Leïla de Jager
Leïla de Jager Care 12 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Lach jij wel genoeg? Waarom het zo’n gezonde gewoonte is

Pijn in je buik, tranen over je wangen en bij de slappe lach ook nog volledig de controle over eigen lijf en emotie verliezen. Er is niets dat lekkerder is, sneller oplucht of simpelweg zó fijn kan zijn als even een potje gieren van het brullen.

Of je hier nou je allermooiste pasfotoglimlach voor gebruikt of juist zoveel mogelijk tanden bloot lacht maakt voor alle goede bijkomstige effecten ervan, helemaal niets uit.

Van alle heilzame gewoontes die je kunt ontwikkelen, is (glim)lachen er één die altijd het verschil maakt en ook niet geheel onbelangrijk, die je zonder dat het je al teveel moeite kost veelvuldig en vaak kunt inzetten. Als troef tegen die maandagochtend-blues bijvoorbeeld.

Lachen maakt je namelijk niet alleen de knapste variant van jezelf maar het biedt vooral ook veel voordelen voor de innerlijke mens. Omdat die laatste regelmatig een welverdiend steuntje in de rug kan gebruiken.

Gemoedstoestand

Volledig gemeend of onoprecht, je lach beïnvloedt je gemoedstoestand. Het voelt misschien wat knullig om een glimlach van oor tot oor te faken als je je eigenlijk helemaal niet zo prettig voelt, maar het is een bewezen manier om je hersenen efficiënt en vooral effectief voor de gek te houden.

Must read: We lachen heel wat af, maar niet omdat we iets grappig vinden

Voor een heel goed doel natuurlijk. Je grote grijze massa is er in een mum van tijd heilig van overtuigd dat je stiekem blijer bent dan dat je brein zich eigenlijk voordoet. Het gevolg? Je hersenen volgen je mondhoeken en die donkere donderwolk die tot voor kort je humeur domineerde is binnen de kortste keren overgewaaid.

Aanstekelijk

Lachen werkt ook nog eens heel aanstekelijk. Ooit wel eens ruzie gehad met iemand die compleet onverwachts ongecontroleerd in lachen uitbarstte? Dan weet je ook dat het onmogelijk is om in een dergelijke situatie je gezicht nog veel langer strak in de plooi te houden.

Hoe vaker je lacht, hoe groter de kans dat je mimiek gespiegeld wordt door de mensen die je met je uiterlijke positiviteit confronteert. Zelfs die ene chagrijn die weigert je een beetje geluk of vrolijkheid in de vorm van omhoog-wijzende-mondhoeken terug te geven, wordt diep van binnen een beetje blijer van jouw (glim)lach. Zelfs als hij of zij pertinent weigert dat te laten zien.

Aantrekkelijker

Lachen boost niet alleen je zelfvertrouwen maar maakt je ook nog eens aantrekkelijker, betrouwbaarder, oprechter en extra empathisch in de ogen van anderen. Heel handig tijdens een eerste (zakelijke) kennismaking, een stressvol gesprek of wanneer je jezelf extra benaderbaar wilt maken voor de mensen om je heen.

Lees ook: 4 eigenschappen die je écht aantrekkelijker maken

Het is daarmee ook de uitgewezen manier om nieuwe vriendschappen te verkennen. Een goed getimede glimlach geeft anderen een helder signaal dat je bereid bent om contact met hen te leggen. Simpeler gezegd, je maakt daarmee heel duidelijk; ‘contact met mij maken en kletsen toegestaan’.

Hormonen

Wist je trouwens dat je onder het genot van diezelfde (glim)lach jezelf van een extra dosis dopamine, endorfine en serotonine voorziet?

Die vernuftige hormonen die je geluksgevoel zo sterk beïnvloeden en die bijvoorbeeld ook vrij komen tijdens het sporten of prettig fysiek contact. Dit maakt het de perfecte methode om niet alleen dagelijkse stress maar zeker ook diepgewortelde angst te lijf te gaan. In de meest letterlijke zin.

Immuunsysteem

Voel je je minder energiek of laat je gezondheid misschien even te wensen over? Lachen helpt je immuunsysteem door de productie van witte bloedcellen aan te jagen.

Dit zijn de cellen die je helpen om je fysieke en mentale gezondheid in balans te houden. Studies hebben aangetoond dat kindjes die in het ziekenhuis verblijven en bezoek krijgen van storytellers, clowns of poppenspelers substantieel meer witte bloedcellen aanmaken dan kinderen die dat soort bezoek niet krijgen. Vrijwilligerswerk voor iedereen die niet alleen anderen maar ook zichzelf van een gezonde dosis geluk wilt voorzien dus!

Door te lachen voel je je (onbewust) comfortabeler dan zonder die lach. Met name in situaties waarbij je uit je comfortzone moet stappen is het een trefzeker hulpmiddel om je minder ongemakkelijk te voelen.

Meer dan genoeg redenen om jezelf wat vaker te dwingen om groots te glimlachen. De Lachende Boeddha bewijst tenslotte al jaren dat hij er met kop en dikke buik bovenuit steekt als het gaat om het opvrolijken van iedereen die ‘m gadeslaat.

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Lach jij wel genoeg? Waarom het zo’n gezonde gewoonte is
Sluiten