Josephine Kay
Josephine Kay Better World 2 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Waarom backpacken de wereld juist niét een beetje mooier maakt

Ik herinner me nog goed hoe een huisgenootje tijdens mijn studententijd verontwaardigd reageerde toen ze hoorde dat ik met mijn ouders op luxueuze vakanties ging. Mijn ouders gaven veel geld uit aan etentjes en mooie hotels en daar genoot ik volop van, bewust van de bevoorrechte situatie waar ik me in bevond. De reden waarom dit huisgenootje zo reageerde was omdat zij vond dat ik moest gaan backpacken. Want, dan ben je veel dichter bij de lokale bevolking en al die luxe vakantievierders verpestten de landen die ze bezochten. Nu weet ik nog goed dat ik me schuldig voelde. Waarom gingen we eigenlijk niet backpacken en zo goedkoop mogelijk van hostel naar hostel? Was dat inderdaad niet beter, voor het land én voor het milieu? Toen dit huisgenootje vervolgens haar backpack aan het inpakken was en haar vliegticket had uitgeprint besefte ik me dat mijn schuldgevoel ietwat misplaatst was.

Waarom alleen reizen ervoor zorgt dat je in je eigen kracht gaat staan

Want, zij stapte in hetzelfde vliegtuig als ik, en was daarmee evenveel verantwoordelijk voor de uitstoot die zo’n vliegtuig produceert. Daar bovenop komt dat, eenmaal aangekomen op de bestemming, ze een taxirit afdong waardoor de taxichauffeur nauwelijks aan haar verdiende, om vervolgens in een extreem goedkoop hostel te verblijven en dus op die manier zo min mogelijk bijdroeg aan de economie van de lokale bevolking. Terwijl mijn ouders een westers bedrag uitgaven aan een taxi, waar die man een hele week zijn familie van kon onderhouden.

Reizen slecht voor het milieu

Het is duidelijk dat reizen slecht voor het milieu is, of je nu backpacker of luxe vakantieganger bent. Daar is geen twijfel over mogelijk. Vliegtuigen zorgen voor veel CO2-uitstoot, en de toename aan toeristen zorgt ervoor dat veel delen van de wereld volgebouwd worden met tourismestructuur.

Reinier Vriend schrijft op OneWorld.nl hoe zijn kijk op backpacken is veranderd. Hij vertelt over de documentaire Gringo Trails: “Wat de aanklacht in Gringo Trails zo uniek maakt, is de focus op het fenomeen ‘backpacken’. Toen het backpacken in de jaren 70 ontstond, werd dat juist gezien als een alternatieve vorm van reizen waarbij de commerciële mainstreambestemmingen werden gemeden.

Toffe (en duurzame!) reizen waarvoor je niet hoeft te vliegen

Door op zoek te gaan naar gebieden die juist niet geschikt waren voor massatoerisme, wisten vroege backpackers de steeds groeiende mensenstroom uit de sterk verrijkte westerse wereld te vermijden. Het leek een mooie oplossing.”

Tourist traps

Maar, de verborgen parels zijn door backpackers nu júist tourist traps geworden. Zo schrijft Vriend: “Fast forward naar het jaar 2016. Het backpacken is een regelrechte niche van de toerismemarkt geworden. De eerst zo verscholen bestemmingen trekken tegenwoordig honderdduizenden bezoekers. Veel rust is er niet meer te beleven.

Denk aan de feeststranden van Thailand, de afslijtende Machu Pichu en het vrijwilligerswerk in sloppenwijken in Afrika. Een reisgids als Lonely Planet richt zich specifiek op het backpacken en wijst wereldwijd miljoenen mensen de weg naar ‘dat ene echt authentieke restaurantje’. Gringo Trails laat zien dat backpackerstoerisme-industrie geen alternatief is voor de fouten van het massatoerisme. Het maakt er deel van uit.”

Duurzaam toerisme

Nu dat het besef bij velen binnenkomt (ja, backpackers incluis) dat wij állemaal een carbon-footprint achterlaten door te reizen, wordt het misschien tijd om na te denken over duurzame alternatieven. Hoe kun je reizen én iets teruggeven aan de natuur en het land dat je bezoekt? Een logische oplossing is om simpelweg niet meer te reizen, maar dat is misschien ietwat te simplistisch gedacht.

Want, reizen zullen we toch wel. Maar bedenk de volgende keer dat je je koffer (backpack) inpakt, het vliegtuig instapt en je eerste shut eye in een hotel krijgt dus goed na over hoe je dit zo duurzaam mogelijk kunt doen. Samen kunnen we pas een verschil maken.

Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom backpacken de wereld juist niét een beetje mooier maakt
Sluiten