Redactie
Redactie Mind 13 mei 2019

Stel jezelf de vraag die je leven kan veranderen

Er is één vraag, om antwoord te vinden op al je vragen. Als je tenminste vanuit je hart wilt leven. Wat als die vraag zou bestaan? Good news: hij bestaat. Deze vraag heeft mijn leven in elk geval veranderd, en ik geloof met heel mijn hart dat ‘ie dat voor jou ook kan doen.

Het leven zit vol met uitdagingen, zodat onze ziel kan groeien. Vaak, als we deze uitdagingen tegenkomen, stellen we onszelf de vraag: wat moet ik doen? Welke keuze brengt me van A naar B? Wat is het juiste om te doen?

Het verschil tussen hoofd en hart

Hoofd en hart zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Leven vanuit je hart is niet altijd makkelijk. Ook is het niet altijd even duidelijk waar een gedachte nou precies vandaan komt: welke stem komt uit je hoofd, en welke van je hart? En wat is de beste keuze voor alle betrokkenen, als er meerdere mensen bij jouw keuze of uitdaging betrokken zijn?

De misschien herkenbare struggle eindigt door jezelf déze vraag te stellen:

“Wat zou liefde doen?”

En luister. Of het nou om je gezondheid, je relaties of je werk gaat: deze vraag werkt op elk gebied van je leven. De volgende keer dat je een keuze te maken hebt: neem een stap terug van de situatie of het probleem, en stel jezelf de vraag: wat zou liefde doen?

Denk vanuit liefde

Het zou kunnen dat je na een lange dag werken nog een verjaardag of ander evenement hebt, en dat als je jezelf de vraag stelt wat liefde zou doen, dat liefde je zou vertellen dat je hard genoeg gewerkt hebt en tijd voor jezelf mag maken. Ter inspiratie: laat het bad vollopen, pak er een goed boek en een warme kop thee of soep bij en heb een mooie avond, gewoon met jezelf.

Lees ook: 8 kleine geluksmomentjes die je dag nét wat beter maken

Het kan ook zijn dat je in conflict bent met een ander, en dat als je jezelf de vraag stelt wat liefde zou doen, je de dingen ineens vanuit het perspectief van de ander begint te zien. Dat je compassievoller kunt zijn.

Ons ego vindt vrijwel niks fijner dan gelijk krijgen. Als je iemand bent die snel in woorden verzeild raakt met een ander, merkt dat je graag een argument wilt ‘winnen’, dan kan je diezelfde vorm van liefde toepassen op je ego. Vraag jezelf wat liefde zou doen en wees compassievol naar het schreeuwende stemmetje vanbinnen. Diep vanbinnen zit daar een bang, gekwetst kind wat gelijk wil krijgen, om die pijn niet te hoeven voelen. En het weet geen betere manier.

Hoe doe je dat?

Liefde zou compassievol zijn naar dat deel van jezelf, en tegelijkertijd compassievol naar de andere persoon en zijn of haar perspectief. Liefde zou luisteren. Liefde zou proberen de ander te begrijpen, voordat het begrepen wenst te worden. Als je niet helemaal begrijpt wat ik met die laatste zin bedoel en het interessant vind, lees dan The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen Covey.

Stel, je hebt besloten om een ochtend practice te gaan doen. Je hebt besloten ervoor te gaan: om elke ochtend op 6 uur op te staan en om 3 keer per week te gaan sporten. Maar op een dag voel je totaal geen motivatie om te gaan. Je voelt je zwaar, moe en hebt gewoon geen zin. Als je jezelf de vraag stelt wat liefde zou doen, of wat zelfliefde zou doen, krijg je het mooiste antwoord – wat precies voor jou op dit moment goed is.

Vind je misschien ook interessant: Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar

Het kan zijn dat het antwoord is ‘zeker weten dat jij naar de gym gaat! Het is goed voor je, en je kunt die fysieke uitdaging goed gebruiken je energie weer te laten stromen. Go!’ Voor iemand anders zou dat antwoord kunnen zijn: ‘Je werkt zo hard en hebt zoveel aan je hoofd, wat jij nodig hebt is rust. Blijf thuis.’

Er is dus geen answer-that-fits-all, maar er is een question-that-fits-all.

Bekijk hieronder de video waarin Mayke de vraag toelicht.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Mayke Niestadt. Zij organiseert The Inner Beauty Retreat op locaties als Ibiza en Portugal. Een lifechanging retreat voor zowel mannen als vrouwen die in hun volledige kracht komen te staan, door weer te verbinden met hun essentie en tools te leren voor het dagelijks leven. Ook is ze te volgen op YouTube met vlogs en Inner Beauty TV video’s. Op Bedrock deelt ze haar kennis over bewustzijn, geluk, (zelf)liefde en spiritualiteit.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Stel jezelf de vraag die je leven kan veranderen
Sluiten