Better Places
Better Places Betere wereld 29 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

Voor wie naar Peru gaat dit jaar: de beste (duurzame) tips

Reizen is geweldig en toerisme kan een land veel positiefs brengen. Maar toerisme kan ook een risico zijn. Natuur kan onder druk komen te staan, afval is vaak een probleem en traditionele cultuur kan deels verdwijnen. Ga daarom vooral bewust op reis. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ga je naar Peru, dan zijn dit onze tips om daar duurzaam te reizen. Duurzaam reizen klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het is vaak een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Neem bijvoorbeeld een hervulbare waterfles mee, in plaats van elke dag plastic flesjes water te kopen. Neem geen plastic zakken meer aan. Koop fruit op de markt, bij lokale verkopers. Maak geen olifantenritjes, kies voor lokale gidsen en ga respectvol om met lokale culturen.

Waarom backpacken de wereld juist niét een beetje mooier maakt

Het is ook een aanrader om te kiezen voor kleinschalige accommodaties en eco-lodges, die worden gerund door lokale families en die duurzaam werken. In de jungle van Peru vind je bijvoorbeeld geweldige eco-lodges, die zich inzetten om de (negatieve) impact van toerisme op de natuur zoveel mogelijk te beperken. Hier meer tips:

1. Homestays in Peru

In Peru zijn ook volop homestays te boeken. Je slaapt dan bij gastvrije families, die je even onderdeel laten zijn van hun leven. Guido is de lokale reisexpert van Better Places in Peru en hij biedt op zeventig locaties homestays aan. “Je leert zo het gewone leven in Peru kennen”, zegt hij. “Dat is een geweldige ervaring en de locals zelf levert het ook veel op. Een homestay is natuurlijk een goede alternatieve inkomstenbron, maar er is meer.

In gesprek met Martine Geijsels over de helende werking van de oceaan

Voor lokale kinderen is het bezoek van reizigers een eye-opener, omdat ze veel leren van toeristen. Hun zelfbeeld verbetert erdoor: meisjes zien bijvoorbeeld dat ze net zoveel kunnen bereiken als jongens. De hygiëne bij de lokale families is sterk verbeterd, de dorpen worden goed schoongehouden en tradities blijven beter bewaard. Reizigers zijn daar erg in geïnteresseerd, dus dat maakt de lokale gemeenschap extra trots op hun cultuur.”

2. De Koffieroute naar Machu Picchu

Als je een reis naar Peru maakt, wil je natuurlijk Machu Picchu zien. Je kunt dat via de Incatrail doen, maar die is maanden van tevoren volgeboekt. Een mooi, duurzaam alternatief is de Koffieroute. Dit is een meerdaagse trekking over een ander Incapad. Onderweg bezoek je verschillende biologische koffie- en cacaoplantages. Je slaapt bij de koffieboeren thuis (op de meest prachtige locaties), leert over de productieprocessen van koffie en maakt kennis met het leven op het Peruviaanse platteland.

Guido: “Het zijn prachtige families die echt houden van hun koffieplantages. Ze ontvangen je met open armen. De gastvrouwen kunnen bovendien fantastisch koken, met producten van eigen land. Het is een mooie kans om de goede keuken van Peru te leren kennen.” Bij de gezinnen heb je je eigen huisje. Je kunt je route zelf samenstellen, variërend van twee tot meer dagen.

3. Bewuste keuzes voor vervoer

Wil je duurzaam reizen, dan is het belangrijk om bewuste keuzes te maken voor je vervoer. Vliegen veroorzaakt veruit de meeste CO2-uitstoot van je hele reis, dus het is goed om het aantal vluchten te beperken. Dat begint al bij je internationale vlucht. Je kunt het beste een rechtstreekse vlucht boeken in een zo nieuw mogelijk toestel. Het voordeel is bovendien dat je veel sneller op de plaats van bestemming bent.

Better Places compenseert de CO2-uitstoot van al haar reizen, inclusief alle vliegreizen, door te investeren in duurzame kooktoestellen in Ghana. In Peru zelf kun je prima voor de bus of waar mogelijk de trein kiezen. De bussen zijn vaak heel comfortabel en je kunt voor de lange afstanden de nachtbus nemen. Een bewuste keuze én een leuke manier om met locals in contact te komen.

Over Better Places

Wil je ook bewuster op reis? Kijk dan eens bij de duurzame reisorganisatie Better Places, gespecialiseerd in individuele verre reizen op maat. Je stelt je reis helemaal op maat samen met een lokale reisexpert in het land van bestemming, die de meest bijzondere plekken van het land kent.

Hij heeft dan ook de beste tips voor de mooiste reisroute, de leukste kleinschalige hotels en gaafste excursies.

Zo maak je de wereld hoogstpersoonlijk een stukje groener vandaag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Voor wie naar Peru gaat dit jaar: de beste (duurzame) tips
Sluiten