Tessa Ham
Tessa Ham Mind 2 dec 2018

Waarom werk je niet gelukkig maakt

Hoeveel wij mensen ook van elkaar verschillen, we hebben één ding gemeen: we willen allemaal gelukkig zijn. Toch zijn we nooit écht gelukkig. Er kan altijd iets beter in ons leven. Werk speelt daar een grote rol bij omdat we daar nou eenmaal een groot deel van ons leven tijd aan besteden.

Waar komt het gevoel vandaan dat we de beste versie van onszelf moeten worden? Hoe komt het dat werk ons niet gelukkig maakt?

Psychische vermoeidheid door werk

Aristoles dacht dat je alleen gelukkig kon worden als je niet werkt. Werk zou volgens hem alleen maar afleiden. Maar die gedachte maakt mij persoonlijk een beetje depri. Je spendeert namelijk een groot gedeelte van je leven op je werk. Toch kan Aristoles nog weleens gelijk hebben. De psychische vermoeidheid op werk neemt toe: bijna 30 procent van de werknemers voelt zich weleens leeg aan het einde van een werkdag.

Jezelf vormgeven

Waarom maakt ons werk ons niet gelukkig? Volgens Menno de Bree van The School of Life komt dat door de verandering die de mensheid heeft doorgemaakt. Vroeger dachten we dat we geschapen werden door God, dat we het middelpunt waren van het heelal en dat ons leven zinvol was. Keuzestress had de mens toen niet, je deed wat je moest doen: aan je orde toevoegen.

Inmiddels weten we dat de mens helemaal niet zo bijzonder is als we dachten. We zijn bijvoorbeeld niet het middelpunt van de kosmos. Het leven is ook veranderd. Tegenwoordig sluit je je niet aan bij een orde, maar kies je wat je gaat studeren en wat je beroep wordt. We moeten onszelf als het ware ‘ontwerpen’. En wie we zijn, daar moeten we zelf maar achter komen.

Veel van ons kijken bij het bepalen van wie we zijn, naar ons werk. Ons beroep is een groot deel van ons, het bepaalt onze identiteit. Denk er maar eens over na: als iemand vraagt wie je bent, zul je snel ook je beroep noemen. Om te slagen in het leven (en dus gelukkig te zijn), zouden we dus succesvol moeten worden op werk.

We worden allemaal doodongelukkig door het streven naar perfectie

Op zich is met ambitie hebben natuurlijk niets mis. Door onszelf te pushen om beter te worden, groeien we en worden we beter. Maar er is een gevaarlijke valkuil hier. Onze generatie wordt in de media en op social media dagelijks geconfronteerd met succesverhalen en andere positieve verhalen. We staan erom bekend dat we nooit 100 procent tevreden zijn en altijd streven naar meer. Als we nooit stilstaan bij onze successen en altijd bezig zijn met onze zwaktes worden we niet gelukkig. Je voelt je onbevredigd. Als je constant bezig bent om maar die targets te halen, zul je uiteindelijk je passie verliezen.

Tel daarbij het kapitalisme op: de hoge verwachtingen die bedrijven tegenwoordig van ons hebben om de doelen van het bedrijf te behalen. Uit een onderzoek van Blauw Research blijkt dat een kwart van de werknemers uiteindelijk verwacht niet aan de hoge eisen van hun werkgever te kunnen voldoen.

Balans vinden

Door onze ambitie en de hoge verwachtingen van onze werkgever werken we hard. We minachten de persoon die elke dag een minuut voor vijf klaarstaat om naar huis te gaan. Toch vinden we het zelf moeilijk om onze tijd te verdelen tussen werk, vrienden, familie, sporten en gezond eten. En dan hebben we het nog niet eens over tijd voor jezelf gehad. Die balans niet kunnen vinden zuigt ons in een negatieve spiraal. Meer werk zorgt voor meer stress, wat er weer voor zorgt dat je hersenen ‘langzamer’ worden. Je bent minder creatief en we krijgen minder gedaan. Je voelt ‘m al aankomen: dit zorgt ervoor dat we ons niet succesvol en niet gelukkig voelen.

Werk maakt ons dus niet gelukkig. Een eerste stap om wél gelukkig te worden, zou kunnen zijn om ons niet te focussen op wat beter kan (dus: het einddoel), maar op wat al goed gaat (zoals het proces).

Onthoud daarbij dat werk ons niet onze identiteit is. Gelukkig zijn heeft met zoveel meer te maken dan met succes op het werk. Je eigenschappen, kwaliteiten en mensen om je heen zouden net zoveel – of eigenlijk nog wel meer – invloed moeten hebben op je geluk.

Meer lezen over werk en geluk?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom werk je niet gelukkig maakt
Sluiten