Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 25 okt 2016

Vrije dag voor een doktersbezoek terwijl je niet ziek bent? Dat kan!

Een extra dag vrij krijgen van werk terwijl er helemaal niets mis met je is? Klinkt goed. En het bestaat echt; een aantal werkgevers in Amerika geven hun werknemers zo’n dag. Het is alleen niet bedoeld om de hele dag op de bank te liggen of lekker de stad in te duiken. Deze vrije dag is bedoeld om medische controles uit te kunnen voeren, waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt.

In de hedendaagse werkcultuur is er een gevaarlijk conflict tussen werk en gezondheid. We hebben soms niet eens tijd om ons bureau te verlaten voor lunch en dat terwijl samen eten met collega’s zo belangrijk is. Tijd vinden voor medische check-ups is al helemaal lastig. Deze bezoeken hebben vaak geen directe noodzaak, dus gaan we maar niet. Maar of dat nou zo verstandig is…

In Amerika hebben een aantal werkgevers de ‘Unsick Day’ geïntroduceerd. Op deze dag kunnen werknemers zonder schuldgevoel hun werk missen voor medische controles, zoals een oogexamen, een huidscreening of tandartscontrole.

Waarom een ‘Unsick Day’?

Te vaak staat werk in de weg voor een goede gezondheid. Een hoge werkdruk en verplichtingen op werk zorgen ervoor dat een tandartscontrole er nog wel eens bij inschiet. Je ogen laten testen? Ach, daar heb je toch helemaal geen tijd voor. En wat moeten ze op je werk wel niet denken als je daarmee aankomt?

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Verwachtingen op werk zorgen ervoor dat werknemers niet de tijd durven te nemen voor medische controles. Zelfs bij de meest vooruitstrevende bedrijven zijn veel werknemers bang dat ze zullen worden beoordeeld of gestraft als ze tijd uittrekken voor een routine check-up. Zo blijkt uit de enquête van digitaal gezondheidsplatform Zocdoc dat de helft van de Amerikaanse werknemers (50%) denkt dat werk missen voor preventieve gezondheidsafspraken hun kans op promotie vermindert. De meerderheid (51%) van de Amerikaanse werknemers zou eerder naar preventieve gezondheidsafspraken gaan als hun werkgever dat aanmoedigde.

Ook een te hoge werkdruk weerhoudt werknemers ervan om medische controles te doen. Er is simpelweg geen tijd voor. Maar liefst 86% van de werkende Amerikanen zou een preventieve zorgafspraak annuleren of uitstellen vanwege te hoge werkdruk.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Everybody wins

Met het initiatief ‘Unsick Day’ hoopt Zocdoc dat bedrijven werknemers proactief gaan aanmoedigen om preventieve controles te doen. Want dat is volgens de oprichters voor iedereen voordelig. Niemand heeft er voordeel aan als jij niet 100% gezond bent. Als je tandproblemen krijgt doordat je lange tijd niet op controle bent geweest, ben je verder van huis. In plaats van een puur uur kan het dagen duren voordat je weer op je werk kunt verschijnen.

Daarnaast is het ook een effectieve manier voor bedrijven om werknemers aan zich te binden. Uit de enquête van Zocdoc blijkt dat de helft (49%) van de Amerikanen eerder bereid is te kiezen voor een bedrijf of te blijven bij een bedrijf dat bereid is tijd vrij te maken voor preventieve gezondheidshulp.

Waar krijg ik zo’n dag?

Op de website Unsickday.com kunnen werknemers een ‘Unsick Day’ aanvragen en werkgevers een ‘Unsick Day’ aanbieden. Althans, in Amerika. Het idee is nog niet naar Nederland overgewaaid. En dat is misschien maar goed ook. De verleiding om op je ‘Unsick Day’ onder de wol te kruipen met je favoriete serie en een zak chips is wel erg groot…

Meer lezen

Minder uren werken en vaker op vakantie: is het tijd voor een work/life balance herinrichting?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vrije dag voor een doktersbezoek terwijl je niet ziek bent? Dat kan!
Sluiten