Remko Kuipers
Remko Kuipers Body 8 nov 2016

Waarom je je kinderen wél moet laten vaccineren: dit zijn de feiten en fabels

De goede keuzes maken voor je eigen kind, wie wil dat nou niet? Wel of niet vaccineren tegen kinderziektes is zo’n onderwerp waar menig ouder zich het hoofd over breekt, want op het internet circuleren allerlei geruchten die suggereren dat vaccineren vooral wordt aangemoedigd door Big Pharma, die er grof geld mee verdienen. Sterker nog, vaccineren zou zelfs leiden tot ernstige ziektes, zoals autisme.

Al deze geruchten zijn in principe te herleiden tot een studie uit 1998 van de Britse arts Andrew Wakefield. Wakefield suggereerde dat de sterke toename van (regressive) autisme vanaf 1985 naar alle waarschijnlijkheid gerelateerd was aan de BMR (bof, mazelen, rode hond) vaccinatie, waarmee rond diezelfde tijd gestart was. Van begin af aan is er veel commentaar op deze studie geweest. De opzet van de studie was zwak, het bewijs voor autisme dubieus en als klap op de vuurpijl bleek Wakefield banden te hebben met letseladvocaten, die een flinke boterham dachten te kunnen verdienen met zijn bevindingen.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Reden genoeg dus om de studie op zijn minst te herhalen. Inmiddels is dat gedaan, vele malen, en alle keren met hetzelfde resultaat: geen relatie tussen vaccinaties en autisme. Sterker nog: twee studies, waarin gekeken werd naar populaties waarbij de BMR-vaccinatie tijdelijk gestopt of verminderd werd, toonden zelfs een verdere stijging van de incidentie van autisme nadat men gestopt was met vaccineren. Kinderen met ‘regressive autisme’ zijn ook niet vaker gevaccineerd dan kinderen met andere vormen van autisme en ook kinderen met een sterk verhoogd (familiair/genetisch) risico op autisme hadden geen verhoogde kans als ze gevaccineerd waren. Reviews en meta-analyses van alle tot nu toe gedane onderzoeken, met of zonder de data van Wakefield, laten dan ook stuk voor stuk géén relatie tussen vaccinatie en autisme zien.

Ook de vermeende schadelijke effecten van de hulpstoffen die bij het maken van de vaccinaties worden gebruikt, zoals aluminium, kwik, en thiomersal, zijn in verschillende studies onderzocht, waaronder middels dierproeven, maar ook hiervoor hebben de onderzoekers geen relatie met autisme kunnen vinden.

Het RIVM benadrukt bovendien op haar website dat in de huidige vaccins helemaal geen thiomersal of kwik (meer) gebruikt wordt. Ook aluminium wordt in BMR-vaccinaties, die door Wakefield aan autisme gelinked werden, niet gebruikt. Hoewel in sommige observationele studies bij kinderen met autisme hogere concentraties metalen zoals kwik, aluminium en lood zijn gevonden, wordt dat in andere studies niet bevestigd. De hoeveelheid metalen, zoals aluminium en kwik, in andere vaccinaties dan de BMR, is bovendien lager dan die van, om maar wat te noemen: borstvoeding. Onze voeding en de omgeving waarin wij leven (denk aan zware industrie) lijken daarmee, als zou blijken dat metalen toch het risico op autisme verhogen, een veel belangrijker risicofactor voor autisme dan dat vaccinaties dat zijn.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Concluderend is er onvoldoende bewijs om een relatie te leggen tussen vaccinaties en autisme. Sterker nog, de studie waarmee dit alles is begonnen is inmiddels door het gerenommeerde tijdschrift de Lancet onder verdenking van fraude teruggetrokken en ook patiëntenverenigingen van en voor autisme distantiëren zich van dit aanhoudende gerucht.

Prikje halen zonder kwalen

Daarnaast moeten we niet vergeten waar vaccinaties oorspronkelijk voor bedoeld zijn: namelijk om onze kinderen te beschermen tegen ernstige infectieziekten, met mogelijk dodelijke afloop. En als de voordelen (bescherming tegen dodelijke infectieziekten) worden afgewogen tegen de nadelen die wel bewezen zijn (bijvoorbeeld allergische reacties, inclusief hele heftige allergische met hele ernstige gevolgen zoals hersenbeschadiging) dan nóg wegen de voordelen op grotere schaal op tegen deze zeldzame nadelen.

Ten slotte wordt naarmate meer kinderen niet gevaccineerd zijn, de kans op een nieuwe uitbraak van bijvoorbeeld mazelen, polio of meningitis steeds groter. Als zo’n uitbraak zich in Nederland opnieuw voordoet, zullen de ‘bijwerkingen’ van zo’n uitbraak naar alle verwachting vele malen meer impact op de gezondheid van onze kinderen hebben, dan de zeldzame bijwerkingen die door het geven van vaccinaties worden veroorzaakt. Vaccineren: gewoon doen dus.

Meer lezen

Wat is diabetes nu precies?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom je je kinderen wél moet laten vaccineren: dit zijn de feiten en fabels
Sluiten