Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Body 4 apr 2018

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen omdat hun brein harder werkt

Je vriend springt elke ochtend vrolijk z’n bed uit, terwijl hij jou uitlacht omdat je het daglicht nog niet aankunt. Maar niet lang meer, want er blijkt een onderzoek te zijn dat aantoont wat wij allang dachten: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen omdat hun brein het een stuk drukker heeft. De uitspraak dat vrouwen beter kunnen multitasken, komt niet zomaar uit het niets vallen. Wat het onderzoek van de Britse Loughborough University heeft ontdekt is dan ook dat vrouwen veel meer hersenactiviteit hebben en meer delen van hun hersenen gebruiken dan mannen – niet alleen voor multitasken, maar ook andere dingen (zoals nadenken). En omdat ons overwerkte brein hierdoor langer de tijd nodig heeft om uit te rusten en goed te herstellen dan dat van de man, hebben vrouwen meer slaap nodig.

Dit vind je vast ook leuk: Wow: in IJsland is het nu illegaal om vrouwen minder te betalen.

 

20 minuten meer

Klinkt logisch, toch? In de praktijk betekent dit volgens het onderzoek zelfs dat vrouwen gemiddeld 20 minuten meer slaap nodig hebben per nacht dan mannen. Dat is in alle gevallen zo: als een man een baan heeft waarbij hij veel moet nadenken en moeilijke beslissingen moet nemen, heeft hij weliswaar meer slaap nodig dan de gemiddelde man, maar nog steeds niet zoveel als de gemiddelde vrouw.

Dus mocht je nog een goed excuus nodig hebben om je nog eens om te draaien in bed en die 20 minuutjes extra slaap te pakken: here you go. Je hebt ze nodig.

 

Bron: NSMBL

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NSMBL

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen omdat hun brein harder werkt
Sluiten