Kim van den Oord
Kim van den Oord Uncategorized 6 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Vrouwenteam in een mannenwereld: je ziet het in de Netflix-documentaire Maiden

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Maiden, een inspirerend verhaal over het eerste, volledig vrouwelijke zeilteam dat meedoet aan een maandenlange race over de wereld.

Toe aan een stevige dosis girl power? In deze documentaire staat powervrouw Tracy Edwards aan het roer van een volledig vrouwelijk zeilteam tijdens de Whitbread Round the World Race in 1989, ondanks alle kritiek die ze krijgt van haar mannelijke concurrenten. We like! 

Mannenwereld

“Jullie zijn niet sterk genoeg,” en “meisjes kunnen het niet, jullie gaan dood,” zijn uitspraken die al in de eerste paar minuten van de documentaire te horen zijn.

Maiden is een portret van vrouwen in een mannenwereld: bekritiserend en vol ongeloof wordt er gekeken naar het eerste vrouwelijke team dat mee wil doen aan de loodzware zeilrace van 33.000 zeemijlen over de oceaan die start en – via Amerika en Oceanië – eindigt in Engeland.

Meer lezen over vrouwen aan het roer: “Met meer vrouwen aan de top zijn we er nog niet”: Caroline Glasbergen over female leadership

De vrouwen worden zwaar onderschat en (bijna) niemand gelooft dat zij de race zullen overleven. Het vrouwenteam laat zich niet uit het veld slaan en gebruikt de jarenlange afwijzingen juist als nieuwe motivatie. Onder leiding van Tracy Edwards krijgen ze het in 1989 tóch voor elkaar om mee te doen aan de race.

Doorzettingsvermogen

Op een tweedehands zeilboot, genaamd de Maiden, gaat het vrouwenteam de strijd aan. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Vanaf de eerste seconde van deze documentaire komt het doorzettingsvermogen van Edwards sterk naar voren en blijft zij zichzelf en haar team trouw tot het einde.

Hoewel Edwards in het begin van de documentaire nog wordt afgebeeld als een ongecontroleerde puber, is ook hier haar doorzettingsvermogen al zichtbaar. Gaandeweg groeit Edwards toe tot een vastberaden, zelfbewuste vrouw die strijdt voor wat zij het liefste doet: zeilen.

Maiden: inspirerend en motiverend

Maiden is een inspirerend en motiverend verhaal over vallen en opstaan. Tracy maakt zich sterk voor haar rechten en wensen als vrouw in een wereld die gedomineerd wordt door mannen én bewijst dat vrouwen in bepaalde dingen even goed zijn als mannen. Ze laat ons zien dat wanneer je iets echt wil, je nooit op moet geven.

In deze documentaire krijgen we lessen over doorzettingsvermogen, moet en het bedenken van oplossingen als iets je haast onmogelijk wordt gemaakt. Ook laat Edwards ons zien hoe je in eigen kracht gaat staan. Hier kunnen we veel van leren!

Bekijk de volledige trailer hieronder:

Meer Netflix tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouwenteam in een mannenwereld: je ziet het in de Netflix-documentaire Maiden
Sluiten