Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Nieuws 24 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit was wereldwijd de warmste januari in 141 jaar

Veel mensen trekken er in januari massaal op uit naar warmere orden. Logisch, want het kan knap koud worden in ons kikkerlandje tijdens de wintermaanden. Maar als je deze januari het gevoel had dat je geen retourtje naar een zonnig eiland nodig hebt gehad, heb je het goed gevoeld. Het is in de afgelopen 141 jaar niet zo warm geweest als januari 2020.

Sinds 1879 is januari op wereldwijd niveau niet zo warm geweest als het dit jaar was. Lekker, want die vrieskou is ook maar niks (al zeg ik het zelf), maar is toch allesbehalve een goed teken.

Warmste januari wereldwijd

Warmterecord na warmterecord wordt tegenwoordig verbroken. Vorig jaar belandde in de top 3 warmste jaren sinds de eerste metingen (2014 staat met gemiddeld 11,7 graden bovenaan deze lijst), en 2020 heeft alle factoren mee om ook een warm jaar te worden (en misschien wel 2019 van z’n plek te duwen), lezen we op CNN.

Luisteren: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Nu lezen we in hetzelfde stuk van CNN dat er 3 maanden waren die nog nét iets warmer waren dan januari 2020 (februari en maart 2016 en december 2015), maar dat had te maken met het natuurverschijnsel El Niño (ken je ‘m nog?) en niet met de opwarming van de aarde.

De aarde warmte op

Dat de aarde wereldwijd warmer en warmer wordt, is ondertussen geen nieuws meer. Dat er records worden verbroken, is dan ook geen verrassing. Het vorige wereldwijde record was gevestigd in januari 2016. Dit record is met 2 graden verbroken.

Must read: 20.000 wetenschappers waarschuwen de mensheid, maar het lijkt ons allemaal niets te doen

In de 141 jaar dat de NNO (National Oceanic and Atmospheric Administration in de VS) zich bezighoudt met het meten van het klimaat, is dit de warmste januari tot nu toe. En ook de Europese organisatie stemt daarmee in.

CO2-uitstoot

We hoeven het je waarschijnlijk niet meer te vertellen, maar het is de ‘schuld’ van de toenemende CO2-uitstoot. Iets waar we met z’n allen heel bewust van zijn en ook afspraken over hebben gemaakt (zo moeten we o.a. in 2030 we 49 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990), maar waar we ook hard voor moeten werken om het waar te maken.

Trend gespot: Milieuvriendelijker leven populairder dan stoppen met roken

5 x jouw uitstoot verminderen

De verantwoordelijkheid van de uitstoot ligt bij ons allemaal. Grote bedrijven en overheden (die met regels uitstoot kunnen reguleren en beperken), maar ook jíj persoonlijk hebt daar invloed op en daarmee waarschijnlijk op je omgeving en die weer op die van hun etc.

Hoe je dat kunt doen? Op één van de volgende manieren bijvoorbeeld:

  1. Begin daar waar jij de meeste impact kunt maken. Is jouw huis nog niet geïsoleerd? Isoleer het.
  2. Eet je vlees? Probeer ‘s vega!
  3. Koop je veel kleding? Ga ‘s een aantal maanden zonder!
  4. Eet zoveel mogelijk seizoensproducten en gooi geen eten weg. Gebruik je restjes in andere gerechten. Maak bijvoorbeeld een tortilla van je restje spaghetti (check deze recepten voor restjes eten van Milieu Centraal eens!)
  5. Pak de trein. In plaats van dat autoritje naar je ouders op zondagmiddag, maar ook in plaats van die zomervakantie met het vliegtuig. Europa (maar ook Nederland zelf) is zó mooi en bijna alles is goed bereikbaar met de trein.
  6. Is er iets kapot gegaan? Laat het repareren of koop het tweedehands. De impact van spullen op het milieu is gigantisch. Het transporteren en maken van spullen is de grootste vervuiler van de planeet en zelfs nog erger dan vlees eten.
  7. Eenmalig iets nodig? Huur het via bijvoorbeeld Peerby. Wekelijks geven we €38,- uit aan spullen én kopen we ook nog 3 kledingstukken per maand.

Handig: Lees dit stuk van De Correspondent om op elke hoe-red-ik-de-wereld-vraag een passend antwoord te krijgen.

En nog een laatste tip: denk niet ‘ik eet al geen vlees, dus dan kan ik vanavond prima langer dan gemiddeld douchen’. Zo werkt het helaas niet. Om écht impact te maken en vooruitgang te boeken moeten we overal op inzetten. Al het geld op groen. Doe je mee?

Meer tips voor een duurzamer leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Dit was wereldwijd de warmste januari in 141 jaar
Sluiten