Julie van der Have
Julie van der Have Mind 26 mei 2016

Waarom je meer bent dan wie je denkt te zijn (en hoe je dit leert te zien)

Zou je weleens vrij willen zijn van wie je denkt te zijn of moeten zijn? Even niet dat verantwoordelijke en empathische type? Of die dominante know it all? Dat kan. Tijdens het 100 day warrior-programma ben ik erachter gekomen hoe deze overtuigingen (want dat zijn het) mij in hun greep hadden en leerde ik hoe je ze van je af kunt schudden.

Wie denk je wel niet dat je bent?

Tijdens de warriortraining deden we een oefening, genaamd ‘Big Mind, Big Heart’ en goedemiddag, wat was dat een eye opener. De oefening is bedacht door Genpo Roshi en wordt de belangrijkste ontdekking genoemd van de laatste 2 eeuwen in het boeddhisme. Ik bedoel maar. De oefening is te groot om helemaal uit te leggen, maar ik kan wel vertellen over het principe erachter.

Dit is wat je slaaphouding over je persoonlijkheid zegt

Je hebt Small Mind en Big Mind. Small Mind is je ego, het zelf. Het zijn de overtuigingen die je hebt over wie je bent of denkt te zijn. Zoals: ik ben competent, ik ben wijs, ik ben slim, ik ben mooi, ik ben empathisch, und so weiter. Herkenbaar? Dat moet haast wel, want iedereen heeft ze. Ai!

Je bent alles en niets

In het perspectief van Big Mind bestaat je ego niet en kan die dus ook niet roepen: ‘Je moet hard je best doen!’, ‘Je moet iets slims zeggen!’, ‘Je moet er dashing uit zien!’. In Big Mind laat je alle concepten, ideeën en overtuigingen die je over jezelf hebt gaan. Die doen er niet toe. Je bent niets en alles tegelijk. Je bent heel en je bent eeuwig. Big Mind is het universum, of hoe je het ook wilt noemen, en dat bestaat uit harmonie en verbondenheid.

Maar dan Small Mind, die handelt vanuit individualisme en angst. Daar regeert je ego en de angst voor afwijzing. Het perspectief is klein en benepen. Toen ik het verschil met Big Mind voor het eerst voelde in een meditatie, brak er iets open. Ik besefte dat ik niet altijd lief hoef te zijn (uit angst voor afwijzing) en dat ik niet altijd mijn best hoef te doen (uit angst voor afwijzing of om er niet bij te horen). De plotselinge ruimte en lucht overvielen me: ik had een keuze.

Big Mind, Big Heart in meditatie

Naast de oefening die ik gedaan heb, kun je ‘Big Mind, Big Heart’ ook toepassen in je meditatie. Als ik vanuit Big Mind naar Small Mind kijk, dan moet ik bijna lachen. Om hoe wij allemaal, ik incluis, over deze aardbol rennen van laptop, naar huis, de kinderen, de was, de afwas en hop in bed. Om de volgende dag weer van voor af aan te beginnen. Ik zie een rat race die nergens heen leidt. Aangeslingerd door ons ego.

Dit is wat je bloedgroep over je persoonlijkheid en gezondheid zegt

In Big Mind is er ruimte en kan ik mijn aardse problemen, want zo voelen die dan, in een breder perspectief plaatsten. Ik kan uit de gedachtestroom stappen die me beperkt, gestrest en onzeker maakt. Ik voel dat alles mogelijk is, niks te gek en dat ik er mag zijn. Er zijn geen kaders. Ik kan zijn wat ik wil en wat ik denk te moeten zijn loslaten.

Spelen met gedrag

Dat klinkt misschien allemaal best heftig, maar zo zie ik dat niet. Het is gezond om te onderzoeken welke overtuigingen de loop van je dagelijks leven bepalen. Wat je wel en niet doet. Daar zit namelijk altijd een reden achter.

Door daar meer inzicht in te krijgen, geef je jezelf in ieder geval de optie om een keer voor ander gedrag te kiezen. Om een keer niet empathisch of dominant zijn. Kijk maar wat er gebeurt, het effect zal je verbazen.

Meer lezen?

Het ideale leven: bewust leven en joie de vivre. Kan dat eigenlijk samengaan? En zo leer je om voor jezelf te kiezen, zonder dat je jezelf schuldig voelt.

Wat zegt jouw interieur over je persoonlijkheid (laat je interieur analyseren door een expert!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom je meer bent dan wie je denkt te zijn (en hoe je dit leert te zien)
Sluiten