Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 30 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Waarom je oudste zus is zoals ze is

Eerder schreven we over het oudste dochter effect. Een interessante kijk in het brein van de oudste thuis. De typische karaktereigenschappen zijn herkenbaar voor velen en menig zusje zal bevestigen dat haar oudste zus de regelaar én een tikkeltje bazig is. Af en toe best irritant. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Het boek ‘Het Oudste Dochter Effect’ van Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven gaat over de rolverdeling tussen de oudste zus en de jongere broertjes en zusjes. Op de eerste pagina’s lees je de opmerking van psycholoog Rita Kohnstamm of de oudste eigenlijk wel blij is met een jonger broertje of zusje.

“Het treft me altijd weer als ik in de krant lees: ‘We zijn dolgelukkig met de geboorte van onze zoon en ons broertje x of zusje y’ en dan de namen van de ouders en het eerste kind. Zo wordt net gedaan alsof de oudste blij is…Even misschien, als een leuke pop. Maar dat het blijvend is, is een schrik voor de oudste die niet anders weet dan dat hij de enige is.

Een kind leert door te observeren. Toen er een nieuwe bank kwam, ging de oude de deur uit. Als er nieuwe bloemen worden meegenomen, verdwijnen de oude in de vuilnisbak. De geboorte van een tweede moet dan ook een existentiële schrik zijn voor de oudste.”

Waarom je oudste zus is zoals ze is

Nadat de oudste van de schrik is bekomen neemt ze automatisch haar rol in het gezin aan. En waarom en hoe dat gebeurt? Hieronder 5 simpele redenen waarom ze is zoals ze is. #TheStruggleIsReal.

Strengere regels

Voor het eerst een kind krijgen is spannend. Als ouder wil je alles goed doen, lees je veel boeken over opvoeden en neem je alle goedbedoelde adviezen van andere (meer ervaren) moeders en familie serieus. Als eerste kind wordt er goed op je gelet en bij elk piepje vragen de ouders zich af of het wel goed gaat.

Moeite om op je ideale gewicht te komen? Dat zou kunnen omdat je de oudste bent

Omdat je als fresh parents wil dat je kind een zo veilig mogelijk leven leidt stel je strenge regels op. Tegen de tijd dat kind nummer twee, drie of vier geboren is zijn ouders een stuk meer ontspannen en daardoor de regels ook.

Eraan herinnerd worden dat je de oudste bent

Als oudste thuis word je er vaak aan herinnerd dat je ook daadwerkelijk de oudste bent en je je zo moet gedragen. Dat begint al vanaf de eerste jaren. Als de nieuwe baby slaapt word je geacht stilletjes langs haar of zijn kamer te lopen.

Als het jongere broertje of zusje de eerste dag naar school gaat, houd je zijn of haar handje vast. Deze kleine verantwoordelijkheden die je krijgt zorgen ervoor dat je veel verantwoordelijkheid voelt over je jongere broer of zus.

Eerder fouten maken

Als je als eerste geboren wordt heb je geen oudere broers of zussen die je voor fouten behoeden. Je gaat een paar keer goed op je bek, neemt beslissingen waar je spijt van hebt en komt er soms the hard way achter dat iets op een andere manier had gekund.

Heb je een zus? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger, aldus onderzoek

Daarom wil je je broers en zussen helpen zodat ze niet dezelfde fouten maken. Dat komt in hun ogen als bemoeierig over, terwijl het (meestal) alleen maar goed bedoeld is.

Het voor je opnemen

Omdat je de oudste thuis bent, word je vaak aangesproken op bepaald gedrag. Dat geldt ook voor het gedrag van jongere broers en zussen. Als ouders zich afvragen waarom Marietje haar telefoon niet opneemt, bedenk je als oudere zus een smoes omdat je weet dat Marietje stiekem bij haar vriend Piet zit.

Je probeert op deze manier te voorkomen dat het escaleert en er een ruzie ontstaat. Daarna belt de oudste zus boos de jongere op om diegene te waarschuwen dat haar ouders zich afvragen waar ze blijft. Wat hierna volgt is een geïrriteerd jonger zusje of broertje die vindt dat de oudere zich er niet zo mee moet bemoeien.

Ze deed maar wat

Elke keer een andere rol aannemen kan best vermoeiend zijn. De ene keer was ze je bodyguard bij het uitgaan, de volgende keer nam ze het voor je op tegen die klasgenoot die jou pestte en de andere keer was ze de wijze raadgever toen je ergens mee zat. En elke keer deed ze eigenlijk maar wat en was het allemaal goed bedoeld.

Je broers en zussen hebben misschien wel meer invloed op je dan je ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je oudste zus is zoals ze is
Sluiten