Joanne Wienen
Joanne Wienen Featured 1 dec 2018

Waarom solo uit eten gaan geweldig is (en jij het ook zou moeten proberen)

Het is eerst even door de zure appel heen bijten, maar alleen uit eten gaan is écht the shit (en dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je je dessert niet hoeft te delen).
De eerste keer dat ik alleen dineerde was een paar jaar geleden in een retechique resort in Portugal. Ik was daar om een artikel te schrijven over hoe het was om in je eentje op vakantie te gaan (rotbaan, I know). Hoewel ik me die eerste avond liever met een zak chips op de hotelkamer had opgesloten, besloot ik me niet aan te stellen en toog ik alleen naar het restaurant, gewapend met boek en telefoon.

Ik voelde me eerst ongemakkelijk

Kort samengevat: het was next level ongemakkelijk. Ik had het gevoel dat iedereen me vol medelijden aankeek (zo van, ‘ach gut, kijk dat arme meisje eens eenzaam eten, ze heeft vast nul vrienden’). Dat ik halverwege het diner met luid gerinkel een wijnglas kapot liet vallen, hielp ook niet echt mee. Ik schrokte mijn eten zo snel mogelijk naar binnen, nam geen dessert en ben met staart tussen de benen terug gegaan naar de hotelkamer om mezelf in slaap te huilen. Oké, dat laatste is niet waar maar het had wél gekund. Ik vond het niet echt genieten, zeg maar.

Fast forward naar 2016: ik eet zonder problemen, schaamte of greintje zelfbewustzijn gerust in mijn Rémi voorgerecht, hoofdgerecht én dessert weg in restaurants. Alleen lunchen op een terras in de zon zou je zelfs een hobby kunnen noemen. (Al eet ik persoonlijk wel altijd met een boek, anders ga ik automatisch anderen aanstaren en dat maakt mensen bang.) Op een of andere manier ben ik het dus leuk gaan vinden, dat alleen uit eten gaan. Geheel volgens de laatste trend. We eten namelijk steeds vaker solo.

De kunst van het alleen zijn (en waarom het niet deprimerend is)

In je uppie kreeft en champagne bestellen

Een recent onderzoek door OpenTable onder Amerikanen, wees uit dat het aantal ‘reserveringen voor één’ in de laatste twee jaar met 62% is toegenomen. Misschien komt het door het overschot aan Instagram-waardige restaurants die we moeten bezoeken. Misschien doordat het aantal singles maar blijft stijgen (in Amerika zijn op dit moment meer singles dan setjes). Of misschien hebben we gewoon behoefte aan wat alonetime in deze ‘altijd-connected‘ maatschappij. Hoe dan ook, we eten massaal in ons uppie. En doordat ik door schade en schande heb geleerd dat dat best leuk kan zijn, zet ik even wat pro-punten voor je op een rij.

Het werkt helend om alleen dingen te ondernemen

Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Sterker nog, aan alleen zijn kleven grote voordelen. Zo zijn er onderzoeken die uitwijzen dat mensen die tijd alleen spenderen, creatiever zijn en zich beter kunnen concentreren. Bovendien doet het iets met je zelfbeeld als je het goed met jezelf kunt vinden. Weten dat je in je eentje in een restaurant kan zitten en daar compleet tevreden mee zijn, voelt gewoon goed.

Je eet met meer aandacht

Wie thuis alleen eet, doet dit meestal in het gezelschap van je nieuwste Netflix-verslaving. Er zijn niet veel mensen die in hun eentje uitgebreid de tijd nemen om te koken en dit vervolgens met mes en vork heel langzaam op te eten. Dat geeft niet en is gewoon normaal. Wanneer je uit eten gaat met anderen, focus je je vaker op de gesprekken die je hebt dan het voedsel waar je voor betaalt. Wie solo dineert in een restaurant, geniet automatisch meer van zijn/haar eten. Simpelweg omdat je er meer aandacht voor hebt.

Tijd voor reflectie

Of je nu een boek leest, wat gedachten opkrabbelt in je Moleskine-notitieboekje of subtiel de mensen om je heen bestudeert. Er is iets aan alleen in een restaurant zitten met een glas sauvignon blanc dat ervoor zorgt dat je de tijd neemt om je leven te overdenken. De wachttijd tussen voor- en hoofdgerecht is hier bijvoorbeeld uitermate geschikt voor.

Je geniet van het leven (ook als er niemand is om dat mee te delen)

Waarom zou je jezelf dingen ontzeggen die je leuk vindt (uit eten gaan, naar de bioscoop gaan, een museum bezoeken) als je niemand hebt om dat mee te delen? Stel jezelf die vraag even een paar keer, want die logica slaat echt nergens op. Op het moment dat jij je leven leeft zoals jij wil – vrij van sociale angsten om als zieligerd gezien te worden – en dus ook met de activiteiten die jij wil, gaat er echt een wereld voor je open. Zoals bekende restaurantcriticus Jay Rayner het zegt:

“I don’t really care what anybody thinks in that regard. One of my guiltiest pleasures is sloping off to London’s Chinatown alone on a weekday lunchtime, sitting with my back to the door with a copy of The New Yorker and half a roast duck in the Four Seasons on Gerard Street. It’s my idea of heaven. The pleasure can be enhanced by a good waiter who realizes that you’re not to be pitied; you’re here because you’re giving yourself pleasure. You’re entertaining yourself.

Sometimes I take a book and lose myself in the rhythm of the food and the words and the wine. Downing a bottle at home on the sofa by yourself is, if not exactly sad, hardly glamorous. Doing the same over an impeccable côte de boeuf and crème brûlée with a slab of Philip Roth or Stieg Larsson for company has about it the authentic whiff of adulthood. It says: I am a grown-up. I have taste. I like myself. Now piss off and leave me in peace.”

En gelijkt heeft ‘ie. Nu jij nog.

Meer leren over alleen zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom solo uit eten gaan geweldig is (en jij het ook zou moeten proberen)
Sluiten