Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 9 jun 2016

Waarom er meer uit je handen komt als je buiten de deur werkt

Naast goede koffie, smoothies en croissants is er nóg een reden waarom het fijn is om in een hippe koffietent te zitten met je laptop. Het rumoer en de mensen om je heen kunnen er namelijk voor zorgen dat je creatiever bent én je beter kunt concentreren.

Er zijn meerdere oorzaken die flow kunnen creëren als je werkt in een koffiezaak in plaats van thuis of op kantoor, schrijft Simon Oxenham in de New Scientist. Een beetje rumoer bijvoorbeeld blijkt goed voor je creativiteit. Oftewel: als je een beetje afgeleid bent, ben je creatiever. Dat is de reden dat eureka-momentjes ontstaan onder de douche, tijdens het tandenpoetsen of als je even met iets anders bezig bent.

Het gekletter van borden op de achtergrond, het geluid van een koffiemachine en geroezemoes in een koffietent creëren hetzelfde effect. Het leidt je een klein beetje af en dat prikkelt je creatieve brein. Niet voor niets bestaan er apps als Noizio en Coffitivity waarmee je het geluid van een café kunt afspelen om productiever te zijn.

Concentratie is besmettelijk

Daarnaast weten we al heel lang dat mensen om je heen invloed hebben op je productiviteit. Collega’s kunnen je enorm afleiden of juist je concentratie bevorderen. Het is fijn als er niet elke vijf minuten iemand aan je bureau een vraag komt stellen, maar aan de andere kant werd ook het ‘audience effect’ al een eeuw geleden aangetoond; we presteren beter als we de druk voelen van mensen om ons heen. Ook in team- en duursporten gaat dit op. Al in 1898 werd aangetoond dat wielrenners sneller gaan fietsen als ze een snellere ploeggenoot achtervolgen.

Veel mensen krijgen meer gedaan als anderen in dezelfde ruimte ook hard werken. Een recent Belgisch onderzoek suggereert dat mentale inspanning aanstekelijk is. De onderzoekers gaven mensen die naast elkaar zaten verschillende taken. Als de taak van de persoon naast iemand moeilijker was, ging deze persoon ook meer in de focus. Zelfs als ze niet konden zien wat er gebeurde op het scherm van hun buurman. Jezelf simpelweg omringen met harde werkers zorgt dus dat je harder werkt. Concentratie is besmettelijk, was de conclusie.

Setting

Hoe dat effect dan precies ontstaat is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk worden we beïnvloed door subtiele, onbewuste handelingen. De manier waarop iemand ademhaalt, de houding, de snelheid van typen. Hoe dan ook een goed idee om je te omringen met mensen die ook willen knallen. Én belangrijk om buiten de deur de juiste setting te kiezen dus.

Een andere omgeving met haar geluiden kan je creatiever maken en heel verfrissend zijn. Maar als je wil meeliften op de concentratie van je mede-buiten-de-deur-werkers is het misschien tóch beter om voor een bibliotheek of werk-café te kiezen, in plaats van een gezellige koffiebar.

Meer lezen? Dit is waarom we (denken dat we) beter presteren onder druk

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Waarom er meer uit je handen komt als je buiten de deur werkt
Sluiten