Josje Smeets
Josje Smeets Psychologie 26 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom liegen gelukkig maakt volgens deze psycholoog

Liegen is van alle tijden. Een gemiddelde volwassene liegt minimaal twee keer per dag. Adolescenten nog veel meer. Dit heeft te maken met het feit dat jong volwassenen nog zoekende zijn bij welke sociale groep ze (willen) horen. Als je jezelf mooier voordoet dan dat je bent door middel van een klein leugentje, kan dat helpen bij acceptatie door anderen.

Gelukspsycholoog Josje Smeets legt op BEDROCK uit waarom liegen ons gelukkig maakt.

Liegen heeft een functie

Als je liegen bekijkt vanuit evolutionair perspectief, dan kom je erachter dat leugens een functie hebben. In de oertijd was het heel handig je concurrenten te slim af te zijn als je op zoek was naar voedsel. Om jezelf betere overlevingskansen te geven kon je het beste die ene voedselbron verbergen voor anderen.

De 3 bouwstenen voor duurzaam geluk (aldus nieuw onderzoek)

We zien dit gedrag nog steeds terug bij bijvoorbeeld apen. Ook zij ‘liegen’ tegen hun soortgenoten wanneer het op voedsel aankomt. Alles om zo zelf met het meeste voedsel te eindigen.

De 3 verschillende soorten leugens

Door de eeuwen heen zijn er echter steeds meer leugens bijgekomen. Zo kennen we de fabrication lies (compleet verzonnen verhalen), de exaggeration lies (waarin we schromelijk overdrijven) en de white lies, de leugentjes om bestwil. Al deze leugens hebben een sociale functie. Ze dragen bij aan acceptatie en het vervult onze behoefte om ergens bij te horen.

De meest voorkomende leugen is echter de leugen tegen onszelf. We liegen onszelf continu voor: we denken steevast dat we beter presteren dan dat we doen, we hebben een vals gevoel van controle en we zijn bovenmatig positief over onze toekomst. En dat is maar goed ook: mensen die dit niet doen, worden zeer waarschijnlijk depressief.

Liegen maakt gelukkig

Mensen die een meer realistisch beeld van zichzelf en het leven hebben, worden door positivo’s (zoals ik) vaak gekscherend pessimisten genoemd. Waarop de pessimisten antwoorden dat ze geen pessimisten, maar realisten zijn. En daar hebben ze gelijk in.

Helaas voor hen stemt deze realiteit ongelukkig. We willen juist geloven dat alles mogelijk is, dat wij talentvol zijn en dat we ons leven een beetje kunnen sturen. Dat gevoel maakt ons blij. Liegen tegen onszelf maakt daarom gelukkig. 

Waarom is gelukkig zijn zo moeilijk? We interviewden gelukspsycholoog Josje Smeets

Liegen in de liefde

Natuurlijk kent liegen ook negatieve kanten. Vooral in de liefde kan liegen grote gevolgen hebben. Toch wordt er juist tijdens het daten het meest gelogen. Want als die leugen onze kans vergroot op een net wat sterkere, intelligentere of meer succesvolle partner, dan laten we die kans niet schieten. Alles om gelukkig te worden.

Lieg jij veel? Schrik dan niet; liegen is menselijk. Bedenk alleen goed wáarom je het doet en of het echt nodig is. Want, zoals je vroeger van je moeder vast geleerd hebt: eerlijkheid duurt het langst.

Josje Smeets is gelukspsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijks over alles wat gelukkig maakt.

Luistertip!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️