Dit is waarom het slim is om je kleding te verkopen

Je kent het vast wel, je staat voor een overvolle kledingkast maar je vindt dat je niets leuks hebt om aan te trekken. Ondertussen verlang je naar die enorme inloopkast met nog meer kleding en schoenen. Klinkt dit je bekend in de oren? Misschien is het tijd voor een wardrobe detox.

We leven in een consumptiemaatschappij waar we geluk hopen te vinden in spullen. Maar geluk, dat vind je heus niet in die te grote kledingkast. Gelukkig zijn, dat is niet een overvloed aan spullen hebben. Al die overbodige spullen maken je alleen maar hongerig naar meer. Tijd om de bezem door je garderobe te halen en je kledingkast te transformeren in een minimalistische garderobe.

De voordelen van minimalisme

Minimalisme zorgt voor geestelijke rust en helpt je om geluk te vinden op andere plekken in je leven. Een minimalistische garderobe maakt het makkelijker om een outfit te vinden en zorgt daardoor voor minder keuzestress.

Lees ook: Dit is waarom je net zo selectief met kleding zou moeten omgaan als met eten

Tijd om die overvolle garderobe te transformeren tot een garderobe met kledingstukken die je écht leuk vindt. Zo sta jij ‘s ochtends niet meer uren naar je kledingkast te turen.

3x Tips voor een minimalistische garderobe

1. Bekijk wat je al hebt

Maak eerst een inventarisatie van de kleding die je in je kledingkast hebt hangen. Haal alles uit je kast en leg het bijvoorbeeld uitgestald op je bed. Bekijk elk kledingstuk en vraag jezelf af of je het item ooit draagt, of het je leuk staat en of het nog in goede staat is. Sorteer je kleding op basis van je antwoord op deze vragen. Je zult merken dat veel kledingstukken afvallen, doordat je ze niet meer draagt of omdat ze versleten zijn.

Lees ook: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding

De kleding die je niet meer wilt, kun je verkopen of weggeven. Gooi kleding niet zomaar weg. Jaarlijks belandt er zoveel kleding in de vuilcontainer: maar liefst twee derde van al het textiel belandt bij het restafval en wordt vervolgens verbrand. Zonde, want 93 procent van het textiel is geschikt voor hergebruik of recycling. Ondertussen moeten er voor de productie van textiel nieuwe grondstoffen gebruikt worden en dit put de aarde uit. Door het een tweede leven te geven, draag jij een steentje bij aan een beter milieu.

2. Verkoop je kleding

Bekijk de kledingstukken die je niet meer wil. Kleding die nog in goede staat is, kun je verkopen. Wie weet kun jij iemand anders blij maken met dat jasje dat je niet meer draagt. Verkoop je spullen op een vlooienmarkt. Huur bijvoorbeeld een kraampje bij de IJ-Hallen of verkoop je spullen tijdens de Vrijmarkt op Koningsdag.

Geen zin of geen tijd? Je kunt je kleding ook laten verkopen. Er zijn veel tweedehandswinkels die je kleding graag over willen kopen. Een win-win situatie dus. Echte designer items kun je verkopen via sites die zich specialiseren in designer vintage, zoals The Next Closet.

3. Recycle je kleding

In plaats van je kleding te verkopen, kun je je kleding ook weggeven. Geen geld, maar karma punten in return. Je vindt op veel plekken kledingcontainers, waar je jouw oude kleding in kunt leveren. Je kunt je kleding ook zelf inleveren bij kledinginzamelende organisaties of houd in de gaten wanneer er een huis-aan-huis inzamelactie bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

Dit vind je vast ook interessant: A serious fashion challenge: journalist Malu koopt een jaar lang geen kleding

Kleding die wordt ingeleverd gaat met name naar India, Pakistan of landen in Afrika en Oost-Europa. Op deze manier krijgt jouw afgedankte kleding daar een tweede leven.

Kleding is vaker geschikt om in te leveren dan je denkt. Vaak kan het hergebruikt worden, ook als je kleding niet meer in goede staat is. Er worden dan nieuwe producten van gemaakt. Gooi versleten kleding dus niet zomaar weg, maar lever het in!

Meer over kleding?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit is waarom het slim is om je kleding te verkopen
Sluiten