Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 10 mei 2020
Leestijd: 6 minuten

Vruchtbaarheid: welke invloed heb jij er zelf op? (deel 2)

Stel, je wilt graag een kindje. Maar het wil niet lukken om zwanger te worden en vruchtbaarheidsbehandelingen zie je helemáál niet zitten. Wat kan je dan zelf doen? Welke veranderingen kan je zelf aanbrengen in je lifestyle en in je denkpatronen, waardoor je meer rust krijgt, hormonaal beter in balans komt en de kans op zwanger worden (en blijven) vergroot?

In het vorige deel van dit artikel heb je kunnen lezen welke onderdelen zorgen voor stress in je lichaam. In dit gedeelte gaan we dieper in op voedingstoffen, die nodig zijn voor een hormonale balans en een succesvolle zwangerschap.

Welke voeding is goed voor je vruchtbaarheid?

Om hormonen te kunnen maken heeft je lichaam bepaalde bouwstoffen nodig: eiwitten, vetten en voldoende vitaminen en mineralen. En zoals we al eerder schreven, is het aan te raden om zo clean mogelijk te eten, dus vooral veel biologische groenten en fruit.

Als je zwanger wilt worden slik je waarschijnlijk al vitamine B11 en foliumzuur. Maar er zijn nog veel meer vitamine, mineralen en vetten die worden aanbevolen.

Nu kun je die uit een potje halen, maar voor de maximale opname haal je de nodige nutriënten uit natuurlijke voeding. Hieronder een lijst met de bijbehorende producten, die goed zijn voor je vruchtbaarheid.

 • Zink zit onder andere in schelp- en schaaldieren zoals oesters en garnalen, maar ook in vis, noten en zuivelproducten.
 • Magnesium zit onder andere in noten, granen, groene groenten en rauwe cacao. Je kunt ook af en toe een magnesiumbad nemen of je huid insmeren met magnesiumolie.
 • IJzer zit onder andere in groene groenten (broccoli, groene kool), gedroogde vruchten, dadels, abrikozen, eigeel, sesamzaadjes, pompoen en rauwe cacao.
 • Jodium zit onder andere in zeewier, zeevis, eieren, zuivelproducten en sommige vleeswaren.
 • Selenium zit onder andere in vis, oesters, eieren, sesamzaad, pistachenoten, paddenstoelen en artisjokken.
 • Vitamine A zit onder andere in alle rode, gele, oranje en donker groene groentes en fruitsoorten. Ben je vegetarisch? Neem dan zeker extra vitamine A.
 • Vitamine D zit onder andere in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt ook aangemaakt door je lichaam bij blootstelling aan de zon, dus het is zinvol om dit bij te slikken in de maanden september tot april.
 • Vitamine E zit onder andere in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
 • Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Veganisten wordt aangeraden een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.
 • Foliumzuur (vitamine B11) speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind en zit onder andere in komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.
 • Vitamine C zit vooral in citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien, tomaten, broccoli en andere groene groenten.

Proteïnen

Het belang van voldoende proteïnen wordt vaak onderschat. Het zijn de bouwstenen van al je cellen, afweerstoffen, enzymen en de meeste hormonen.

Goede bronnen zijn: noten, (hennep)zaden, algen, bijenpollen, ei, wilde vis, wild en proteïne poeders. Een aantal groenten en zaden bevatten ook kleine hoeveelheid aan proteïnen, zoals avocado, pompoen, banaan, dadels, sesamzaad, spruitjes, bloemkool, doperwten en zonnebloempitten. 

Een aantal jaar geleden werden we doodgegooid met superfoods. Elke maand was er wel weer een nieuwe hype, die ons zogenaamd in één klap gezond zou kunnen maken. Toch zijn die superfoods zo gek nog niet. Het zijn vaak krachtige bronnen van nutriënten, die positief werken op je vruchtbaarheid. Vooral chiazaad, chlorella, spirulina en hennepzaad kunnen een goede aanvulling zijn op je voeding.

Ook lezen: Wat zijn de verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid en wat kun je er tegen doen?

Welke voeding is niét goed voor je vruchtbaarheid?

