Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 14 sep 2016

Waarom het verstandig is om ruim van te voren je eten in te plannen (als je niet wil aankomen)

Gezonde voedingskeuzes maken is niet altijd even makkelijk. Als je na een lange werkdag thuiskomt sta je niet te springen om nog boodschappen te doen. Laat staan om uitgebreid te koken. Dus bestel je voor de zoveelste keer pizza. Heerlijk. Maar een dag later heb je al spijt. Waarom heb je geen healthy keuze gemaakt?

Het keuzemoment

Of we een gezonde of ongezonde maaltijd kiezen hangt onder andere af van het moment waarop we van plan zijn de maaltijd op te eten. Onderzoek naar online supermarkt bestellingen van de Carnegie Mellon University toont aan dat mensen die een paar dagen voor bezorgdatum hun eten bestellen gezondere voedingskeuzes maken dan mensen die last minute bestellen.

Wanneer er een aanzienlijk tijdsverschil was tussen het bestelmoment en moment van consumptie, kozen de deelnemers voor lichtere maaltijden met minder calorieën. Opmerkelijk was dat zij zich niet bewust waren van het feit dat ze voor gezondere opties kozen.

Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Direct genot

Voor een klein deel kunnen de resultaten worden verklaard door het feit dat de deelnemers minder honger hadden tijdens het bestellen van de maaltijden. Maar volgens Dr. Van Epps, die het onderzoek leidde, is er nog een andere, grotere verklaring: Mensen zijn gericht op het nu.

Als een beslissing direct wordt uitgevoerd, vinden we alleen de onmiddellijke gevolgen interessant. Met de lange termijn gevolgen houden we niet zo’n rekening. Dit betekent dat als je nú iets moet kiezen om te eten, de kans groot is dat je voor iets ongezonds gaat. We denken na over hoe de maaltijd zal smaken, maar niet over de nadelen die we later zullen ervaren van onze keuze.

Goede voorbereiding, halve werk

Het plannen van maaltijden zorgt ervoor dat we gezondere keuzes maken. Dit komt omdat we bij het vooruit plannen van een maaltijd de voor- en nadelen meer met elkaar afwegen. We denken nog steeds na over hoe het gerecht zal smaken, maar ook over de negatieve consequenties van ongezond eten, zoals gewichtstoename.

Ben je van plan om gezonder te gaan eten? Maak alvast een weekplanning. Je hoeft je boodschappen niet per se vooruit te bestellen, maar je kunt je gerechten wel alvast kiezen. Zo voorkom je dat je weer als een blok voor die pizza valt.

Meer voeding

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom het verstandig is om ruim van te voren je eten in te plannen (als je niet wil aankomen)
Sluiten