Redactie
Redactie Psyche 31 dec 2020
Leestijd: 6 minuten

Deze vrouwen geven een frisse blik op de ‘werk-privé’-balans

Er zijn inmiddels een aantal vinkjes die ik kan zetten op het vooroordelen-lijstje. Van zwanger solliciteren (‘nee meneer de manager, mijn ogen zitten niet ter hoogte van mijn dikke buik’) tot een mooie functie die naar mijn mannelijke collega gaat door mijn eigen bescheidenheid. Maar ook op de positieve lijst vink ik aardig wat af, want eigenlijk voelt de rol #teammama best fijn. En heb ik dit jaar een succesvol neven-project gehad: gezin met man in de zorg, 2 kleuters en een baby én mijn eigen baan in tijden van lockdown.  

Wanneer je je gaat verdiepen in onderwerpen rondom female empowerment, kom je snel terecht bij de welbekende krabbenmand, de discussie over een quota en het dramatisch lage aantal vrouwen in leiderschapsposities. En laten we de loonkloof niet vergeten.

Maar de concepten ‘vrouwelijk ondernemerschap’ en ‘vrouwelijk leiderschap’ zijn zo veel breder dan dat. Wordt het niet eens tijd om naar de positieve kant van de discussie te gaan?

Working mom bias

Net zoals veel vrouwen van mijn generatie, begon ik na mijn afstuderen met het nastreven van mijn grootse ambities en carrière.

Nu, 10 jaar later, is mijn ambitie niet veranderd, maar ziet mijn werkend leven er heel anders uit. Zo heb ik mijn sollicitatiegesprek bij Exact gehad met een baby van 6 weken oud, blijk ik scherp en goed te functioneren ongeacht het aantal uren slaap (handig in het geval van doorkomende tanden of nachtmerries) en durf ik wel te stellen dat ik vele malen efficiënter ben geworden in het uitvoeren van mijn werk (want soms moet je balanceren tussen ziek kind en te veel meetings).

Toch zie ik om me heen zo vaak die negatieve bias die bij werkende moeders lijkt te horen. En dat is jammer. Daarom greep ik met beide handen de kans aan om me met 4 inspirerende vrouwen te omringen om een gesprek op te nemen voor Exact Live over female empowerment.

Rete-ambitieuze millenials

“Mijn idolen en rolmodellen kwamen uit de Fancy, Hitkrant en Yes en waren hoofdzakelijk zangeressen of actrices. Redelijk onbereikbare doelen als het je zowel ontbreekt aan enige zangkwaliteiten of acteerambities. Hoe anders is het voor alle jonge meiden nu, die in influencers, vloggers en vrouwelijke ondernemers voorbeelden zien die tonen welke mogelijkheden er voor ze liggen.”

Lees ook: Mannen profiteren ook van feminisme (misschien zelfs wel meer dan vrouwen)

Emilie Sobels was mijn eerste tafelgast: 32 jaar en een behoorlijke track-record als founder van #Workmode en The Selfmade Summit en schrijfsters van 3 boeken. Zij gelooft in de magie van het bij elkaar brengen van vrouwen en in haar rol om jonge meiden te inspireren. Haar enorme drive en ambitie in combinatie met haar ‘purpose-drive’-ambitie zijn typerend voor veel millenials.

Alle ballen verzamelen

Ik sprak ook met Emily Jacometti, founder van meerdere bedrijven in de gaming-industrie én moeder van 3 kinderen. Als CEO in de gaming industry valt er nog behoorlijk wat te winnen: 16 procent van de werknemers is vrouw en maar 1 procent heeft een management-functie.

Emily bezit dezelfde tomeloze ambitie, passie en een gevoel van verantwoordelijkheid als Sobels om een eerlijk en transparant beeld te geven van zichzelf. Was haar drive als eind twintiger onbegrensd; “met de verantwoordelijkheid voor drie jonge kinderen voelt het als een Ikea-ballenbak die over je uitgestort wordt en ben je simpelweg niet meer de baas over je eigen tijd”, zoals zij zelf zegt:

Ook lezen: Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

“We hebben we het altijd over de negatieve kanten: vrouwen zijn emotioneel of ‘ze zal wel te weinig tijd hebben’. Maar ik zie juist de positieve bias. Ik ben supergoed in strak plannen, het is een soort militaire operatie; ik kan effectief met mijn tijd omgaan. Wanneer je een gezin hebt, word je gedwongen om die skills aan te leren. ”

Keuzevrijheid

Maar hoe voorkom je dat je afstevent op een burn-out of dat je als moeder het gevoel krijgt (intrinsiek of opgelegd) dat je op fronten tekortschiet?

