Kiara Louis
Kiara Louis Better World 6 feb 2018

Deze vrouwelijke wetenschappers willen Antarctica redden

De ijskappen smelten, natuurrampen komen steeds vaker voor en de eerste klimaatvluchtelingen zijn een feit. Klimaatverandering is echt bezig. En dat is geen positief verschijnsel. Gelukkig wil deze groep ambitieuze, vrouwelijke wereldverbeteraars hier iets aan doen. Komende maand gaan ze weer op expeditie, naar Antarctica.
Want zeker in natuurgebieden als Antarctica is klimaatverandering zichtbaar en voelbaar. Wat door sommigen nog ontkend wordt, is daar realiteit. Zo is het paringsseizoen voor sommige diersoorten minder voorspelbaar dan het voorheen was. Ook stijgt de zeespiegel en smelten de ijskappen, door de opwarming van de aarde. Het is natuurlijk de vraag hoe zich dit in de toekomst verder gaat ontwikkelen. Een fenomeen waar veel wetenschappers zich mee bezig houden.

Het project

In december 2016 vertrokken al 76 vrouwen voor een expeditie van drie weken naar Antarctica. Het credo: Mother Earth needs her daughters. Tijdens zo’n expeditie kunnen de weersomstandigheden pittig zijn, maar de positieve sfeer binnen de groep maakte veel goed, volgens de leiders. Co-founder Mary-Anne Lea dacht ooit dat het te ingewikkeld en risicovol was, maar toch is het gelukt. Lea is marinebioloog en heeft de handen ineen geslagen met drie andere ambitieuze vrouwen om dit project ‘Homeward Bound’ te initiëren.

De organisatie die het idealistische project organiseert, brengt vrouwelijke wetenschappers samen om zo milieuproblematiek op te lossen. Samen hebben ze met een digitaal programma een manier gevonden om vrouwen in de wetenschap te informeren over de huidige problemen op het gebied van milieu. Ze motiveren hen om hun steentje bij te dragen én om te geloven in henzelf. Hierbij krijgen de vrouwen les van verschillende experts op gebied van marinebiologie.

Vrouwen in de wetenschap

Van alle onderzoekswetenschappers is slechts 28% vrouw. Vrouwen zijn dus sterk ondervertegenwoordigd binnen de wetenschap, blijkt uit een UNESCO rapport. Vooroordelen op basis van gender zit diepgeworteld in de wereld van onderzoek doen. Nog veel mensen denken dat vrouwelijke wetenschappers minder goed zijn, of überhaupt niet geschikt voor the job. En hoewel het klopt dat voor vrouwen een expeditie naar Antarctica uitdagend kan zijn, geldt dat voor mannen net zo goed.

Het doel

De twee oprichters van het ‘Homeward Bound’-project kijken uit naar de volgende expeditie. Deze maand vertrekken ze. Uiteindelijk willen ze een team van duizend vrouwelijke wereldverbeteraars vanuit de hele wereld opbouwen, die hun programma succesvol hebben afgerond. Daarmee hopen ze dat hun lessen vanuit Antarctica worden meegenomen naar huis, waar de kennis door middel van een sneeuwbaleffect kan worden verspreid. Hoe meer mensen zich bezighouden met het beschermen van de aarde, hoe beter. Lea geeft aan: “We hopen een verbinding te kunnen leggen tussen dit continent, en degenen die er erg ver vanaf wonen. De acties van deze mensen hebben namelijk wél enorm veel impact. Iedereen zou moeten begrijpen dat we allemaal kunnen bijdragen aan de missie om onze CO2 uitstoot te verminderen.” Moeder Aarde heeft haar dochters nodig, namelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze vrouwelijke wetenschappers willen Antarctica redden
Sluiten