Lian van Doorn
Lian van Doorn Column 2 jun 2016

Waarom zangles je meer brengt dan een betere stem

Onder de douche, tijdens het afwassen en in de auto. Ik zing. Twee eisen: ik ben alleen en de volumeknop staat helemaal open. Ik kan namelijk niet zingen. En dus besloot ik een paar maanden geleden om op zangles te gaan. Dat het mij veel meer zou brengen dan een betere zangstem, daar had ik nooit bij stilgestaan.

Als het op muzikaliteit aankomt, moet ik mijn vader boos aankijken. Zijn genen waren blijkbaar een stuk strijdlustiger, want ik ben opgezadeld met een zangstem van een kraai. Ieder zo zijn ding, zou je kunnen zeggen. Maar laat ik nu heel graag zingen. Dat weet overigens bijna niemand; ik kijk wel uit dat ik in het openbaar mijn strot niet opengooi.

Out of my comfort zone

Hoewel ik al sinds mijn tienerjaren sta te popelen om op zangles te gaan, was het way out of my comfort zone. En dus deed ik het niet. Tot ik een citaat las van Brian Tracey: ‘Move out of your comfort zone. You can only grow if you are willing to feel awkward and uncomfortable when you try something new.’ Ik wist dat hij gelijk had en stuurde een e-mail naar een muziekschool. Mijn doel was duidelijk: ik wil zonder gêne happy birthday kunnen zingen op verjaardagen. ‘En het liefst zuiver’, voegde ik na enig twijfelen toch maar toe. Ik voelde zenuwen (wat heb ik nu gedaan?!), energie (wauw, ik ga iets nieuws ontdekken) en trots (dat ik dit durf!).

Standje ‘zen’

Toen ik voor de muziekschool stond, voelde ik vooral zenuwen (wat heb ik nu gedaan?!). De eerste les was een openbaring, de lessen die volgden nog meer. Zangles is alles behalve zomaar je strot opengooien. Het gaat om je tong tegen je gehemelte aanleggen, je mond verder openen en je lippen voelen trillen. Je stem goed gebruiken, betekent bovendien goed leren ademhalen. Al snel lag ik op mijn rug, met mijn handen op mijn buik, een liedje te zingen (comfort zone, waar ben je?). Door me bij elke noot te focussen op mijn ademhaling, raakt mijn lichaam in stand ‘zen’. Ademen is belangrijk om te kunnen leven, maar ook om gezond te kunnen leven. Door de zangles ben ik bewuster, langzamer en meer gecontroleerd gaan ademhalen. Mijn lichaam kan zich daar prima in vinden en deint daar rustig op mee.

Door anders adem te halen veranderde niet alleen mijn zangstem, maar ook mijn spreekstem. Tijdens de vijfde of zesde les begon mijn zangdocent te lachen: ‘je stem is hoger geworden’. Ze had gelijk: sinds ik op zangles zit praat ik gemakkelijker, ben ik minder snel schor en slaat mijn stem minder vaak over.

Schouders recht en borst vooruit

Ik was verbluft over de uitwerking van de ademhalingsoefeningen op mijn stem. Maar niet alleen mijn stem en ademhaling heeft baat bij zangles, mijn hele lichaam krijgt een boost. Het heeft veel raakvlakken met yoga en mindfulness: ontspannings- en houdingsoefeningen zijn niet uit een les weg te denken. Van merkwaardige bewegingen maken met je kaak (waarschuwing: kijk hierbij vooral niet in de spiegel!) tot je rug vooroverbuigen en tegelijkertijd je armen laten bungelen. En terwijl ik al maandenlang een blessure heb aan mijn schouderblad, ben ik tijdens het zingen pijnvrij. Mijn hele lichaam is zen, mijn houding meer ontspannen én krachtiger dan ooit.

Complete work-out

Dat zingen een soort vitamine is voor je lijf, blijkt wel als ik na een drukke werkweek de muziekschool binnenloop. Afgepeigerd sta ik voor de lessenaar, een halfuur later loop ik vol energie naar buiten. Het is een complete work-out (exclusief zweetdruppels, inclusief rode wangen en spierpijn). Volgens wetenschappelijke onderzoeken train je verschillende spieren in je buik en rug, neemt de hoeveelheid antistress-hormonen toe en krijgt je immuunsysteem een flinke oppepper.

Waar bij de één yoga, kleuren, meditatie of kleien helpt om te ontspannen, is zingen voor mij de ultieme manier om alles om me heen te vergeten. Om tijdloosheid te voelen. Om een te zijn met mijn lichaam. Om mezelf terug te vinden. En om mezelf te accepteren. Hallo rust, hallo ik, hallo leven.

Ja, zangles is alsof je bij de psycholoog op de sofa zit, maar dan leuk. En mijn zangstem? Die is misschien nog wel het minst veranderd.

Meer lezen

Waarom mindfulness meditatie werkt en niet zweverig is.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom zangles je meer brengt dan een betere stem
Sluiten