Hierover sprak ik Jiske Barten, founder van SparkL en senior coach bij Franklin Covey. “Ik hoor vaak mensen zeggen ‘hoe overleef ik dit’. Ik zou het willen omdraaien. Het gaat over bewust keuzes maken. Wat is mijn droom, wat is mijn bijdrage? Hoe wil ik zijn als ondernemer, als moeder, als vriendin en hoe wil ik zijn als mezelf, want ik ben er ook nog. Dat komt vaak op de laatste plaats. Ik heb helder welke dingen ik belangrijk vind. Ik laat mijn agenda niet regeren over alles wat op me af komt.”

Het maken van keuzes heeft niets te maken met je ambitie of de mogelijkheid om succesvol te zijn. Maar waarom maken we dan niet altijd die keuzes voor onszelf?

Misschien moeten we wat minder bang zijn. Emilie Sobels verwoordde dit mooi: “Ik heb ooit als advies gekregen dat geen enkele keuze definitief is. Elke keer als ik een hele moeilijke of heftige keuze moet maken, of wanneer ik op een soort tweesprong sta, dan zorgt die uitspraak ervoor dat ik kan relativeren en kan denken ‘ik ga misschien nu links, maar dat betekent niet dat ik nooit meer terug kan’. Daardoor blijf ik niet hangen in helemaal geen keuze maken.”

Flexibele werktijden

Mijn vierde spreker Florien de Nijs, CHRO van Exact, beaamt dat en is een voorbeeld daarin. Zij maakt bewust de keuze om ’s avonds te werken (‘confession time, daar krijg ik energie van’) om daarmee ook ruimte te maken voor haar gezin op andere momenten.

Want waarom zou je van 9 tot 5 moeten werken? Zichtbaarheid op de werkvloer (vindt Florien trouwens een ‘mannending’), moet plaatsmaken voor vertrouwen. “Wees kwetsbaar en wees bereid om keuzes te maken en ga daar dan voor. Wanneer je iets wilt, maak een plan en laat je daar niet van weerhouden.”

Ook interessant: Zo houd je werk en privé goed gescheiden als je thuis werkt

En daarmee legt ze het fundament voor een culturele omslag binnen Exact. Leading by example laat ze dat niet alleen aan haar team zien, maar ook aan anderen in de organisatie. En dit schept voor mij, maar ook voor anderen, binnen Exact de mogelijkheid om nog steeds mega ambitieus te zijn EN compromisloos wanneer het aankomt op de kwaliteit van leven.

De mama-stempel

Ik ben mijn werk, ik ben moeder, en ik ben ik. Werk/privé is een spectrum, waarin ik het ene moment meer de ene kant op leun en daarna de andere. Het zit hem in de keuze die ik maak waar ik in het spectrum zit en om dat heel bewust te doen.

En dus ben ik trots, op die mama-stempel. Want blijkbaar heb ik de manier waarop ik thuis mijn gezin run en mijn kinderen vertrouwen geef, meegenomen in mijn werkende-ik. En heb ik daarmee ruimte gecreëerd waardoor anderen open en eerlijke gesprekken met me aangaan. En volgens mij is daar nog flink wat te winnen.

Want waar veel managers sturen op kpi’s en resultaat, hebben weing van hen ECHT door wat er speelt in hun team. En in deze tijd, waarbij iedereen thuiswerkt en er zoveel impact is op de well-being van werknemers, is dit helemaal zo gek nog niet.

Dit gastartikel is geschreven door Lieneke Verrest, Senior Communication Specalist bij Exact. Naast dat Exact bedrijfssoftware levert voor het MKB, heeft het bedrijf een actief beleid voor Corporate Social Responsability.

Meer over vrouwelijk leiderschap:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze vrouwen geven een frisse blik op de ‘werk-privé’-balans
Sluiten