Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 7 sep 2020

Waar slimme productiviteitssystemen je niet mee kunnen helpen (en hoe je zélf productief kunt zijn)

Drukke levens lopen soepeler met handige apps en digitale boodschappen- en to do-lijstjes. Een perfect productiviteitssysteem onthoudt, plant en bewaart dingen voor je en kan je zelfs motiveren om aan de slag te gaan (en te blijven), bewuster te leven of te sporten. Werkt goed! Negen van de tien keer dan. We moeten allemaal weleens iets doen waar we écht tegenop zien. Iets nieuws. Iets onbekends. Een taak waarvan je niet helemaal zeker bent dat je het kan (hoe succesvol je ook bent, geef maar toe). De klus die je altijd uitstelt. Die je steeds wegklikt in je digitale to do-list. Omdat je ‘net zo goed eerst allemaal andere kleine taakjes kunt afronden’.

Pad van afleiding

Het is veel makkelijker om het pad van afleiding en kleine taakjes te volgen, in plaats van korte metten te maken met die grote boze klus. Of het nu een artikel is dat je moet schrijven, de grote schoonmaak, of een lastig gesprek. Je mailbox opschonen, je bankrekening checken, wat berichtjes beantwoorden of een afwasje doen, heeft voorrang. E

en quick fix, want je voelt je snel voldaan. Voelt veel lekkerder dan de onzekerheid, spanning en misschien wel negatieve feedback die je gaat krijgen als je die onbekende weg opgaat.

Ook lezen: Hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten: expert Mark Tigchelaar vertelt

“Het is heel normaal om af en toe iets uit te stellen,” vertelde coach Odette Koelewijn in een artikel dat we maakten over presteren onder druk. “Mensen worden simpelweg gedreven door pijn en plezier. Op korte termijn geeft uitstelgedrag je een fijn gevoel; ‘yes, nog even dit Youtube-filmpje kijken om maar niet aan de nog af te maken taak te denken’. Vaak gebeurt dit bij taken die moéten. Dingen die we zelf graag wíllen, worden meestal niet uitgesteld.”

Wat er naar boven komt bij zo’n draak van een taak (zelfs bij de meest succesvolle CEO): twijfel, onzekerheid en ongemak. Over je werk, je collega’s, over jezelf. En hoe efficiënt jouw slimme app of productiviteitssysteem ook is, deze moet je toch écht zelf oplossen.

Leo Babauta heeft 5 tips voor je.

Doe een stapje terug

Doe een stap terug van alle afleiding en de kleine taakjes die snel te fixen zijn. Letterlijk. Stap weg van je laptop. Ga een rondje wandelen, neem een douche of mediteer. Neem even afstand en bedenk je wat op dit moment écht belangrijk is, in plaats van jezelf tevreden te stellen met een quick fix van wat het makkelijkst en meest verleidelijk is.

Voor wie doe je dit?

Als je dat stapje terug doet, bedenk je dan ook wie er profijt gaat hebben van deze belangrijke klus. Een collega? Een klant? Iemand van je wie je houdt? Jij zelf? Wiens leven gaat het afronden van deze taak een beetje beter maken? Misschien maak je iemand hiermee heel blij, rustig of neem je iemands onzekerheid weg. Als je twijfelt, focus je dan op het helpen van anderen.

Laat het maar ongemakkelijk zijn

Zorg dat je niet afgeleid wordt, zorg dat je alleen bij de hand hebt wat je nodig hebt om deze klus te klaren en laat het ongemak dat je voelt er een paar minuten helemaal zijn. Je wil het niet, iets houdt je tegen, je vindt het lastig, je weet niet waar je moet beginnen. Is allemaal zo, maar het zal tóch moeten gebeuren. Dus dan maar ongemakkelijk. Net als een sprong in een koud zwembad: zodra je erin ligt, valt het allemaal best mee.

Omarm je onzekerheid

Vaak is het je eigen onzekerheid die je tegenhoudt. Je weet niet precies hoe iets moet, of je het wel kan en hoe dingen gaan lopen en dat roept angst op. Ook die onzekerheid hoort erbij. Gelukkig maar, want dat maakt je leven spannend, interessant en zorgt dat je blijft leren. Realiseer je dat je onzeker bent, omarm het, zie het niet als een slecht ding en kijk vervolgens of je kunt ontdekken waar het vandaan komt en wat je ermee kunt.

Baby steps

Natuurlijk is het niet fijn als je je ongemakkelijk en onzeker voelt. En precies daarom hoef je jezelf heus niet uit de naad te werken om het in één keer op te lossen. Doe rustig aan. Baby steps. Werk bijvoorbeeld eerst eens tien minuten aan die lastige taak en neem dan een pauze. Rondje wandelen, rustig zitten. Ga vervolgens weer achter je bureau zitten, relax opnieuw in het ongemak en zet het volgende stapje.

Meer lezen?

Coach Odette Koelewijn legde eerder uit waarom we het moeilijk vinden om ons te concentreren, en wat we kunnen doen om wel focus te vinden. En we zochten uit hoe je in 4 uur even productief kunt zijn als in 8 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waar slimme productiviteitssystemen je niet mee kunnen helpen (en hoe je zélf productief kunt zijn)
Sluiten