Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Betere wereld 24 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Wasjes draaien slecht voor het milieu? Zo pak je het duurzamer aan

Een bonte was hier, een witte was daar, achter elke voordeur worden wekelijks vaak meerdere wasjes gedraaid. Maar veel van die wasjes – hoe klein of groot ze ook zijn – zijn lang niet zo duurzaam en ecologisch verantwoord als ze kunnen zijn. Zo kunnen we milieubewuster omgaan met de wasmachine door op een minder hoge stand te wassen, maar ook de dosering van je wasmiddel én de wasmachine zelf hebben invloed op de duurzaamheid van je wasje.

En niet alleen het klimaat wordt vrolijk als je wat verantwoorder aan de slag gaat, ook je kleding wordt er blij van. Het komt de kwaliteit van je kleding ten goede waardoor je items langer mooi blijven en je dus minder nieuwe kleding hoeft te kopen. Eén en één is twee, dachten wij, en daarom vertellen we waarom en hoe je jouw volgende wasje zou moeten draaien.

Impact op het klimaat

De wasmachine is één van de meest energie-vretende apparaten in huis. Volgens Milieu Centraal is het energieverbruik van de wasmachine zo’n 4 procent van het totale verbruik in huis. De meeste impact op het klimaat maakt de energie die het apparaat uitstoot. Stroomverbruik brengt broeikasgassen met zich mee, waardoor wassen bijdraagt aan klimaatverandering.

Maar het heeft niet alleen effect op het klimaat. Ook in de kosten kan verkeerd wassen hoog oplopen. Zo kost een wasje op 90 graden ruim 10 keer zo veel als een wasje op 15 graden.

Impact op je kleding

Het wassen heeft daarnaast ook impact op jouw kleding. We gooien 70 procent van onze kleding weg, omdat de kleur is versleten of omdat het is gekrompen/uitgerekt tijdens het wassen. Wat vaak het gevolg is van verkeerde wasgewoontes die we hebben aangeleerd. Zonde, want dat kan makkelijk anders!

Daarnaast leven we in een wereld waarin de fast fashion mentaliteit de scepter zwaait. We doen kleding eerder weg dan nodig, omdat het snel lelijk wordt of er iets anders leuks op de markt is. En dat is geen goed teken, als je het ons vraagt.

Duurzaam wassen

Om het klimaat, je kleding en je portemonnee – en natuurlijk ook jezelf – tevreden te houden, kun je een paar simpele dingen doen aan je wasroutine. Onze wasgewoontes zijn in veel gevallen namelijk ‘verouderd’.

Zo wassen we vaak nog op een onnodig hoge temperatuur, terwijl de temperatuur van de was juist de grootste impact heeft op het energieverbruik. De eerste stap naar een duurzamere was is dus de temperatuurknop omlaag. Heeft jouw wasmachine een eco-stand? Gebruik dan deze.

Ook wordt vaak onnodig veel wasmiddel gebruikt. Twee aspecten waar je makkelijk iets aan kunt doen en die van grote waarde zijn voor zowel jouw kleding als het milieu!

Ideale dosering

Om ervoor te zorgen dat de milieubelasting van jouw wasje zo min mogelijk is én om de fast fashion mentaliteit te verminderen, heeft AEG een nieuwe wasmachine ontwikkeld: de AEG AutoDose. En dat is ons er één! Een wasmachine die de zorg voor kleding tijdens een wasje naar een hoger niveau tilt. Dat komt door de zogenaamde AutoDose-technologie. Een technologie waarbij water, energie, tijd en wasmiddel precies goed worden gedoseerd, door dit af te stemmen op de hoeveelheid was en de textielsoort.

Voor schone was is wasmiddel en temperatuur erg belangrijk, maar de juiste dosering hiervan is even zo belangrijk. Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat je witte was vaal wordt. Te veel wasmiddel zorgt voor beschadiging van de vezels, waardoor je kleding vervormt (slapper wordt) en kleur verliest. Een goede dosering zorgt ervoor dat je kleding langer mooi blijft en je dus minder snel iets nieuws hoeft te kopen.

Lekker makkelijk

Hoe dit werkt? Lekker makkelijk: je giet je fles wasmiddel (en/of -verzachter) in één keer in de wasmachine en vervolgens gaat de machine voor je aan de slag. Hij doseert per wasje zelf de juiste hoeveelheid aan de hand van het gekozen wasprogramma, maar bepaalt ook de hoeveelheid water, energie en tijd van de was. Zo kan je gemiddeld 20 wasjes (of zelfs meer als je kleine wasjes doet) draaien zonder dat je hoeft bij te vullen én voorkom je dat je te veel wasmiddel of stroom gebruikt. Winst voor je kleding – want langer mooi – én winst voor het klimaat – want minder wasmiddel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met AEG

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wasjes draaien slecht voor het milieu? Zo pak je het duurzamer aan
Sluiten