Voor alle wereldverbeteraars: waarom je niet de hele wereld in je eentje hoeft te redden

Regelmatig vegetarisch eten, tweedehands shoppen of slechts vijf minuten douchen. Grote kans dat jij één van deze dingen doet, want steeds meer mensen zijn bezig met bewust leven. Supergoed natuurlijk, maar je kunt en hoeft de wereld niet in je eentje te redden.

Focus je op één ding

Wanneer je de wereld een beetje beter wilt maken, kan je het beste de focus leggen op één doel; dat is veel effectiever. Toch willen we allemaal te veel doen in een te korte tijd. Klinkt bekend, right? Het is ook lastig om in één dag goed te zorgen voor jezelf, voor de mensen om je heen én voor de wereld. Bij doelen stellen is simpeler echter altijd beter. Door je doelen klein en duidelijk te maken, kun je ze makkelijker behalen.

Impact maken doe je samen

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat we samen op deze aarde leven. Een cliché uitspraak misschien, maar wel iets om je soms even te realiseren. Bij het openslaan van een willekeurige krant schreeuwen de koppen allemaal dingen naar je – en vaak niet positief. Die bosbrand in Californië? Verschrikkelijk dat het gebeurd is, maar het is niet jouw verantwoordelijkheid. Je hoeft in je eentje niet de wereld op je schouders te dragen. Impact maken doe je samen, en iedereen kan op zijn of haar eigen manier een steentje bijdragen.

Alle kleine beetjes helpen

Meteen veganist worden is een actie die relatief veel impact kan hebben op het klimaat – een heel mooie, idealistische way of life. Maar je hoeft echt niet per se je complete voedingspatroon om te gooien als je Moeder Aarde een handje wilt helpen. Zo kun je beginnen met een paar daagjes vega, of alleen je ontbijt plantaardig maken. Begin klein met je grote idealen.

Bedenk waar je invloed op hebt

Momenteel is kennis overal; het hele internet staat vol informatie. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel impact jij op de wereld maakt. Factoren die daarbij meespelen zijn onder andere spullen, kleding en voeding. Daar kun je dus op letten, maar op oorlogen aan de andere kant van de wereld, heb je vrij weinig invloed. In je eentje kun je deze complexe problemen niet zomaar oplossen.

De boodschap voor alle wereldverbeteraars onder ons is dus: je hoeft niet de hele wereld in je eentje te redden. Alle inwoners van deze aarde zijn hiervoor verantwoordelijk. Wil je wel gewoon je idealen najagen, doe dit dan op een constructieve manier najagen door je te focussen op één ding, kleine stapjes zetten en te bedenken waar je invloed op hebt. Wij lenen immers de aarde, we bezitten haar niet.

 

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Voor alle wereldverbeteraars: waarom je niet de hele wereld in je eentje hoeft te redden
Sluiten