Waarom het belangrijk is om met aandacht te eten

Even tussendoor snel, snel eten terwijl je je laatste WhatsAppjes nog even door scrollt. En dat terwijl ons lichaam zoveel beter reageert op eten met aandacht. Minimaal twintig keer kauwen op iedere hap. Ja, daar word je slanker van. Maar belangrijker: het respect voor eten komt terug.

“De natuur heeft al haar beste kwaliteiten ingezet om mij deze perfecte tomaat te geven. Het is mijn plicht om deze tomaat met al mijn beste kwaliteiten te bereiden voor mijn gasten,” aldus chef Niki Nakayama. Wie de succesvolle Netflix-serie Chef’s Table heeft gezien, kent haar naam en die van haar restaurant: het wereldberoemde N/Naka in Los Angeles. Ik was betoverd door hoe zij en haar vrouw annex sous chef Carole Iida-Nakayama over eten praten. Met een eindeloos respect voor de natuur en het durven vertrouwen op hun intuïtie, haast alsof ze een dialoog aangaan met ieder ingrediënt, bereiden ze met rust en aandacht hun gerechten.

Eten met aandacht, wie kent het nog?

Zoals Nakayama kijkt naar de tomaat die ‘gewoon’ bij haar in de achtertuin groeit, dat zette mij wel even aan het denken – zeker als ik denk aan al die keren dat ik snel, snel, snel achter mijn laptop een maaltijd naar binnen schoof. Wat is er gebeurd met samen eten, de tijd nemen om samen te genieten van het eten zonder dat ook maar iemand even op z’n telefoon kijkt? Eten met aandacht. Het lijkt alsof we geen idee meer hebben hoe.

O ja, je wordt er slanker van…

Totaal van een andere orde, maar omdat we het vaak toch willen weten: ja, je wordt slanker van eten met aandacht. Sterker nog, te snel eten is een van de belangrijkste zaken van overgewicht. Dat zit namelijk zo:

  • als je begint met eten, hebben je hersenen ongeveer twintig minuten nodig om te ‘meten’ of je wel of niet al verzadigd bent en om jou het signaal te geven wanneer je voldoende gegeten hebt
  • eet je heel snel, dan heb je grote kans dat je veel meer eet dan dat je daadwerkelijk nodig hebt en je na twintig minuten ‘opeens’ helemaal vol zit
  • snel even iets naar binnen werken betekent ook dat je niet de tijd neemt om al je reuk- en smaakzintuigen goed te benutten. De tijd nemen om de geur en smaak van je eten tot je te nemen, prikkelt je reuk- en smaakzintuigen en dat stimuleert weer de productie van spijsverteringssappen waardoor je je eten sneller en beter verwerkt

Kauwen, kauwen, kauwen

Goed kauwen op iedere hap dwingt je vanzelf om langzamer en bewuster te eten. Kauw minstens twintig keer op iedere hap. Door goed te kauwen, wordt je eten fijner en zachter, vermaal je het goed met speeksel en zet je je spijsvertering aan het werk. Goed kauwen betekent ook dat er veel meer smaak vrijkomt. Daarmee geef je je hersenen signalen door wat betreft smaak en structuur en ook dat is gunstig voor je spijsvertering. Na ongeveer vijftien tot twintig minuten merk je dat je al redelijk of zelfs helemaal verzadigd bent.

Yoga, chanten & internationale food rebels: de Secret Yoga Club

We eten te snel, maar het goede nieuws is dat een nieuwe generatie chefs en foodies een standpunt innemen wat betreft het terugbrengen van aandacht en respect voor eten, zoals Niki Nakayama dat ook doet.

Een mooie gelegenheid om een stap te zetten naar eten met aandacht, is de vierde editie van de Secret Yoga Club die deze keer helemaal in het teken van food staat. Yoga is een oefening in aandacht. Je ademt dieper, je geest wordt kalmer, je wordt je bewuster van je lichaam, je zintuigen verscherpen en je zult merken dat je eetbeleving heel anders is na een yogasessie.

De Secret Yoga Club is op zondag 10 april a.s. op een geheime locatie in Amsterdam. Chanten met een harmonium, yoga met een surprise teacher op de beats van een live dj en daarna neemt een team van internationale food rebels (uit Azië, Australië en Europa) je terug naar vers, lokaal en intuïtief eten. Je ticket kun je halen bij Stadswild.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Waarom het belangrijk is om met aandacht te eten
Sluiten