Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Editorial 30 augustus 2016

Waarom het beter is om niet altijd ‘aan’ te staan

Altijd en overal bereikbaar zijn lijkt een slimme zet voor je carrière. Je toont hart voor de zaak, kan de touwtjes een beetje in handen houden en bent overal van op de hoogte. Maar onderzoeken laten zien dat de ‘altijd aan’-mentaliteit helemaal niet leidt tot meer productiviteit.

Soms denken we dat dingen in ons voordeel werken op de werkvloer: maandagochtend 09:00u meteen je collega aanspreken op een fout bijvoorbeeld, schuld afschuiven op een stagiaire of collega én je baas laten weten dat je 24-7 paraat staat. Ook al kom je heel eager over en is dat waarschijnlijk wel even goed voor je reputatie, erg lang ga je het niet volhouden.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

De eerste twee voorbeelden zijn gewoon irritant en de laatste komt je productiviteit uiteindelijk niet ten goede. Altijd bereikbaar zijn breekt je op, na een tijdje. Je bent constant op je hoede, terwijl het zó lekker is om even alles aan je collega’s te kunnen overlaten.

Harvard Business School professor Leslie Perlow deed een sociologisch experiment bij The Boston Consulting Group, waar consultants sliepen met hun telefoon onder hun kussen om op late mails te kunnen reageren. Ze constateerde dat werknemers ’s ochtends vaak geen idee hadden hoe lang hun werkdag zou duren. 30% van hen onderschatte steevast het aantal werkuren. Het resultaat was dat ze bijna geen privé afspraken durfden te maken of zelfs geen vakantie wilden boeken. Kwam de relatie met hun vrienden en familie uiteraard niet ten goede.

Voor managers ligt er een uitdaging in het stellen van grenzen voor hun werknemers

Het is lastig als je niet precies weet wat er van je verwacht wordt en als je het gevoel hebt dat je onvervangbaar bent. Levert stress op. Als je altijd ‘aan’ staat, hóef je bovendien niet efficient te werken en dat betekent veel teveel tijd besteden aan dingen die niet belangrijk zijn. Uiteindelijk haalt dat de rek eruit.

Terwijl e-mail en mobiele technologie onze manier van werken sterk hebben versoepeld, vindt Perlow dat de ‘altijd aan’-mentaliteit op langere termijn nadelige effecten kan hebben op organisaties. Ze leerde BCG dat het prima mogelijk was doelen te behalen als werknemers eens niét bereikbaar waren. Als e-mail en telefoons écht uitstonden en ze tijd voor zichzelf hadden. Collega’s namen dan hun taken waar en dat werkte prima. Deadlines werden gewoon netjes gehaald, klanten waren tevreden én de werknemers hadden dus tijd voor zichzelf en hun privé-leven.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Voor managers ligt er een uitdaging in het stellen van grenzen voor hun werknemers. Samen met de BCG richtte Perlow een nieuwe manier van werken in, waarin voorspelbaarheid, teaming en open communicatie op nummer één stonden. Voorafgaand aan elk nieuw project spreken teams nu af hoe het project wordt aangepakt. Hoe snel moeten mails beantwoord worden? Hoe vaak ziet het team elkaar face-to-face? En: wie is wanneer offline? Het lukt de consultants inmiddels zich beter aan afspraken te houden (zowel zakelijk als privé), minder tijd te besteden aan onbelangrijk werk, innovatief te zijn en beter samen te werken.

In deze TED Talk legt Perlow alles uit over het experiment.

Meer lezen?

Harder, better, faster, stronger: waarom het altijd meer moet in de deze prestatiemaatschappij. Én: Offline is de nieuwe luxe (+ 5 tips hoe je dat bereikt)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom het beter is om niet altijd ‘aan’ te staan
Sluiten