Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 14 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Een must-see over het beeld van vrouwen in de media: Miss Representation op Netflix

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Miss Representation. “There is no place for woman intellectuals. It’s all about the body, not about the brain.” Dat lijken heftige woorden, maar het is nog heftiger dat ze waar zijn – én dat ze door een tienermeisje worden uitgesproken. Als jonge meisjes al zo’n vertekend beeld hebben van vrouwen, hoe kan er dan ooit gelijkheid tussen mannen en vrouwen komen?

Dit vind je vast ook interessant: Deze docu op Netflix moet je zien: Living On One Dollar.

 

Seks en uiterlijk

Daar gaat de documentaire Miss Representation op Netflix over. In de docu wordt vooral aandacht besteed aan het beeld dat media schetsen van vrouwen; hoe het altijd gaat over seks en uiterlijk. Mannen komen in het nieuws omdat ze belangrijke dingen hebben besloten, terwijl er over vrouwen dingen worden geschreven als ‘Hoe de kledingstijl van … verandert nu ze directeur is.’

En als de meest invloedrijke vrouwen al zo worden afgeschilderd in de media, hoe kunnen we ‘de gewone vrouw’ dan wel serieus nemen? De focus op schoonheid zorgt voor een enorm vertekend beeld van vrouwen, en zorgt er dan ook voor dat vrouwen anders worden behandeld en soms zelfs van hun rechten worden beroofd.

Van jongs af aan wordt vrouwen verteld dat ze mooi en leuk moeten zijn – op middelbare scholen zijn meisjes vooral bezig met uiterlijk, in plaats van daadwerkelijk goede cijfers te halen. ‘Woman are brought up to be fundamentally insecure’, aldus de documentaire. En zo lang de media worden bepaald door mannen, gaat dat niet veranderen – dat kan alleen als vrouwen zelf opstaan. En dat begint bij het bekijken van deze docu, als het aan ons ligt.

Je kunt Miss Representation bekijken op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een must-see over het beeld van vrouwen in de media: Miss Representation op Netflix
Sluiten