Redactie
Redactie Betere wereld 8 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Warm in huis? Zo houd je je huis duurzamer koel tijdens de hittegolf

De tropische temperaturen hebben ook ons land bereikt. Dat is natuurlijk heerlijk als je ergens aan het water zit, maar minder prettig als je thuis aan het werk bent of ‘s avonds wilt slapen. Daarom vliegen de airco’s, aircoolers en ventilatoren over de toonbank. Maar we willen natuurlijk ook een beetje aan het milieu én onze portemonnee denken. Dus hoe houd je nu je huis zo koel mogelijk tijdens deze hittegolf?

Wij geven 5 tips om je huis zo duurzaam mogelijk koel te houden in een hittegolf.

#1. Blaas ‘s ochtends de warmte uit je huis

In de ochtend is de temperatuur buiten nog niet zo hoog en staat de zon nog niet op je huis te branden. Gebruik dit moment om de koele buitenlucht naar binnen te halen. Zet hiervoor de ramen en deuren tegen elkaar open. Zo ontstaat er een luchtstroom die de warme lucht uit je kamer blaast en tegelijkertijd de koele lucht van buiten naar binnen trekt.

#2. Houd je huis overdag koel

Heb je de warme lucht uit je huis gekregen? Dan moet je deze buiten proberen te houden. Sluit de ramen en deuren, en doe de gordijnen of luxaflex dicht. Zo warmt je huis overdag zo min mogelijk op.

Ook lezen: Waarom het belangrijk is om de luchtkwaliteit in huis te checken

#3. Zet elektrische apparaten zoveel mogelijk uit

Alle apparaten in huis die werken op stroom en elektriciteit, stralen warmte uit. Zet deze zoveel mogelijk uit als je ze niet gebruikt. Dus niet op stand-by, maar echt de stekker uit het stopcontact. Stel dus dat rondje stofzuigen ook even uit tot een koeler moment, hier komt veel warmte vanaf en je krijgt het er zelf ook behoorlijk warm van.

#4. Koop verkoelende apparatuur die bij jou (en je huis) past

Wil je een verkoelend apparaat aanschaffen? Verdiep je dan eerst even in de opties, de keuzes zijn namelijk eindeloos. Van airco, aircooler tot ventilator: het kan zo slim, duur en luxe als je wilt. Maar houd er rekening mee dat ieder apparaat een ander effect, stroom- en prijskaartje heeft.

EasySwitch zette de voor- en nadelen van de meest verkochte apparaten qua energieverbruik en -kosten voor ons op een rij.

(Mobiele) airco

Een airco kan de temperatuur in de ruimte waarin hij staat behoorlijk laten zakken. Airco’s zijn echter wel prijzig en bevatten een afvoerslang (voor de warme lucht) die je naar buiten moet hangen. De slang moet naar buiten, dus om hem te gebruiken moet je een raam of deur openzetten, waardoor de warme buitenlucht weer naar binnen kan komen.

+ Het enige apparaat van de 3 die de temperatuur in de ruimte daadwerkelijk kan verlagen.

+ Een mobiele airco kun je in iedere kamer plaatsen die je wilt verkoelen.

– Duur in aanschaf. De meeste mobiele airco’s koop je vanaf ongeveer €200.

– Hoog energieverbruik. Het energieverbruik van een airco is gemiddeld zo’n 0,75 kWh per uur en loopt op tot 126 kWh per week.

– De energiekosten van een airco lopen snel op tot ongeveer €25 per week (bij intensief gebruik), dus dat is zo’n €100 per maand.

Ook lezen: Natuurlijke tips tegen schurende bovenbenen (voor tijdens de zomer)

Aircooler

Een aircooler is een stuk goedkoper en heeft geen afvoerslang. Het effect van een aircooler is echter niet te vergelijken met die van een airco, ook al lijkt dat online soms wel zo. Het zorgt voor een verkoelende luchtstroom, maar laat de temperatuur in de kamer niet zakken.

De aircooler werkt op water. Dat is op een warme droge zomeravond heel prettig, maar op een vochtige avond wordt het gevoel van benauwdheid juist versterkt.

+ Zorgt voor een verkoelende luchtstroom.

+ Kan makkelijk verplaatst worden van kamer(s).

-/+ Goedkoper in aanschaf vanaf €100) dan een airco.

-/+ Goedkoper in energieverbruik (ongeveer €5 /0,15 kWh per week) dan een airco.

– Zorgt niet voor een daadwerkelijke temperatuurverlaging van de kamer.

– Qua prijs een stuk duurder dan een ventilator.

Lees ook: Skip deze chemische ingrediënten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!

Ventilator

Een ventilator is de goedkoopste optie in aanschaf én verbruik. Omdat de ventilator zelf alleen lucht verplaatst wordt de ruimte zelf niet daadwerkelijk kouder, maar kan het alleen zorgen voor een aangenaam briesje. Kies je voor een ventilator en ben je van plan om deze in je slaapkamer te gebruiken, kies dan voor een stille variant, zodat je er ‘s nachts niet wakker van ligt.

+ Goedkoopste optie in aanschaf (vanaf €15) en verbruik (ongeveer €1,70/0,05 kWh per week).

+ Je kunt een ventilator makkelijk verplaatsen, zodat je altijd kunt zorgen dat hij op jezelf gericht staat.

– Een ventilator verplaatst lucht en verkoelt de ruimte niet.

– Goedkope varianten maken vaak veel geluid.

#5. Maak van jouw ventilator een airco

Toch een ventilator aangeschaft? Je kunt je ventilator ook zelf transformeren tot aircooler door een fles met ijswater voor de ventilator te zetten. De lucht die langs het ijswater komt, koelt af en zorgt voor een verkoelend briesje.

Op deze manieren hou je je hoofd koel in huis, bespaar je energie én centjes.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Warm in huis? Zo houd je je huis duurzamer koel tijdens de hittegolf
Sluiten