Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Body 22 feb 2018

Waarom yoga geen sport is, maar een manier van leven

Yoga wordt steeds populairder en dus meer beoefend. Er is zelfs een World Yoga Day – vandaag, om precies te zijn. Veel mensen zien het als lichte inspanning, waar je wel soepeler van wordt maar verder niet zo veel moeite voor hoeft te doen. Zeker power yoga is voornamelijk gericht op het verbeteren van je lichaam. We zouden toch bijna vergeten dat yoga eigenlijk veel meer is. Yoga is namelijk een eeuwenoude traditie. De algemene opvatting is dat die traditie is voortgekomen uit de drang om één te worden met de natuur, schreven we al eerder. In de natuur kwamen yogi’s dieren, planten en bergen tegen en begonnen hun houdingen na te doen. Zo’n 3000 (!) jaar geleden zijn deze lichaamshoudingen voor het eerst vastgelegd in India.

De Bhagavad Gita

De yogahoudingen komen dus waarschijnlijk voort uit een binding met de natuur, maar er is meer. Ergens tussen 500 vóór en 200 jaar na Christus werd de Bhagavad Gita geschreven, onderdeel van een boek dat nu nog steeds heel belangrijk is voor het hindoeïsme. Hierin wordt yoga omschreven als een manier om zelfkennis te verkrijgen. Daarnaast staat in de Gita het idee van vrijheid centraal, dat bereikt kan worden door ons eigen pad te volgen en onze persoonlijk taak in het leven te vervullen.

In het boek worden drie stelsels beschreven, die ieder een eigen vorm van yoga met zich meebrengen: Karma (arbeid), Bhkati (toewijding) en Jñāna (spirituele kennis). Er zijn meerdere stromingen die verschillende stelsels aanhangen. De weg van de jñāna zou voor het doel van de bhakti te onpersoonlijk werken, maar in de ogen van de leer van de jñāna zou de bhkati weer te veel gehecht zijn aan uiterlijke vormen, waardoor de verlichting nooit bereikt kan worden. Door deze meningsverschillen wordt er soms nog een vierde vorm van yoga toegevoegd: dhyāna-yoga, de yoga van het zich verenigen in het bewustzijn door meditatie. Door regelmatige meditatie moeten yogi’s dan hun eigen vinden.

Dit vind je vast ook interessant: Yoga tijdrovend? Nee joh – deze yogatutorials van 5 minuten helpen al.

Zelfverwerkelijking

Hoewel de Gita dus op meerdere manieren op de vatten is, wordt in ieder geval duidelijk dat yoga draait om zelfverwerkelijking, de realisatie van je oorspronkelijke aard. Dat gebeurt in drie fasen die óók weer lastige namen hebben: Brahman (de onpersoonlijke universele energie), Paramātmā (de Opperziel in ieders hart) en Bhagavān (God als een persoon, met een bovenzinnelijke gedaante).

Er zijn ook nog andere boeken belangrijk in de yoga, zoals de Yoga Sūtras van Patañjali. Deze sutra’s zijn richtlijnen van normen en waarden over ‘hoe je zou moeten leven’. Asana’s, fysieke houdingen die inderdaad vaak vernoemd zijn naar dieren, zijn één van de acht richtlijnen; de anderen richten zich op mentaliteit en spiritualiteit. Dit boek heeft geen hindoeïstische achtergrond. Yoga draait dan ook niet om een bepaald geloof, maar om een ‘innerlijke goddelijkheid’.

Geluk in de kleine dingen

Natuurlijk hoef je je niet per se te verdiepen in al deze handboeken en stromingen als je aan yoga wilt beginnen, laat staan dat je moet gaan streven naar een vereniging met God. Het is echter wel belangrijk om je te realiseren dat yoga geen sport is, maar veel meer dan dat. Het heeft dan ook vooral effect op je mind als je er meer dan twee uurtjes per week mee bezig bent. De meeste mensen die yoga beoefenen zullen bijvoorbeeld ook veel met de natuur bezig zijn in het dagelijks leven. Daarnaast zijn yogi’s over het algemeen geïnteresseerd in zelfbewustzijn, innerlijke rust en de kunst om geluk te vinden in de kleine dingen (in plaats van altijd maar meer te willen).

Yoga is in die zin dus vooral een manier om te werken aan je innerlijk, in plaats van aan je lichaam. Meditatie wordt vaak gebruikt als aanvulling op yoga. Wil je wel graag soepeler worden, maar zie je het meditatie-aspect niet zo zitten? Dan is het misschien goed om pilates als sport te overwegen. Pilates heeft – net als yoga – de principes centriciteit, concentratie, controle, precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen, maar is wel echt een fitnessmethode.

Happy World Yoga Day!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom yoga geen sport is, maar een manier van leven
Sluiten