Waarom we allemaal aan body shaming doen (en hiermee zouden moeten stoppen)

Ophef. Een model plaatste vorige week een foto op snapchat van haar uitzicht vanaf haar saunahokje in de sportschool. Op de foto is een vrouw te zien die staat te douchen, met daaroverheen de tekst ‘If I can’t unsee this, then you can’t either’. Ernaast plaatste ze een selfie waarop ze verschrikt de camera in kijkt met haar hand voor haar mond. Twitter ging los. Iedereen nam het massaal op voor de douchende vrouw. Privacyschending, body shaming, dit kon echt niet.

Het model bood uiteraard haar excuses aan en gaf toe nieuw te zijn op snapchat. Ze zou niet geweten hebben dat de foto naar al haar volgers ging in plaats van alleen naar de vriendin voor wie de foto bedoeld was. Hoe het ook zij: blijkbaar vond ze haar eigen lichaam mooier en beter en was dat reden genoeg om andermans lichaam belachelijk te maken.

Het is een extreem voorbeeld, maar body shaming en het leveren van kritiek op andermans uiterlijk in de sportschool is ook weer niet zo’n ver van ons bed show. Het hoeft niet altijd om figuur of gewicht te gaan, ook op make-up of een six pack wordt commentaar geleverd. Aan de ene kant heb je het kamp dat zich fluisterend afvraagt of ‘Zij hier komt om te sporten of gezien te worden?’, aan de andere kant heb je juist de kritiek op vrouwen met duidelijk aanwezige spieren: ‘Daar is toch niets vrouwelijks meer aan?’ Blijkbaar wel dus, anders hadden wij vrouwen ze überhaupt niet, toch?

Enorm irritant. Sporten doe je voor jezelf en als jij je fijn voelt in alleen een sport-bh, ga dan lekker in die sport-bh de straat op. Is rode lipstick jouw stijlkenmerk, waarom zou je dat er dan af moeten halen als je naar de sportschool gaat? En natuurlijk is de andere kant ook prima: geen moment stilstaan bij je uiterlijk en juist in je oude kloffie verschijnen.

Midden augustus staat Dafne Schippers op de baan in Rio om deel te nemen aan de 100 meter sprint tijdens de Olympische Spelen. Iedereen die schamper lacht bij het zien van uitgedachte outfitjes of vrouwen die sporten met make-up op: kijk vooral eens naar deze wedstrijd. Het is de plek bij uitstek waar killer abs worden gecombineerd met vrouwelijkheid. Pareloorbellen, lipstick, nagels met zebraprint, blush, gouden kettinkjes, bloemen in het haar, kushandjes naar de camera. Door de jaren heen is alles wel een keer langsgekomen. Prachtig om te zien.

Ronde vormen, make-up, zweet, abs. Het zou dus allemaal niet uit moeten maken. Draag wat je wil, doe wat je wil en geniet van je uurtje raggen. Go girl.

Meer lezen?

Waarom iedereen, ja iedereen, onzeker is.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Waarom we allemaal aan body shaming doen (en hiermee zouden moeten stoppen)
Sluiten