Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 8 sep 2016

Waarom vlees beter smaakt als het van goede komaf is

Elke dag staan we weer voor dezelfde keuze: wat eten we vanavond? Om deze keuze te maken kijken we vaak naar wat we lekker vinden. Je hebt bijvoorbeeld zin in iets pittigs of droomt al de hele dag over dat ene vleesgerecht. Maar naast smaak, kijken we ook of het product gezond voor ons is en hoe het is geproduceerd. Heeft het dier een goed leven gehad? Dan geniet je er toch net een beetje meer van. Er zijn mensen die er voor kiezen om helemaal geen vlees of vis te eten, vanuit morele, gezondheids- of milieu-gerelateerde overtuigingen. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die nog wel vlees eten, maar bereid zijn om wat meer te betalen, als het dier in kwestie een goed leven heeft gehad. Voor het dier, maar ook voor zichzelf.

Beter leven, betere smaak

Uit onderzoek van de Northeastern University blijkt dat de manier waarop we eten beoordelen niet alleen afhankelijk is van de smaak die we verwachten, maar ook van de gedachten die we hebben over de afkomst van het product. De overtuiging dat voeding goed geproduceerd is (bijvoorbeeld op ecologische wijze) zorgt ervoor dat we er meer van genieten.

Must read: Wel vlees eten, maar toch je ecologische voetafdruk verkleinen? Eet dit vlees dan wel en niet

Ook het tegengestelde blijkt waar. Proefpersonen die van tevoren te horen kregen dat het dier slecht behandeld is, genoten minder van hun stukje vlees, vonden het er minder lekker uitzien en aten er minder van. Dat terwijl zij toch echt hetzelfde stukje vlees voorgeschoteld kregen.

The brain does the trick

Of het vlees dat op je bord ligt nou echt een ‘goed’ stukje vlees is, maakt dus niet eens zoveel uit voor onze ervaring. De meesten zullen het niet eens proeven. Het is onze brein dat ons een bepaalde kant opstuurt.

Lees ook: The mind explained op Netflix is een boeiende miniserie over ons brein

Onze perceptie wordt continu beïnvloed door de overtuigingen die we hebben, waardoor onze mening of ervaring vaak gekleurd is.

Staat er vanavond een schnitzel op de planning? kijk dan goed waar het vlees vandaan komt, om optimaal te kunnen genieten.

Meer over voeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom vlees beter smaakt als het van goede komaf is
Sluiten