiten toch? Avondje op boevenpad hoort er ook bij. Gewoon even lekker lomp, moet kunnen…
Wat doe je woensdag 23 maart?

X,

Sjoerd

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Wat doet 30 dagen Hot Yoga met je? Aflevering #2
Sluiten