Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 2 jun 2017

Waarom kiest iemand ervoor om te preppen? (‘Ik heb eten en hout voor zeker een maand’)

Tegenwoordig kijk ik amper tv meer, maar tijdens mijn middelbare schooltijd was dat wel anders. Eén van mijn guilty pleasures was het programma Doomsday Preppers op National Geographic. Hierin worden mensen gevolgd die zich voorbereiden op het einde der tijden. Bizarre taferelen. Maar we hebben het dan ook over een Amerikaans programma. Opeens vroeg ik me af: hoe zou het er bij preppers in Nederland aan toe gaan?

Ik vroeg het Jeroen Klaassen, fervent prepper en eigenaar van de Prepshop (een winkel waar je alles kunt vinden voor een survival situatie). Zo’n acht jaar geleden begon Jeroen met preppen. De geboorte van zijn zoon viel samen met een stroomstoring en dat deed hem realiseren dat een baby heel kwetsbaar is. Kort hierna besloot hij zijn eerste voorraadje aan te leggen.

Wat is dat dan, preppen?

Al snel wordt duidelijk dat de beelden die ik op tv heb gezien geen goede weerspiegeling zijn van de realiteit. “Preppers worden geportretteerd als maffe mensen die wachten op aliens terwijl ze in een bunker op een stapel blikken zitten met een shotgun in de hand. Maar de voorbeelden komen uit een entertainment programma en zijn dus ook bedoeld als entertainment. Daarbij kent de VS een hele andere cultuur van zelfverantwoordelijkheid dan dat wij in Europa kennen.”

Mijn overtuiging is dat je als individu verantwoordelijkheid hebt voor jezelf en je leefomgeving

Oké. Niet iedere prepper zit dus (suprise) in een bunker verstopt. Maar wat doet een prepper dan wél precies? Jeroen legt het uit. “Een prepper is eigenlijk niets meer dan een naampje voor mensen die zich voorbereid hebben op het geval dat ze niet langer kunnen rekenen op de gemakken van de moderne maatschappij. Ze hebben een manier om hun levensbehoeften te ondervangen als water niet uit de kraan komt of supermarkten niet langer open zijn. Dat kan een noodvoorraad zijn, maar ook een meer zelfvoorzienende manier van leven.”

Op de vraag waarom hij er al een aantal jaar voor kiest om op deze manier te leven antwoordt hij het volgende: “Mijn overtuiging is dat je als individu verantwoordelijkheid hebt voor jezelf en je leefomgeving. Dat vandaag de dag veel van deze zorg door de overheid uit handen is genomen betekent niet dat we zelf niet verantwoordelijk zijn.”

Op alles voorbereid

Thuis heeft Jeroen alle voorbereidingen getroffen om zichzelf (en de rest van de straat) van schoon drinkwater te voorzien. Eten en hout heeft hij voor zeker een maand. En dat terwijl je tegenwoordig bijna op iedere hoek van de straat een Albert Heijn hebt zitten. Denkt hij dan echt dat er iets ernstigs kan gebeuren en dat dit soort voorbereidingen nodig zijn?

In zekere zin wel ja. “We genieten momenteel van een historisch lang rustige en stabiele periode in Europa”, zegt hij. “Maar onze samenleving is verweven van afhankelijkheid. We zijn afhankelijk van fossiele brandstoffen, van elektriciteit, voorzieningen en van schoon drinkwater. Als prepper is het vooral de realisatie dat we onze welvaart te danken hebben aan deze factoren. Tegelijkertijd is dit onze achilleshiel. Schoon drinkwater wordt in de wereld steeds schaarser en brandstoffen raken op. Dat er een kink in de kabel komt is statistisch zeker. Wanneer weten we niet.

Alles moet tegenwoordig goedkoper met hogere winsten. Dat kan niet zonder dat de rekening ergens betaald gaat worden

Mijn grootste angst is de enorme schade die we als mensheid in de natuur aanrichten. We putten onze planeet uit op deze manier. Zorgen om de aarde heb ik niet. Die herstelt zich wel weer. Maar of wij er dan nog op leven kunnen is een andere vraag. En de reden waarom dit voor mij de grootte zorg is, is omdat het ongrijpbaar is. Meer dan zelf proberen hier invulling aan te geven kun je niet. Maar alles moet tegenwoordig goedkoper met hogere winsten. Dat kan niet zonder dat de rekening ergens betaald gaat worden.”

Een realistische kijk

Nu ik Jeroen zo hoor kan ik me goed voorstellen dat mensen het idee hebben dat preppers een pessimistische instelling hebben. Ze kijken tenslotte niet echt on the bright side. Maar zijn ze dat ook echt? “Realistisch is correcter. Het is het onder ogen durven zien van mogelijke obstakels in de toekomst en ernaar handelen. Iedereen met een huis heeft een brandverzekering, niet omdat je verwacht dat je huis afbrandt, maar om er zeker van te zijn dat als het gebeurt dat de schade beperkt blijft.”

Het meest realistische scenario houdt volgens Jeroen verband met de financiële sector. “Momenteel onweert het nog altijd in de financiële sector. Hoe dit ons als individu treft is onzeker, maar dat hier veel staat te gebeuren is zeker. Of het nou valuta oorlogen zijn, de beurs die crasht of de verwachting dat ongeveer de helft van de banen in de komende decennia verdwijnt door robotisering. Het vraagt om een andere kijk op arbeid en manieren om gezinnen in hun levensonderhoud te kunnen laten voorzien.”

De kleine dingen waarderen

Jeroen probeert om zoveel mogelijk dagelijkse producten zelf te maken; van zeep tot brood en van worst tot bier. Dat vraagt soms wel om een engelengeduld. “Omdat het bier moet rijpen kost het verkrijgen van een biertje mij soms een half jaar.” Ja je leest het goed: een half jaar. Er is dus wel wat effort nodig als je op een zelfvoorzienende manier wil leven. Maar als we Jeroen mogen geloven krijg je er ook wat voor terug.

“Het preppen heeft mij veel bewustwording gebracht. Het geeft me voldoening om te leren hoe alledaagse producten gemaakt worden en te zien hoeveel energie er gaat in een brood van één euro. Je leert de kleine dingen waarderen doordat je de echte waarde ervan leert kennen. Dat geeft verdieping aan je leven.”

Meer lezen?

Leven met minder; deze mensen zijn zelfvoorzienend in een hutje op de hei.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom kiest iemand ervoor om te preppen? (‘Ik heb eten en hout voor zeker een maand’)
Sluiten