Waarom zijn we zo ongeduldig? (+ 7 tips voor meer geduld)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F01%2FAA-1.png)
Internet overspoelt ons met informatie, voorgesneden groenten maken snijmessen overbodig en kaarten veranderen in kale letters op je telefoon. Veel gaat steeds sneller. Maakt ons dat ongeduldiger? En, maakt ongeduld ons minder leuke mensen? Een verhaal over het nu en de toekomst, geduldig luisteren en knopen naaien. Ongeduld. Geen nieuw fenomeen, geen vaag begrip. Iedereen (ja, écht iedereen) kent het gevoel ongeduldig te zijn. De één beter dan de ander, dat dan weer wel. Een paar minuten voordat ik aan dit artikel begon, verloor ik mijn geduld nog.
De knoop viel van mijn jas. Frustrerend. De knoop moest dus weer aan de jas. Naaigaren erbij, draad door de naald en naaien maar. Ik bleef steken bij de draad door de naald. Heel frustrerend.
Ik had er al snel geen zin meer in en legde naald en draad weg. Vervolgens reeg mijn vriend in alle rust het draad door de naald (óók heel frustrerend, maar stiekem vooral heel fijn).
Blame the technology
We verliezen ons geduld als de computer te langzaam opstart, als onze muziekoordopjes in elkaar verstrengeld raken, als de trein vertraging heeft of als de thee niet snel genoeg koud wordt. And the list goes on and on… Waarom de haast, het ongeduld, de frustratie?
Het zit in onze aard, maar komt mogelijk ook doordat we doorgaans het nú belangrijker vinden dan de toekomst. Neem een zak drop. Je weet dat je er last van krijgt als je de hele zak opeet (buikpijn!), maar vindt het nu belangrijker (zin in drop!).
Ook interessant: Zo stap je uit de ratrace van je drukke leven (en een handige oefening)
De zak gaat dus op. Het gaat dan dus niet om het gebrek aan kennis, maar om een gebrek aan zelfbeheersing. Ongeduld is in dat opzicht vaak iets doen wat je beter pas later kunt doen. Maar omdat je kunt kiezen tussen nu en later, krijgt nu de voorkeur.
Je kent vast wel het marshmallowexperiment, waarbij een kleuter een marshmallow voor zijn neus krijgt. Als het spekje er over 20 minuten nog ligt, krijgt het kind er nog een als beloning. Maar een paar kinderen kregen een tweede spekje. De meesten hadden de eerste al lang achter hun kiezen zitten.
Volgens sommige deskundigen worden we de komende jaren alleen maar ongeduldiger. Door de technologie, is het argument. Technologie levert namelijk onmiddellijk resultaat en daarom willen we ook in andere aspecten van ons leven onmiddellijk resultaat zien.
We zijn gewend (of verwend?) geraakt aan het idee dat dingen snel en efficiënt gebeuren. En op onze manier. Als dat niet lukt, raken we snel gefrustreerd of geïrriteerd. Een teken van ongeduld.
Ongeduld = ongezond
En dat is niet zo gezond. Ongeduld kan namelijk schadelijk zijn. Als je keer op keer ongeduldig bent. Dagelijks, zeg maar. Ongeduld noemen we in één adem met frustratie, irritatie en zelfs woede. En wat doen deze emoties? Juist, ze verhogen het stressniveau, wat op zijn beurt schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Ook werkprestaties lijden onder ongeduldigheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ongeduldig zijn er een handje van hebben om dingen voor zich uit te schuiven. Waarom? Misschien omdat ze geen geduld kunnen opbrengen om het af te maken.$
Lees ook: Deze 6 ‘ongezonde gewoontes’ zijn zo slecht nog niet (zo, dat scheelt)
Ook nemen ongeduldige mensen minder doordachte beslissingen en dat kan je duur komen te staan. Het resultaat is vaak mooier en overweldigender als je er langer op hebt moeten wachten.
Vriendschap en ongeduld. Een mooi koppel? Nee. Ongeduld kan een negatieve invloed hebben op de communicatie binnen relaties. Geen geduld hebben om te luisteren, geen tijd voor iemand nemen, geen zinvolle gesprekken voeren of continu zelf aan het woord zijn en mensen onderbreken. Ongeduld is een onaantrekkelijke eigenschap die mensen afstoot, blijkt uit onderzoek. Ai.
De kunst van geduld
Geduld is de kunst om niet gefrustreerd te raken als iets langer duurt dan je dacht. Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb ook niet gezegd dat veranderen gemakkelijk is.
Veranderen is tanden op elkaar, doorbijten en afzien. Het lukt je niet in één keer, maar het kan je wel gaan lukken. Je brein is sterk, jij moet sterker zijn.
7 x tips voor meer geduld
Vereenvoudig je leven
Ongeduld heeft vaak te maken met de vele mogelijkheden die er op ons pad komen. Vaak allemaal tegelijk. Maar multitasken, dat kunnen we niet. Na verloop van tijd vermindert een poging tot multitasken eigenschappen als geduld, doorzettingsvermogen en inzicht.
Zonde. Richt je dus zoveel mogelijk op één taak en maak die af. Met alle geduld die daarvoor nodig is. Neem je dagelijkse routine onder de loep en kijk op welke terreinen je gas kunt terugnemen.
Relativeer
Sta je daar, in de rij. Boodschappen in je hand, wachtend tot je wordt geholpen. Frustratie welt op. Je neemt het de caissière misschien zelfs wel kwalijk. Let it go. Spreek je relativeringsvermogen aan en bekijk het met een nuchtere blik.
Zorg voor zelfbeheersing
Denk na over de voordelen van de geduldige keuze. Schrijf ze op, prent ze in je hoofd, herhaal ze als een mantra.
Je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt om geduld op te brengen.
Lees een boek
Lezen vergt geduld. Hoe lang je ook aan een boek bezig bent, het duurt even voordat je hem uit hebt. Kies bijvoorbeeld één van deze zes boeken.
Stel een ‘als … dan …’-plan op
Je moet van te voren bedenken onder welke omstandigheden je vaak bezwijkt. Als je weet wanneer het de vorige keer misging, dan moet je bedenken hoe je in die situatie gaat handelen. Bedenk een plan.
Dus: als ik in de rij van de kassa ongeduldig word, dan ga ik …Voorbeelden voor op de puntjes: bedenken wat ik mijn moeder cadeau doe, een gesprek aankopen met iemand die ook staat te wachten, een afspraak bij de kapper maken.
Beweeg
Bewegen helpt tegen frustratie, woede, stress. Wat ook werkt: tegengestelde bewegingen maken. Daarbij gaat het om de tegengestelde combinatie tussen links en rechts.
Tip: Geen motivatie om te sporten? Volgens nieuw onderzoek kan dit de reden zijn
Je brein moet hierdoor een soort van loskoppelen, waardoor je vastzittende patronen makkelijker kunt loslaten.
Analyseer de situatie
Geduld vraagt om tijd en ruimte, maar soms is dat er simpelweg niet. Probeer zo objectief mogelijk na te gaan waar een situatie om vraagt. Vraagt een situatie om ongeduld, of beter gezegd actie, accepteer dit dan ook.
Wat je niet moet doen: gefrustreerd of boos worden. Want daar heb je niets aan. Ook niet als een situatie om een beetje ongeduld vraagt.
Meer over innerlijke rust?
- Weg met die onnodige stress en drukte: zo doe je het weer rustig aan
- Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)
- Hoe je je leven simpeler kan inrichten, volgens filosoof Alain de Botton