Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 11 nov 2017

Voor alle verlegen mensen: dit is waarom jouw verlegenheid juist mooi is

Mijn eerste 'verlegen' herinnering is van toen ik op balletles zat. Ik stond als 5-jarig meisje in een roze tutu te wachten op mijn beurt om van de ene kant van de zaal naar de andere op te huppelen. Iedereen stond naar me te kijken en te wachten tot ik mijn eerste stap zou zetten. Ik voelde mijn wangen vuurrood worden en wilde door de grond zakken. En toen moest ik nog de zaal door galopperen.

Ik hield toen niet van de aandacht, en dat doe ik nu soms nog steeds niet. Op dat moment was ik het liefst onzichtbaar geworden (daar fantaseerde ik vroeger ook vaak over). Maar waarom eigenlijk? Ben ik zo bang om te falen? Nu houd ik nog steeds liever mijn mond, dan het risico nemen dat ik knalrood word als ik ‘m voor een groep open. Britse cultuurhistoricus Joe Moran schreef het boek, Shrinking Violets, over verlegenheid. “Verlegen mensen zijn zich misschien nog beter bewust van de imperfecties van taal. Daardoor zouden zij sneller de drang voelen om na een gesprek na te denken over hun woorden (of acties, red.). Veel van de literatuur en kunst die ik bespreek in het boek komt voort uit het gevoel dat contact tussen mensen faalt,” vertelt hij aan de Belgische Knack.

Verlegenheid wordt vooral als iets negatiefs of onhandigs gezien. Geen oogcontact willen maken, je mening niet durven uiten, contact met anderen mijden, je schamen voor je eigen gedrag of je geïsoleerd voelen kunnen allemaal gevolgen zijn van een verlegen karakter. Volgens C. Barr Taylor, professor psychologie aan de Universiteit van Stanford kan verlegen zijn ervoor zorgen dat je veel dingen die goed voor je zijn (zoals contact met anderen) misloopt. “Verlegen mensen gaan het liefst (overweldigende) sociale gelegenheden uit de weg. Dat kan al iets simpels zijn als iemands hand schudden. Dan zijn ze geneigd weg te kijken.”

Maar verlegen zijn hoeft niet altijd iets slechts te betekenen. Er zijn verschillende gewoontes die je hebt als je verlegen bent, die je zo kunt toepassen dat ze in jouw voordeel werken.

Je bent een denker

Verlegen mensen reflecteren als het ware ‘naar binnen’. Dat betekent dat je elke situatie (over)analyseert en eerder geneigd bent om het probleem (en antwoord) als eerste bij jezelf te zoeken. Maar Taylor laat weten: “verlegenheid hoeft niet iets te zijn waar je niet mee om kunt gaan.” Je kunt het namelijk zo zien: met de moderne technologieën hebben we geleerd om snel te handelen en te denken. De kunst van het zogeheten deep thinking gaat daardoor verloren. Daardoor is het juist bijzonder dat jij je ergens helemaal in kunt verdiepen, alle lagen rustig bekijkt en analyseert. Als je je gedachten de vrije loop laat, is er ruimte voor de meest creatieve ideeën. Je verdwaalt als het ware in je eigen hoofd.

En als je veel nadenkt ben je eerder geneigd weloverwogen beslissingen te nemen. Maar let wel op dat ‘goed nadenken’ wel iets anders is dan ‘over analyseren’ en je over iets opwinden. Daar zit een dunne lijn tussen. Mensen die verlegen zijn en zich daardoor misschien angstig voelen door een bepaalde situatie, moeten deze angst van een afstand proberen te aanschouwen. Verdrink er dus niet in.

Je kunt goed observeren

Mensen die verlegen zijn kunnen situaties beter van een afstand bekijken en zien dingen die andere mensen misschien missen. Verlegen zijn heeft niets te maken met wel of niet bepaalde situaties goed aan kunnen voelen. Als je goed kunt observeren zie je ook sneller bepaalde gezichtsuitdrukkingen die ergens op kunnen duiden. Een Amerikaans onderzoek vond dat verlegen studenten beter konden zien of iemand verdrietig of angstig was door naar de gezichtsuitdrukkingen te kijken dan mensen die niet verlegen waren.

je kwetsbaarheid durven te omarmen

Je kunt goed luisteren

Vaak worden verlegen mensen beschouwd als niet goede luisteraars. Maar eigenlijk zijn verlegen mensen hele goede luisteraars omdat ze niet de hele tijd hun eigen mening door willen drukken of hun eigen verhalen willen delen. Verlegen mensen kunnen juist hele fijne mensen zijn om in een groep te hebben, omdat ze goed aanvoelen hoe anderen zich binnen die groep voelen. Zo schrijven psychologen Bernardo Carducci en Philip Zimbardo over hoe verlegenheid juist een drijvende kracht in een gesprek kan zijn: “als ze (verlegen mensen red.) zich minder druk kunnen maken over hun angst om niet gezellig te zijn in een gesprek, kunnen ze hele goede gesprekspartners zijn omdat ze ook echt aandacht voor de ander hebben.”

Je geeft om de mening van een ander

Verlegen mensen voelen zich vaak niet op hun gemak omdat ze zich druk maken om wat anderen van hun vinden. En dat is juist heel erg mooi. Verlegen mensen geven namelijk om wat jij denkt. Ze zullen eerder rekening met jou en jouw mening houden. Fijn feitje: geven om wat anderen vinden en voelen licht het beloningscentrum van de hersenen op. Wederom ligt hier wel het gevaar van je te druk maken om wat anderen van je vinden op de loer. Dus, be patient with yourself én niet te hard voor jezelf.

Meer lezen

Ben jij extrovert of introvert? En maakt dat eigenlijk uit?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Voor alle verlegen mensen: dit is waarom jouw verlegenheid juist mooi is
Sluiten