Nu komt het stomme gedeelte. Nadat we hebben verteld wat er allemaal wél goed is voor je vruchtbaarheid, gaan we nu vertellen wat je beter kunt laten staan. En dat is nogal wat. Maar je moet bedenken dat alles wat je lever niet kan verwerken en afvoeren, wordt opgeslagen in je vet- en bindweefsel. Hierdoor neemt de veerkracht van je lichaam af en ben je minder vruchtbaar.

Dus als je zwanger wilt worden is het aan te raden om je lever zo min mogelijk te belasten en deze dingen zo veel mogelijk te vermijden.

 • Cafeïne remt de ontwikkeling van de embryo. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een miskraam met 50 procent vergroot als je twee koppen koffie (of 4 koppen groene of zwarte thee) per dag drinkt. Kies daarom liever voor kruidenthee.
 • Suiker werkt sterk verzurend en kan je lichaam beroven van zijn reserves aan vitamines en mineralen. Je lichaam kan hierdoor uit balans raken, waardoor er klachten ontstaan met je menstruatie en vruchtbaarheid. Vermijd daarom alle suiker, zoetstoffen en stevia op basis van alcohol.
 • Koemelk is niet zo goed voor de gezondheid en voortplanting. Niet-biologische koemelk, yoghurt en kaas bevatten veel oestrogenen en antibiotica en kunnen darmproblemen veroorzaken. Eet het daarom met met mate en kies voor de biologische versies.
 • Transvetten kunnen leiden tot verlaagde vruchtbaarheid, verlaagde spermaproductie, negatieve effecten op de groei van de foetus, endometriose, hart- en vaatziektes en kanker. Ze zitten vooral in chips, koekjes, gebak, frites, crackers, pindakaas, mayonaise, bakkerijproducten, voorverpakte gebakken producten en fast food. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden en vervang margarine door roomboter, ghee, kokosolie of koudgeperste olijfolie.
 • Anti-nutriënten in granen die zitten in brood en deegwaren, zoals tarwe, rogge, gerst, maar ook in rijst soja, mais en pinda’s. Nu zitten er ook goede voedingstoffen in granen, dus je hoeft ze niet compleet te bannen. Vervang ze liever door spelt of quinoa, deze granen bevatten veel minder anti-nutriënten. En boekweit, sorghum en gierst zijn het beste alternatief, deze granen bevatten helemaal geen anti-nutriënten.
 • Soja bevat veel hormonen en heeft daarom negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Vooral bij mannen kan het effect hebben op de kwaliteit van het sperma en tevens de kans op teelbalkanker vergroten. Probeer daarom soja-producten zo veel mogelijk te vermijden.
 • Kweekvis bevat veel schadelijke stoffen, doordat ze met onnatuurlijk visvoer en antibiotica worden gevoederd. De beste optie is duurzaam gevangen wilde vis.
 • Pesticiden op groentes en fruit hebben invloed op je hormoonbalans, omdat ze HVC (hormoon verstorende chemicaliën) bevatten. Kies daarom zo zo veel mogelijk voor biologische producten. Die zijn gegarandeerd pesticide vrij dankzij de strenge regels waaraan deze producten producten moeten voldoen.

Als je portemonnee het niet toelaat om alles biologisch te kopen, probeer dan in ieder geval sla, tomaten, komkommers, appels, prei, perziken, aardbeiden, peren, druiven, paprika’s en sinaasappels biologisch te kopen. Daarvan weten we namelijk dat de niet-biologische varianten veel pesticide bevatten.

Lees ook: Zo kun je biologisch eten kopen tegen een lagere prijs

No stress

Doe vooral waar jíj je fijn bij voelt en niks waar je extra stress van krijgt. Geen van deze dingen garanderen een zwangerschap, maar als het jouw vruchtbaarheid met een paar procent verhoogt, is de kans dat je zwanger wordt natuurlijk wel iets groter. En zo komt jouw droom toch weer een klein beetje dichterbij.

In het derde en laatste deel van dit artikel lees je welke yogahoudingen je kunt doen om je vruchtbaarheid te stimuleren.

Meer over vruchtbaarheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vruchtbaarheid: welke invloed heb jij er zelf op? (deel 2)
Sluiten