Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Partnerbijdrage 3 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Waarom échte verbindingen met mensen maken essentieel is (en hoe je dat doet)

Hoe vaak heb je ‘geen tijd!’ gedachteloos gezegd tegen een dakloze voor de ingang van de supermarkt? Of een ober die een bord neerzet op tafel die je tussen neus en lip door mompelend bedankt terwijl je doorgaat met het gesprek aan tafel? We staan er vaak niet bij stil wat voor impact het negeren heeft op een ander. Een moment van écht contact door diegene alleen even aan te kijken kan al een wereld van verschil maken.

Het gevoel dat je ertoe doet

We zijn allemaal mensen. En we hebben allemaal dezelfde (basis)behoeften. Eén van deze behoeftes is verbinding. Maar wat is dat dan precies? Bekend psycholoog Brené Brown omschrijft het als volgt: “Ik definieer verbinding als energie die bestaat tussen mensen als ze zich gezien voelen, gehoord en gewaardeerd; wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel”.

Of je nu een 23-jarige studente bent die psychologie studeert of een 48-jarige man bent die bij de groenteboer werkt: iedereen heeft behoefte aan verbinding. Ook dakloze mensen. Of wat zeg ik, júist dakloze mensen. Ze zijn namelijk (verrassing) exact zoals wij. Door een scheiding, ontslag of slechte investering kun je zomaar op straat komen te staan. Dat kan iedereen overkomen. En wat doe je dan? Waar begin je?

Street messenger

Om ‘nieuwe daklozen’ tot steun te zijn heeft Vodafone samen met het Leger des Heils een Whatsapp- en SMS-dienst geïntroduceerd, genaamd Street Messenger. Het Street Messenger netwerk geeft hulporganisaties de mogelijkheid om via SMS en Whatsapp informatie met daklozen te delen. De meldingen zijn heel divers: ze hebben betrekking op praktische zaken (zoals de openingstijden van de opvang en extra bedden tijdens de vrieskou) maar er worden ook berichtjes verstuurd om de daklozen een hart onder de riem te steken.

Een mooi initiatief, want als je dakloos wordt is alle hulp welkom. Wat dacht je van nieuwe kleding, of een voetbehandeling nadat je dagen aan een stuk hebt gelopen? Het klinkt misschien gek, maar iets kleins als een voetbehandeling kan veel voor iemand betekenen. Het gaat niet alleen om de behandeling op zich, maar om het persoonlijke contact. Dat zie je ook goed terug in de volgende video, waarin pedicure Nelly de voeten verzorgt van twee dakloze mensen, en daarmee écht aandacht geeft.

Niet alleen het gesprek tijdens zo’n voetbehandeling is waardevol, maar ook de aanraking. Daniel Keltner – hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Californië – stelt dat volwassenen aanraking nodig hebben om goed te gedijen. “In de afgelopen jaren is er een golf van studies geweest die de ongelooflijke emotionele en fysieke voordelen van aanraking voor de gezondheid aantonen. Deze onderzoeken suggereren dat aanraking echt van fundamenteel belang is voor menselijke verbinding, en de gezondheid”.

De situatie

Volgens het CBS is het aantal daklozen sinds 2009 met maar liefst 13.000 toegenomen. Voor degenen die geen idee hebben of dit veel of weinig is: het is een stijging van 74%, ten opzichte van 2015. Deze groep ‘nieuwe daklozen’ is erg kwetsbaar, omdat ze nog niet street wise zijn en hard moeten werken om weer een woonruimte en baan te krijgen.

Vind je dat er iets moet veranderen aan de situatie? Dan is het eerste dat je moet doen je vooroordelen laten varen. Mensen hebben het door wanneer ze veroordeeld worden. En dat is wat écht contact in de weg staat.

Praktische tips

Wil je niet denken maar doen? We hebben een lijstje opgesteld met praktische tips, die iedereen makkelijk kan toepassen.

  • Maak oogcontact. Kijk een dakloze aan wanneer je iets gevraagd wordt, zodat de ander zich gezien voelt.
  • Begin een praatje en stel gerichte wedervragen. Laat duidelijk blijken dat de ander gehoord wordt.
  • Trakteer op een kopje koffie of thee en neem de tijd om hier samen van te genieten.
  • Doneer kleding die helpt om warm te blijven, zoals een paar handschoenen, een sjaal of een muts.
  • Bied aan om een kaartje voor de bus of tram te betalen.
  • Kom een dag later terug. Iedereen vindt het fijn een bekend gezicht te zien.
  • Wil je daklozen op een andere manier helpen, neem dan contact op met de Vodafone Foundation via [email protected]. Samen gaan we het verschil maken.

Meer lezen?

Hoe leggen we nog goed contact als we geneigd zijn snel te oordelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Waarom échte verbindingen met mensen maken essentieel is (en hoe je dat doet)
Sluiten