Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 26 mei 2016

Deel jij je hele leven op social media? Dit is wat je mist…

Inmiddels delen veel mensen verschillende onderdelen van hun leven met wildvreemden. Dit doen ze door hun persoonlijke alledaagse handelingen via Snapchat de wereld in te slingeren, of ze nemen er een gestileerde foto van en plaatsen ‘m op Instagram. Waar komt de behoefte vandaan om alles vast te leggen? Het lijkt alsof het de norm is geworden om van alles collectief te genieten. Als iets niet ergens gedocumenteerd staat, is het dan wel gebeurd?

George Berkeley vroeg zich dit in 1710 ook al af, toen hij de vraag stelde: ‘als een boom omvalt in een bos, maar er is niemand om dit waar te nemen, maakt die boom dan wel een geluid?’ Ook als je geen social media-fan bent en je het liefst je privéleven achter gesloten deuren houdt, doe je waarschijnlijk tóch nog mee aan de drang om momenten te delen. Zo zei een vriendin ooit tegen me over alleen op vakantie gaan: ‘Ik zou het niet kunnen. Het alleen zijn wel. Maar stel dat je een hagedis met vijf poten ziet, dan wil je dat toch met iemand delen?’

Samen delen

Deze drang om alles te willen delen met anderen zie je in allerlei aspecten van je leven terug. Schrijver Leo Babauta verdiepte zich hierin nadat hij besefte dat hij vaak momenten niet genoeg vindt als hij ze niet kan delen met anderen of vastlegt op een foto. “Ik zat in een vliegtuig met mijn vrouw. Ik zag een adembenemende zonsondergang. Zo eentje waar het hele vliegtuig oranje van oplicht. Ik tikte de schouder van mijn vrouw aan om het moment te delen. Maar ze lag te slapen. Ik voelde zó’n diepe teleurstelling. Bijna een gevoel van paniek. Toen moest ik mezelf er echt aan herinneren: dit moment is genoeg. Het is genoeg zonder het te delen. Het is genoeg zonder gefotografeerd te worden. Het is gewoon genoeg.”

We leven niet in het moment als…

Als we eten.

We vinden het moeilijk om rustig aan tafel, alleen, te eten. Zonder afleiding van de televisie, zonder een boek te lezen en zonder door social media-feeds te scrollen. Alsof het eten consumeren an sich niet genoeg is.

Als we geïrriteerd zijn.

Je wordt geïrriteerd met anderen als ze zich niet gedragen zoals jij wil. Hoe ze écht zijn is dus niet genoeg.

Als we afleiding zoeken.

We gaan ontwijkend gedrag vertonen als we bijvoorbeeld iets voor werk moeten doen wat concentratie vergt. De taak die je uit moet vieren is op dat moment dus niet genoeg.

Als we rusteloos zijn.

We hebben vaak het gevoel dat we iets moeten doen. Het kost ons heel veel moeite om gewoon rustig te zitten.

Als we fastforwarden.

We denken de hele tijd na over hoe de toekomst er uit gaat zien. We maken er ons zelfs nu al heel erg druk over. Het is dus niet genoeg om te genieten van dit moment.

Als we onszelf willen verbeteren.

We zijn te vaak bezig met het verbeteren. Het verbeteren van ons lichaam met sport of het verbeteren van onze carrière met hard werken. Hoewel er niets mis is met onszelf verbeteren, is het goed om ook eens tevreden te zijn met wie je al bent en wat je al bereikt hebt, in het hier en nu.

Jouw moment

Wat zou er gebeuren als we álles in het nu zouden accepteren? Stel je voor dat je niets anders hoeft dan wat je al hebt. En dat een moment voorbij gaat, maar dat jij dat moment helemaal bewust hebt meegemaakt. Te vaak gebeurt het dat je met je hoofd ergens anders bent of je druk maakt dat anderen een moment missen. Geniet van die adembenemende zonsondergang. Lach om een hagedis met vijf poten. Want het is jóuw moment, en jouw moment alleen, dat niemand van je afpakt.

Meer lezen?

Zo doe je dingen niet meer op de automatische piloot en leef je in het nu.
En zo leer je meer naar je gevoel te luisteren.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Deel jij je hele leven op social media? Dit is wat je mist…
Sluiten