Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 10 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

Het duurzame bedrijf LanaLuna maakt wasbaar maandverband: “Ik vond wegwerp maandverband onfris”

Zero waste: de ideale levensstijl waarbij je op een plasticdieet gaat en geen afval produceert. Maar waar begin je? En hoe ver ga je? In deze rubriek neemt Bedrock je mee in het zero waste-leven van personen en organisaties. Zij delen hun weg, tips en toekomstdromen.

Deze keer duiken we in het leven van Annemieke Waterreus (44). Ze heeft LanaLuna opgericht: haar eigen eenmanszaak dat wasbaar maandverband maakt. Een interessant product waar de meningen over verdeeld zijn. En ook al was het niet per se de bedoeling, zero waste is het in ieder geval wél.

Hoe kwam je op het concept?

“In de jaren ’80 zag ik wasbaar maandverband in een winkel. Dat was toen een dubbelgevouwen lapje van katoen. Dat vond ik echt helemaal niks; zo’n slap lapje dat je dubbel vouwt. Toch is dit idee van wasbaar maandverband mij altijd bijgebleven. Jaren later keek ik of er inmiddels niet iets beters was. Toen moest ik heel veel moeite doen om iets goeds te vinden. Dus ik besloot om er zelf mee aan de slag te gaan. En daar ben ik 8 jaar geleden mee begonnen.”

Waarom wilde je zo graag wasbaar maandverband maken?

“Ik heb zelf heel lang wegwerp maandverband gebruikt, maar ik vond het zonde om zo veel weg te gooien. Dat emmertje in de toilet zat elke keer zó vol. Toen dacht ik aan dat wasbaar maandverband dat ik vroeger zag. En omdat er nog niks anders was, ben ik het zelf gaan maken.”

LanaLuna
Bron: LanaLuna

LanaLuna is dus niet per se opgericht om zero waste te zijn. Waarom was het dan wel nodig om LanaLuna op te richten?

“Het ging mij om het maandverband zelf. Het was niet speciaal opgericht om zero waste te zijn, maar uiteindelijk was LanaLuna dat wel. De term ‘zero waste’ bestond vroeger alleen nog niet. 15 jaar geleden had niemand het daarover. Dus dit was gewoon mijn idee; wat ik wilde oprichten. Ik vond wegwerp maandverband onfris. En daarnaast was er al wasbaar maandverband beschikbaar vóór het wegwerp maandverband bestond. Maar in Nederland was dat onbekend. In de Scandinavische landen en in Amerika is het er altijd geweest en gebleven. In Nederland is het verdwenen en dat is zonde.”

Waarom is wasbaar maandverband dan hygiënischer?

“Het maandverband dat ik maak, is van biologisch katoen. En dat van de andere merken die ik verkoop ook. Want ik vind wel: als je het doet, doe het dan goed. Wasbaar maandverband van biologisch katoen is vrij van bepaalde stoffen die wel in wegwerp maandverband zitten. Door deze stoffen gaat alles ‘lekker’ broeien, waardoor bacteriën sneller de kans krijgen zich te verspreiden. Daar heb je met wasbaar maandverband minder last van.”

De oprichter van waterflesmerk Dopper: “Ik wil de onzin van mineraalwater de wereld uit helpen”

Hoe reageren klanten erop? Vinden ze het gek of wordt er juist veel gebruik van gemaakt?

“Er zijn heel duidelijk 2 groepen. De ene groep staat open voor verandering; voor iets anders. De andere groep zegt: ‘gadverdamme, waarom zou ik?’. Zij vinden het vies en willen er niet eens over nadenken. Daar kan ik helaas weinig aan doen. De menstruatiecup bijvoorbeeld is wél makkelijker voor mensen om mee te beginnen. Die moet je natuurlijk ook wassen na gebruik, maar het is minder moeite dan maandverband. Dat moet je eerst laten weken en dan nog schoonmaken. Mensen vinden dat al gauw te veel werk. Je bent er nu eenmaal extra tijd aan kwijt en dat moet je ervoor over hebben. Het is maar net wat je belangrijk vindt.”

En nu val je dus onder een ‘zero waste’ bedrijf. Wat vind je daarvan?

“Ik vind het hartstikke mooi, want in de loop van de tijd is er echt een opkomst in besef gekomen. Het besef dat je niet alles weg kan gooien. En ook het besef dat weg niet weg is. Mensen denken vaak dat als je iets in de prullenbak gooit, het weg is. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het verdwijnt niet ineens van de aarde, het is alleen ergens anders.”

LanaLuna
Bron: LanaLuna

Hoe ben je in aanraking gekomen met zero waste?

“Ik ben opgegroeid in een gezin waarbij mijn ouders allebei bezig waren met het milieu, biologisch eten en bewust omgaan met producten. Ik ben dan ook niet zo maar op LanaLuna uitgekomen; het zit wel echt in mijn achtergrond. Het is voor mij heel normaal om geen overbodige dingen weg te gooien en een plastic tas in de winkel te laten hangen.”

Wat betekent zero waste voor jou?

“Voor mij betekent het vooral dat je je best doet. Dat je uitprobeert wat er allemaal kan. Koop geen overbodige dingen en ga voor een alternatief als dat er is. En als iets écht niet mogelijk is of niet past in je leven, laat het er dan niet bij zitten. Maar kijk over een paar jaar weer of de situatie inmiddels veranderd is en het nu wel kan. Het belangrijkste is dat je open staat voor verandering. Zero waste leven is een verandering van je gewoontes en daar moet je aardig wat voor doen.”

Wat is je droom op het gebied van zero waste?

“Ik wil dat iedereen wakker wordt en beseft dat het nodig is om je bezig te houden met zero waste. Dat mensen moeite doen en er tijd in steken. En dat mensen naar hun eigen leven kijken en denken: ‘hoe kan ik helpen?’. Ik ben blij dat het besef er al steeds meer is en ik hoop dat dit doorzet.”

Het grootste probleem van zero waste gaan is misschien wel dat we niet weten waar te beginnen. Wat is jouw gouden tip voor een zero waste levensstijl?

“Wees bewust van wat je allemaal in de prullenbak gooit. Bedenk waar het naartoe gaat en wat voor invloed dat heeft. Is het iets waar je achter staat of niet? Is het antwoord nee, kijk dan wat je kan doen. Je kan het natuurlijk nooit helemaal goed doen, maar alle beetjes helpen.”

LanaLuna
Bron: LanaLuna

Dit vind je misschien ook interessant

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Het duurzame bedrijf LanaLuna maakt wasbaar maandverband: “Ik vond wegwerp maandverband onfris”
Sluiten