Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 17 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo vaak zou je je handdoek eigenlijk moeten wassen (volgens een microbioloog)

Als je net uit de douche komt, hoop je natuurlijk helemaal schoon te zijn. Toch zorgt de handeling die je dáárna verricht ervoor dat je minder schoon uitkomt dan je dacht. Want: hoe hygiënisch zijn handdoeken eigenlijk?

Uit verschillende onderzoeken van microbioloog Charles P. Gerba komen onrustbarende resultaten. 

Hoe hygiënisch is een handdoek?

Bacteriën groeien vaak het snelst in een vochtige en warme omgeving. Na een douchebeurt heeft je handdoek enige tijd nodig om weer helemaal droog te worden. Hierdoor is een handdoek net na een douchebeurt de perfecte broedplaats voor allerlei bacteriën. 

Bij dit Amerikaanse onderzoek werd een groot aantal handdoeken dagelijks onderzocht. Op het einde van de dag werden er monsters van de handdoeken (die op normale manier gebruikt werden) onder de loep genomen. De monsters zouden inzicht geven in de hoeveelheid bacteriën en de soort bacterie.

En nu komt het: in 80 procent van de gevallen werden bacteriën gevonden afkomstig van ontlasting. Dat was al het geval na 3 dagen gebruik.  

Dit vind je vast ook interessant: Poeptalk: zo hoort je poep eruit te zien

Uit een kleinschalig ander onderzoek van Inside Edition waren de 260.000 bacteriën op de eerste dag vermenigvuldigd tot 650 miljoen na 7 dagen. Van de 6 bacteriesoorten op de handdoek waren er twee gevaarlijk voor de gezondheid. Op de handdoeken werden namelijk E.coli en Staph Aureus, twee virusveroorzakers aangetroffen.

In een interview met Inside Edition vergelijkt Gerba het gebruik van een 7-dagen-oude handdoek dan ook met het wassen van je hoofd in een toiletpot. Als hij mocht kiezen, zou hij voor het tweede gekozen hebben. 

Hoe moet je je handdoeken wassen?

Oké, handdoeken worden dus snel vies. Maar hoe vaak moet je ze dan wél wassen? En hoe? Handdoeken moeten heet gewassen worden. De bacteriën worden nauwelijks gedood met een koude was. Gerba denkt dat dit met de dikte van de handdoeken te maken heeft. Ook adviseert hij om je was op de heetste stand te drogen. 

Wat volgens hem het beste werkt is de handdoeken extra heet te wassen, dan heet drogen, dan nog eens heet wassen en dan weer heet drogen. Let er wel op dat hij het enkel over handdoeken heeft. Kleding kan gewoon koud gewassen worden (dat is ook veel beter voor het milieu).

Gevoelige huid 

Voor de meeste mensen zal eens in de 3 dagen heet wassen voldoende zijn. Maar als je een gevoelige huid hebt of vaak last van acne, dan is tussentijds drogen een advies dat Gerba geeft. Je kan er dan zelfs ook voor kiezen om de handdoeken na elk gebruik te wassen.

Papieren handdoeken?

In een interview uit 2012 met NBC12 heeft Gerba het over papieren handdoeken als alternatief op de gewone handdoek. Ja, zélfs in de badkamer. Lekker droogt het waarschijnlijk niet af, maar omdat het papier eenmalig gebruikt wordt, hebben de bacteriën geen kans om uit te breiden. 

Toch liever met een handdoek? Zorg dat je ‘m om de 3 dagen wast!

Niet alle bacteriën zijn slecht:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zo vaak zou je je handdoek eigenlijk moeten wassen (volgens een microbioloog)
Sluiten