Josephine Kay
Josephine Kay Spiritualiteit 28 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Vrede ervaren is volgens spiritual teacher Katiza Satya dé manier om gelukkig te zijn

Katiza Satya is een yoga-expert pur sang. Ze is gecertificeerd als yogaleraar en adviseur voor Delight Yoga. Aan Bedrock vertelt ze over hoe in vrede zijn met jezelf leidt tot geluk en berusting.

Katiza omschrijft zichzelf als een vredevol, gelukkig en vrij mens. “Mijn enige interesse is om wakker te zijn en te zien wat de ware werkelijkheid is. Niet de illusie waar veel mensen zich in begeven.”

Vrede ervaren is volgens spiritual teacher Katiza Satya

Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben in Santiago, Chile geboren in een zeer liefdevolle familie waar ik me altijd erg welkom en veilig heb gevoeld. Ik wist van jongs af aan dat het leven kostbaar was. Ik was me bewust van de stappen die ik nam op aarde, en hoe mijn vingers voelden als ik bijvoorbeeld bloemen of stenen aanraakte.

Het gevoel dat ik op een bijzondere planeet leefde en het gevoel dat natuur mij gaf, heeft ervoor gezorgd dat ik terug kijk op deze tijd als extreem waardevol.

Must read: Op zoek gaan naar ‘inner peace’ is een dankbaar gevolg van maatschappelijke vooruitgang, en niet van stress

Ik leerde dat je met liefde, geloof en respect voor anderen moest leven. Na school ben ik Design en Kunst gaan studeren. Ik reisde veel en dat was voor mij een manier om verschillende realiteiten te aanschouwen. Het zorgde ervoor dat de grote puzzel des levens meer duidelijkheid kreeg, dus ik probeerde zo vaak mogelijk meer van de wereld te zien.

Hierna werd ik kunstenaar. Ik was namelijk niet goed in het communiceren met woorden, maar kon me beter uitdrukken via stilte en beelden.

Verder ben ik een vrouw, een dochter, een zuster, een vriendin, een moeder, een oma, een lover en een partner. Ik houd ervan om alles in één te zijn. Zij vormen wie ik ben en zorgen ervoor dat ik echt ja tegen het leven kan zijn, en dat ik een vol leven leid en van alle elementen geniet.”

Life changing experience

“Toen ik pas 13 jaar oud was, had ik een bijna dood ervaring. Hierna is voor mij een nieuw soort leven begonnen. Ik had geen angsten meer, het was alsof die helemaal weggevaagd waren. Ik begreep ook niet waarom mensen bang waren voor de dood, of überhaupt bang waren. Ik wist dat er niet zoiets was als een ‘einde’. Voor mij was het duidelijk dat alles continue doorloopt, als een prachtig geheel. Hier werd het eerste zaadje geplant voor mijn zoektocht naar waarheid in spirituele teachings.

Eerst zocht ik antwoorden in het Christendom, daarna het boeddhisme en toen kwam yoga op mijn pad. Dit bracht me naar India, Tibet en Nepal. Hier ontmoete ik meesters en kwam ik in aanraking met de puurste vorm van Dharma.

Ook interessant: Yoga nidra: een extreem ontspannen manier om op te laden (+leer de methode zelf!)

Les geven was voor mij een logische en onvermijdelijke volgende stap. Toen ik 37 was in 1997 begon ik steeds vaker wat ik geleerd had te delen. Het voelde nooit alsof ik een leraar was, en die ambitie heb ik ook nooit gehad. Maar ik voelde wel een behoefte om te communiceren met anderen vanuit mijn positie. Ik was helemaal ‘wakker’ en wilde dit delen. Van daaruit liep het een beetje vanzelf. Je zou kunnen stellen dat het als een kraan is die lekt en dat er uiteindelijk van dat water een rivier wordt gevormd. En ik neem mensen vervolgens mee de oceaan in.

De eerste aanleiding om te ‘delen’ kwam voort uit de vraag van mensen om mij heen. Ze wilden meer weten, en ik wilde de ware teaching van het yoga bewaken. Yoga werd namelijk op dat moment onwijs populair (vooral in Nederland) en er was zoveel onzin eromheen dat ik het als een roeping zag om de juiste informatie te verstrekken en de ware Dharma teachings toegankelijk te maken voor iedereen. Mijn inspiratie komt voort uit dat ik vind dat iedereen het recht heeft om deze te kennen, en om zich vrij te voelen.”

Waarom vind je dit belangrijk om te delen?

“Omdat het de bron en uitdrukking is van wie je echt bent. Als je dit niet weet, zal je een minder gelukkig leven leiden, en je ware potentie om écht mens te zijn mislopen. Dit is de essentie van yoga.”

Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Wat is belangrijk om te onthouden?

“Dat je het recht hebt op vrede, geluk en liefde. En om vrij te zijn als mens op deze aarde. Met de tools van yoga kun je de energieën van je lichaam en geest in balans krijgen zodat je beter kunt differentiëren tussen wat echt is, en wat niet echt is.”

Wat is voor jou inner peace?

“Wie ik ben. Vrede is vrede, in welke vorm dan ook. Als ik geen vrede voel is dat omdat ik even niet verbonden ben met de echte waarheid van het zijn.”

Denk je dat iedereen die vorm van vrede kan bereiken?

“Ja. het is juist de hele matrix van alles dat bestaat. Degene die anderen die kant op kan sturen moet die vrede voelen en ervaren, zodat zij de wijsheid en skills hebben om anderen te helpen het te vinden en zien.”

Wat zijn praktische stappen om deze vrede te bereiken?

“Ontwikkel een sterke intentie om dit leven compleet te ervaren, en leven. Begin met het connecten met dingen of mensen die het dichtstbij je staan. Begin van je eigen ademhaling te houden, en de kleine dingetjes in het leven. Probeer rustiger aan te doen, to slow down. Dat is namelijk binnen handbereik, het is juist precies hier waar wij nu zijn.”

Meer over vrede?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Vrede ervaren is volgens spiritual teacher Katiza Satya dé manier om gelukkig te zijn
Sluiten