Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 20 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Spotted: wasbare, herbruikbare en té schattige vaatdoekjes (en die besparen een hoop afval)

Gebruik jij ook voor ‘t minste een stukje keukenpapier? Snappen we best, want handig is dat wel, zeker als je snel iets wil schoonvegen. Toch kunnen we je vertellen dat het ook anders kan, bijvoorbeeld met deze wasbare en herbruikbare vaatdoekjes.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Want wist je dat we maandelijks zo’n 40 (!) kilo afval produceren per persoon? Dat kan anders! Een makkelijke tip is bijvoorbeeld om je rollen keukenpapier te vervangen door een herbruikbare variant, zoals deze wasbare, herbruikbare en vooral hele leuke vaatdoekjes.

Herbruikbare vaatdoekjes ontworpen in 1949

De doekjes in kwestie werden reeds in 1949 (!) ontworpen door een Zweedse ingenieur. Die begreep allang vóór de klimaatheisa het belang van biologisch afbreekbare en recyclebare materialen.

Must read: Deze 7 initiatieven maken de wereld al een beetje mooier

De doekjes die hij bedacht zijn gemaakt van 100 procent natuurlijke afbreekbare cellulose of een combinatie van houtpulp en (hernieuwbaar) katoen. Ze zijn in staat om wel 20 keer hun lichaamsgewicht in vocht te absorberen. Daarmee zijn de doekjes minstens even efficiënt als hun papieren tegenhangers.

herbruikbare vaatdoekjes met leuke print
Bron: Now Designs via Amazon.com

Waar gebruik je de herbruikbare vaatdoekjes voor?

Kortom: voor bijna alles! Op NyMag beschrijft iemand hoe ze de doekjes gebruikt om het keukenblad af te vegen, om haar fornhuis schoon te maken, om kasten en bureaus af te stoffen, om overtollig vuil in bloempotten af te vegen, om de buitenkant van de toiletpot schoon te vegen en zelfs om de vloer te schrobben wanneer haar hond daarop heeft overgegeven. Okay… Maar, het werkt dus zéker.

Dit vind je misschien ook interessant: Geen zin in schoonmaken? Zo zet je het om naar de ultieme zentraining

We gebruiken maar al te vaak een papieren doekje keukenpapier dat een minuut later de vuilbak in belandt. Eén herbruikbaar vaatdoekje zou ongeveer 17 rollen keukenpapier vervangen. Reden genoeg dus om snel zo’n herbruikbaar doekje in huis te halen.

Wassen

Ook handig om te weten: de doekjes zijn erg makkelijk om schoon te maken. Heb je ze enkel gebruikt om af te stoffen, dan volstaat het om ze met zeep en heet water uit te spoelen.

Zijn ze vuiler dan dat, dan kan je ze gewoon meewassen in je wasmachine. Wetende dat de doekjes wel tot 200 wasbeurten meegaan, kan je nagaan dat de doekjes een slimme investering zijn.

Extra leuk: de doekjes zijn meestal bedrukt met vrolijke prints. Dat maakt ze niet alleen handige, duurzame zero-waste items, maar ook nog eens een ideaal cadeau (voor een ander of voor jezelf) waar je vrolijk van wordt!

De herbruikbare doekjes zijn te bestellen via Amazon en kosten rond de €10,74 voor een set van twee. 

Meer zero waste tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Spotted: wasbare, herbruikbare en té schattige vaatdoekjes (en die besparen een hoop afval)
Sluiten