Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 19 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s

Volgens de wetenschap maken vrienden ons gelukkiger, gezonder én minder gestrest. Maar ehh.. dan moet je die vrienden zo nu en dan wel zien. Wat nou als je, vanwege tijdsgebrek of veranderende interesses, amper contact meer hebt met je oude vrienden? Vorige week nog schreven we waarom sommige vriendschappen verwateren. De conclusie? Teveel verschillen verstoren de band en zijn funest voor de vriendschap. Je kunt in het begin misschien op één lijn zitten, zeggen we in het artikel, maar “wanneer er in je leven dingen als een nieuwe baan, woonplaats, kindjes, andere mensen of interesses komen kijken, kan het best zo lopen dat jullie gedeelde horizon ineens verandert.”

Overeenkomsten zijn dus belangrijk. Maar er is nog iets. Want ook al is er een goede match tussen jou en je vrienden, dan nog moet je je best blijven doen voor elkaar. Het punt is: vriendschappen hebben onderhoud nodig om te kunnen blijven bestaan en te kunnen groeien. Maar voor onderhoud is vrije tijd nodig. En vrije tijd is soms nogal schaars…

Bomvolle agenda’s

Je zult vast merken dat het niet altijd makkelijk is om een afspraak te plannen met vrienden. Helemaal als het een groep betreft. Iedereen heeft een bomvolle agenda met (werk gerelateerde) activiteiten en verplichtingen. Dat weekend van de 18e kan de één niet, het weekend van de 25e de ander niet, en on and on and on. Uiteindelijk vind je dan toch een datum dat iedereen kan. Ergens over drie maanden.

Vriendschap onderhouden

Je kunt dus de meest fantastische vrienden hebben, het is moeilijk om de vriendschap te onderhouden als het jullie aan tijd ontbreekt. Maar gelukkig is er een plek waar het wél makkelijk is om het contact met anderen levend te houden. En dat is… je werk.

Het kantoor waar je werkt is dan misschien niet zo’n gezellige omgeving als het bruine café om de hoek, als we Science of Us mogen geloven ligt hier wel de mogelijkheid voor echte vriendschap. En eigenlijk is dat best begrijpelijk. Wie een fulltime baan heeft spendeert ten slotte meer tijd met collega’s dan met vrienden.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

De voordelen

Op de werkvloer is er dus simpelweg de ruimte voor een vriendschap om te groeien. Maar buiten dat zitten er ook een aantal voordelen verbonden aan bevriend zijn met je collega’s.

Het maakt je productiever

Onderzoek van het Amerikaanse research en consulting bedrijf Gallup suggereert dat vriendschappen op de werkvloer positief zijn en ondersteuning en gezelligheid bieden. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen meer leren en productiever zijn wanneer ze plezier hebben op hun werk.

Beter werk

‘Productiever?’ denk je nu. ‘Collega’s die het gezellig hebben kletsen toch veel te veel met elkaar?’ Eh ja. Klopt. Uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat bevriende collega’s inderdaad meer met elkaar kletsen tijdens werktijd. Maar dat betekent niet dat het slecht is.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat gesprekken in de meeste gevallen gingen over het werk waar collega’s op dat moment mee bezig waren. En dat leidt er alleen maar toe dat mensen beter werk verrichten, zeggen de onderzoekers.

Het is dus een prima idee om vrienden te worden met de mensen met wie je werkt. Alleen: hoe pak je dat aan?

Vrienden worden met collega’s

In het boek The Best Place to Work legt psycholoog Ron Friedman uit dat er vier ingrediënten nodig zijn voor een vriendschap. Drie daarvan – fysieke nabijheid, bekendheid en gelijkenis – zijn gemakkelijk te vinden op de werkvloer. Maar er is één voorwaarde voor vriendschap die iets lastiger te realiseren is op de werkvloer. Het gaat om het delen van intieme details.

Onderzoekers van de Washington State University vonden dat dit net zo belangrijk was bij het creëren van vriendschappen op de werkvloer als bij het ontwikkelen van een romantische relatie. Zou je best wat beter bevriend willen worden met je collega’s? Dan moet je dus niet alleen maar over koetjes en kalfjes praten. Onthul dingen over je privéleven (dat hoeven niet meteen heftige dingen te zijn) en laat zien wie je bent. Naarmate de relatie groeit, zeggen onderzoekers, moet het niveau van zelfonthulling ook groeien.

Meer lezen over vriendschap?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️