Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 13 okt 2017

Ik ben te dik, ook al zie je dat niet

Ik ben niet dik. Tenminste, niet in de klassieke zin. Laat ik dat voorop stellen. Toen ik bekend maakte aan mijn naaste kringen wat mijn #BedrockChallenge zou zijn, kreeg ik daarom ook verwarde blikken. 'Wat een onzin,' en 'Dat zit echt tussen je oren, want je ziet er hartstikke slank uit.' Maar toen kwam ik met het bewijs. Een torenhoog vetpercentage waar je u tegen zegt en waar menig 'vetpercentage-kenner' van schrikt.

Wat mijn vetpercentage is, krijg je over een paar alinea’s te lezen. Maar het bewijs is geleverd en het zit dus niét tussen mijn oren. Een aantal jaar voelt het alsof ik niet helemaal in balans ben met mijn eigen lichaam. En dat heeft dus een reden. De verhoudingen kloppen niet en ik heb mazzel (of juist niet) dat mijn vet zich geleidelijk over mijn hele lijf heeft verspreid, waardoor je het dus niet 1, 2, 3 ziet.

Wat houdt vetpercentage eigenlijk in?

Als we willen afvallen staren de meeste mensen zich blind op de kilo’s op de weegschaal. Twee kilo eraf, twee kilo vet lichter. Dat klopt dus niet helemaal. Vaak raak je in eerste instantie vocht kwijt in plaats van vet. Je gewicht zegt dus niet per se zoveel over hoe gezond je lichaam is en of de verhoudingen botstructuur, spieren, organen, vocht en vet kloppen. Ook kun je juist zwaarder worden en toch gezonder zijn, omdat je bijvoorbeeld meer bent gaan sporten waardoor je zwaardere spieren hebt gekregen.

Volgens de Obesitas Vereniging is een gemiddeld vetpercentage voor vrouwen van mijn leeftijd tussen de 24- en 31%, voor mannen is dat tussen de 12- en 19%. Alles – voor mij als vrouw – boven de 31% wordt zelfs bestempeld als obese. Da’s even schrikken. Want die van mij is 33,8%… Ja, echt. En waarom zie je het dan niet bij mij? Het kan zijn dat ik te veel vet om mijn organen heb en dat is nog eens extra zorgelijk. Want gezond is het niet. Mijn kans op ziekten en orgaanfalen wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Scary business.

But why?

De reden dat ik mijn vetpercentage naar beneden wil halen moge duidelijk zijn. Maar nu vraag je je misschien af hoe mijn leven eruitziet dat ik het voor elkaar heb gekregen om zo’n hoog vetpercentage te hebben.

Nou, het zit zo. Ik ben niet zo’n ster in mijn ‘lichaam en geest in balans houden.’ Waar veel vrouwen zich focussen op hun lichaam met regelmatige sportlesjes, in de rij staan voor het nieuwste Rens Kroes-kookboek of balansdagen inlassen, ben ik daar niet zo mee bezig. Ik eet waar ik zin in heb, wanneer ik er zin in heb. En daar zit geen rem op. Vier roze koeken, twee Dr. Oetker pizza’s en een heel wit stokbrood met brie en kruidenkaas heb ik weleens op een brakke dag weg gewerkt. Yep, op één dag. En dan laat ik de x-aantal biertjes van de avond ervoor voor het gemak even achterwege.

Ik zorg op deze manier totaal niet goed voor mijn lichaam en mijn relatie met eten is duidelijk ongezond. Dit is uiteraard iets waar ik níet trots op ben en liever voor me houd. Maar het is tijd to own up. Want of ik me gelukkig voel na zo’n dag? Nee, niet bepaald.

En nu?

Omdat ik dus niet zo snel aankom (‘je ziet het niet’, zoals ik vaak te horen krijg) kon ik jaren onbezorgd door eten. Maar over de afgelopen tien jaar ben ik maar liefst een kilo per jaar aangekomen. Juist, tien kilo. Toch best indrukwekkend, al zeg ik het zelf. Toen ik tien kilo lichter was, was er ook nooit iemand die zei dat ik te licht was of iets meer moest eten. Niemand die zich zorgen maakte. En dat kwam dus omdat mijn vetpercentage toen klopte en ik gezond en in balans was. Ik maak zelf altijd de grap dat er ‘een heel klein meisje’ is onder deze versie van mezelf just waiting to get out.

Dat kleine meisje zou ik dus graag weer tevoorschijn willen toveren. In de hoop dat ik me beter ga voelen over mijn eigen lichaam, maar natuurlijk ook voor mijn gezondheid. Nu zou dit niet een bijster interessante #BedrockChallenge zijn als ik de logische stappen van gezonder eten en meer sporten zou nemen. Dat dat werkt is duidelijk en veel bedrijven verkopen daarom ook hun zes weken durende programma’s om fit & healthy te worden met voedingsprogramma’s en bootcampsessies van drie à vier keer per week. Because it works.

Nee, ik wil het anders doen. Geïnspireerd door een mannelijke collega van me, die een lichaam heeft waar de meeste mannen naar hunkeren als ze zich inschrijven voor zo’n zes weken durend programma, die iets beweerde tijdens de lunch op kantoor. Hij zei dat vrouwen het eigenlijk ‘makkelijker’ hebben dan mannen. Wij vrouwen kunnen namelijk alleen al door onze voeding aan te passen een mooi lichaam krijgen. Als vrouw hoef je niet breed en gespierd te worden. Mannen moeten uren in de sportschool doorbrengen voor die sixpack, als ze alleen maar afvallen en niet sporten worden het slungels. Goed, you get the gist.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Challenge accepted

Ik opper mijn eigen lichaam op als experiment van deze bewering. Everything for science, zullen we maar zeggen. Ik ga zes weken lang mijn voeding (drastisch) aanpassen, om te kijken wat ik voor elkaar kan krijgen door álleen dat te veranderen. Dit doe ik uiteraard onder begeleiding van een expert, orthomoleculair voedingsdeskundige en diëtist Stefanie Klaver, eigenaresse van Klaever Health, die me in de gaten houdt, me een gezond voedingsschema heeft gegeven en me om de week meet.

Hoe dit verloopt, wat ik het meeste mis, hoe ik me voel en wat de resultaten zijn kun je over een paar weken weer op Bedrock.nl lezen. Houd dus de site of Facebook of mijn Instagram @KayJosephine goed in de gaten.

FYI: Dit artikel is een jaar geleden gepubliceerd. Inmiddels zijn de challenges voorbij.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Ik ben te dik, ook al zie je dat niet
Sluiten