Nina Pierson
Nina Pierson | LinkedIn Body 16 jan 2017

Waarom ik 40 dagen niks meer eet dat met dieren te maken heeft

Het nieuwe jaar beginnen met Dry January? Dat is volgens dierenrechten organisatie PETA erg 2016. Zij riepen de challenge in het leven om de hele maand januari veganistisch te eten en noemen dat Veganuary.

En dat kwam perfect uit, want na het zien van de documentaire Food Choices van Michal Siewierski begin december had ik al bedacht dat ik nu toch echt de derde poging ging wagen om 40 dagen veganistisch te eten. De eerste poging, die ik na het zien van de documentaire Cowspiracy inzette, strandde al na welgeteld twee dagen. De tweede poging net zo. Daarom dacht ik drie keer scheepsrecht. En dat het nu wel lukt ligt niet alleen maar aan het geluksaantal.

Mijn nieuwe standaard: de 80-20 regel (denk ik)

Wanneer mensen mij vragen waarom ik het doe heb ik een helder en duidelijk antwoord: ik wil voor mezelf een nieuwe standaard zetten, de 80 vegan en 20 zuivel regel. Na negen jaar vegetariër te zijn geweest was zuivel zo’n onlosmakelijk onderdeel geworden van mijn dieet dat het wel eens tijd werd om dat te resetten. Want waar je niet bij stil staat is dat er enorm veel dieren worden gefokt, en in mega stallen gezet, voor al die eieren, melk en kaas op ons bordje.

Want één ding is zeker; wanneer je overstapt op een plantaardig dieet verandert je footprint van een reuze afdruk in die van een mini muis. En dat is best lekker. Tel daar nog de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet bij op en er is geen reden meer om het niet te doen naar mijn idee. De grootste Amerikaanse organisatie op het gebied van food professionals (De Academy of Nutrition and Dietetics) De Academy of Nutrition and Dietetics publiceerde recentelijk hun rapport waarin ze de positie innemen dat goed geplande vegetarische en plantaardige diëten gezond zijn, alle voedingsstoffen bevatten, en gezondheidsvoordelen opleveren bij het voorkomen en genezen van ziekten.

Ik maak een sprongetje van geluk bij de gedachte dat mijn dieet op geen enkele manier een belasting vormt op welk dier dan ook

Leven in overvloed

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken ervaar ik meer dan een overvloed aan overheerlijk eten. Het vraagt wel om wat inzet en creativiteit, maar dat heeft bij mij er alleen maar toe geleid dat ik me als een waar keuken princes gedraag. Mijn man, mede-eigenaar van de biologische salade barren SLA, doet ook mee. Hij vindt het moeilijker dan ik. Hoe lekker het eten ook is, het verteert snel dus je moet even bijschakelen als het gaat om hoeveel je eet.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Hoewel hij nu bijna 30% meer eet dan daarvoor is hij geen grammetje aangekomen, dat is dan wel weer zo’n bijkomend voordeel van vegan zijn. Omdat ik best trots ben op wat er allemaal uit mijn handen is gekomen en ik ook wil laten zien hoeveel er mogelijk is, zijn dit enkele van de recepten van mijn hand de afgelopen tijd: een ‘romige’ pasta pesto gemaakt van gebrande amandelen, kappertjes, tomaten en basilicum, een Chinese Sichuan zijden tofu met aubergine en bruinbonen saus, bananenpannenkoeken zonder ei met boekweitmeel en blauwe bessen en mijn grote trots, de lekkerste ‘Fill my heart cookies’ uit het Your 50 Days of Green Happiness winter edition kookboek. Koekjes van dadel en boekweit met een vegan marshmallow-vulling en frambozenspread, gedoopt in gesmolten pure chocola om het helemaal af te maken.

De drie voorwaarden om het vol te houden

Na het doen van twee mislukte pogingen weet ik inmiddels wat ervoor nodig is om het wel vol te houden. Het begint allemaal met een goede aanleiding. Dat kan een gesprek met iemand zijn, een artikel, een boek of zoals bij mij een goede documentaire. Dat is je motivatie voor de rest van de tijd. Eenmaal begonnen zijn twee dingen van onmisbaar belang. Allereerst is het je kennis. Lees je in over de gezondheidsvoordelen maar ook de valkuilen van een plantaardig dieet.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Zorg ook dat je genoeg (tegen)argumenten hebt voor de kritische mensen in je omgeving. Want geloof me, ook al is een plantaardig dieet inmiddels veel meer geaccepteerd, er zijn altijd mensen bij wie het ongelofelijk veel irritatie oproept. Vaak omdat je bij hen een gevoelige snaar raakt, maar dat is een ander verhaal. Met je motivatie en kennis op zak is het de kunst om zoveel mogelijk inspiratie om je heen te verzamelen om aan de slag te gaan. Dat kan zijn in de vorm van gelijkgestemde mensen die je supporten of nog beter die je inspireren om door te gaan.

[source id=”attachment_25185″ align=”none”][/source]

Een mooie levensstijl

Ik voel me goed! Niet per se energieker, maar ik ben slechts 10 dagen onderweg. Wat ik wel merk is dat ik me tevreden voel over de keuze die ik heb gemaakt en elke keer wanneer ik stil sta bij het feit dat mijn dieet op geen enkele manier een belasting is op welk dier dan ook, maak ik een sprongetje van geluk. Mijn vader zei altijd dat ik het kleinste vliegje nog uit het zwembad moest redden. Want wie zijn wij om te bepalen over het leven van anderen? In de ‘yogi wereld’ noemen ze dat Ahimsa: wij zijn niet bedoeld om schade of wreedheid bij welk ander levend wezen dan ook aan te richten. En in onze welvaartsmaatschappij staan wij allemaal in de gelukkige positie dat het ook niet nodig is (als we in de bossen zouden leven en moeten jagen om te overleven is het een ander verhaal). Wanneer je daar wat langer over na denkt is dat een prachtige manier van leven, toch?

[source id=”attachment_25182″ align=”none”][/source]

Misschien dat ik gedurende deze 40 dagen wel van gedachte verander en 100% vegan blijf eten, maar op dit moment kan ik me niet voorstellen mezelf nooit meer te trakteren op dat gebakken eitje om die kater te sussen of dat Franse kaasje met een grote bel rode wijn. Hoe dan ook is het een interessant en bovenal liefdevol experiment. To be continued.

In mijn volgende artikel over de vegan challenge deel ik heel graag mijn favoriete tips voor wanneer jij het ook thuis wil proberen. Denk aan de meest inspirerende vegan’s in mijn omgeving, de beste kookboeken en must reads. Even (of voor altijd) vegan gaan kan ik ten harte aanbevelen. Niet alleen omdat het goed is om nieuwe dingen te proberen, maar ook omdat jij zo op je eigen manier je steentje kunt bijdragen aan de impact die wij als mensen op de aarde hebben.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Waarom ik 40 dagen niks meer eet dat met dieren te maken heeft
Sluiten